Uusia velvotteita kalastajille vuonna 2025
Tarkista myös kalapaikkasi rajoitukset
Toimittaja Niko Satto
Vuosi 2025 tuo uusia vaatimuksia kalastajille, joita ei voi välttää tekemästä sanomalla ”mutku mä en tiennyt”. Kalastajien on jatkossa ilmoitettava uhanalaiset kalat sekä kyttyrälohi kahdessa viikossa kalan pyytämisestä. Velvoite koskee myös kalastusoppaita.
Merkittävin vapaa-ajankalastajia koskeva vaatimus on, että tiettyjen saalis- ja pyyntitietojen ilmoittaminen on pakollista 1.1.2025 alkaen. Ilmoitus on tehtävä, kun saa saaliiksi jonkin seuraavista lajeista: lohi, järvilohi, taimen, ankerias, nieriä Kuolimossa ja Saimaalla sekä muualla Vuoksen vesistössä, harjus sisävesissä leveyspiirin 65°00′N eteläpuolella ja koko merialueella sekä kyttyrälohi (Itämerellä).
Vaadittavat ilmoituksen kannattaa tehdä Omakala-sovelluksen kautta, koska vaihtoehtoiset tavat ovat Luonnonvarakeskuksen lomake tai puhelinsoitto, jotka ovat selvästi työläämpiä.
Puhelinpalvelu toimii vuoden 2025 alusta alkaen tiistaisin ja torstaisin klo 12–14 numerossa 029 532 2800. Puhelun hinta on ilmoittajan käytämän operaattorin perimä hinta puhelusta. Lomake on tulostettava ja postitettava. Lomakkeita on kahdenlaisia omatoimisille vapaa-ajankalastajille sekä omansa kalastusoppaille.
Ilmoitusvelvollisuus koskee myös vapautettuja kaloja, ja saalisilmoitus on tehtävä viimeistään 14 vuorokauden kuluessa kalan pyydystämisestä. Ilmoitusvelvollisuuden tarkoituksena on kerätä luotettavaa tietoa kalakantojen tilasta sääntelyn kohdentamiseksi.
– Metsästäjien on pitänyt tehdä ilmoitus tietyistä lajeista jo pitkään, eikä vaiva ole kovin suuri, kun sen vaan ottaa tavaksi joko heti saaliin saatuaan tai reissun päätteeksi. Itse ilmoitan kaikki saaliiksi saamani lajit Oma riista -sovelluksessa, jotta kantojen kestävyyttä olisi helpompi arvioida, sanoo Kalstajan Kanavan kalastusta ja metsästystä harrastava toimittaja, Niko Satto.
Lue tarkemmin ilmoitusvelvollisuudesta.
Lue lisää Omakala-sovelluksesta
Laista poikkeavat kalastusrajoitukset
Nykyinen, vuodelta 2016 peräisin oleva kalastuslaki velvoitti kalatalousalueita tekemään vesistöilleen käyttö- ja hoitosuunnitelmat. Suunnitelmien seurauksena varsin moniin suunnitelmiin on kirjattu laista poikkeavia, kireämpiä kalastusrajoituksia.
Esimerkkinä vaikkapa Helsingin ja Espoon vesialueet, joilla kuhan saaliskiintiö on 3 kpl/vuorokausi vapaa-ajankalastajille, lukuun ottamatta verkkokalastusta ja kaupallista kalastusta.
Aiheeseen kannattaa tutustua toimittajamme Jari Ranniston koostamassa jutussa poikkeavista rajoituksista sekä poikkeavat kuhan pyyntimitat -jutussa.
Pääsääntöisesti voimassa olevat rajoitukset löytyvät kalastusrajoitus.fi-palvelusta ja sitä kautta myös Omakala-sovelluksesta.
Kertaa 2024 muutokset
Vuonna 2024 alusta tuli voimaan merkittävä määrä muutoksia kalastajille kuten kalastonhoitomaksun yläikärajan nousu, elävän täkykalan kielto, eräksi otettavien kalojen nopea ja välitön lopetusvelvollisuus. Jos nämä eivät ole sinulle selviä, kertaa ne tästä.