YouTube player

Kiloahven, kymppihauki, nyttemmin myös ”kymppikuha” – himoitut valkolihaiset petokalamme ja niiden suuryksilöt. Näitä jallitetaan vuodesta toiseen. Päiviä vietetään vesillä ja silti ei kaikille ole omalle kohdalle näitä mörssäreitä osunut. Tärkeää kuitenkin on, kun haaveiden suurkala siiman päähän ilmestyy, osataan sitä myös käsitellä oikein. Kalapaikan valinnasta tärppiin ja kalan väsytyksesta haaviin saakka sekä siitä eteenpäin. Kokonaisuus pitää sisällään varsin monta vaihetta.

Entä mitä väliä? Isolla kalalla on merkittävä rooli vesistössä ekosysteemin ylläpitämiseksi (harventaa särkikalakantoja, karsii sairaita yksilöitä ja pitää kurissa jopa oman kalakantansa pienten yksilöiden osalta), joten ei ole sama, miten suurkaloja kohdellaan ja kuinka hyvin ne selviävät takaisin vai selviävätkö.

Kalastajat ovat pääsääntöisesti fiksusti toimivia, luontoa ja kaloja kunnioittavaa kansaa. Kotimaan 1,8 miljoonassa kalastajassa on kuitenkin varsin eri taitoisia harrastajia. Kalastuksen aloittaja saa nykyään tietonsa ja taitonsa joko perimätietona ja/tai kavereilta sekä verkosta. Kalastajan Kanavan teemana vuonna 2024 on opastaa kalastavaa kansaa kalan käsittelyn saloihin sekä tunnistamaan kotimaan yleisimmät kalalajit.
Lue hankkeesta lisää: https://www.kalastajankanava.fi/fiksusti-kalassa/

Maa- ja metsätalousministeriö sekä kalastonhoitomaksuvarat ovat mahdollistamassa Fiksusti kalassa -hanketta.