Erinomaista on, että EU-alueella ollaan puuttumassa merien roskaamiseen SUP-direktiivillä (single-use plastics=kertakäyttömuovit), jonka tavoitteena on vähentää tuntuvasti merien roskaantumista.
Koti-Suomessa asia on kuitenkin kääntymässä pahasti päälaelleen. Maailmalla ”kalastusroskan” osuus rantojen roskista on 27 %, josta valtaosa on ammattikalastuksen tuottamaa. EU:n SUP-direktiivi onkin tarkoitettu koskemaan merialueita ja kaupallista kalastusta. MUTTA Suomessa Ympäristöministeriö on tuomassa sovellettavaan lakiin mukaan sisävedet ja vapaa-ajankalastuksen. Tässä ei ole mitään järkeä, sillä Suomen ympäristökeskus SYKE on tutkinut, että kotimaan rantojen roskista on VAIN 0,06 % eli 6 roskaa 10 000:sta on kalastusroskaa. Täten Suomessa ei EU:n kaltaista roskausongelmaa ole. Ympäristöministeriö ei kuitenkaan tätä faktaa tunnista vaan EU:n lukujen varjolla vaatii nyt alan toimijoille laajennettua tuottajavastuuta sekä kierrätysjärjestelmän rakentamista ongelmalle, jota ei ole olemassa.
Koska Suomi saattaa olla yksi harvoista EU-maista, joihin rakennetaan tällainen kierrätysjärjestelmä, johtaa se kuluttajahintojen nousuun ja vaarantaa alan työpaikkoja. Etenkin alan pienemmille yrityksille tämä saattaa tehdä toiminnan jatkumisen jopa mahdottomaksi.
Tule kuulemaan faktat ja värvää sitten omat tuntemasi vaikuttajat ja päättäjät esiin tekemään asialle jotain, ennen kuin on myöhäistä.
Yhteistyössä: Eräluvat
HUOM! Korostettakoon, että Kalastajan Kanavalla ei ole pienintäkään poliittista vakaumusta mihinkään suuntaan, eli kanava on täysin poliittisesti riippumaton.
Tuomme esiin asioita, jotka koskevat tai uhkaavat kalastusalaa. Kerromme faktoista ja pyrimme edistämään kotimaista kalastusalaa, kalastusharrastusta sekä kalastusharrastuksen mahdollistavaa luonnon säilymistä.