Uhanalaisille kaloille ilmoitusvelvollisuus voimaan 2025
Vapaa-ajankalastajien ilmoitettava jatkossa osa uhanalaisista lajeista ja kyttyrälohi
Valtioneuvosto hyväksyi 5.12.2024 asetuksen, jonka seurauksena osan uhanalaisten kalalajien vapaa-ajankalastuksen saalis- ja pyyntitietojen ilmoittaminen on pakollista 1.1.2025 alkaen. Tavoitteena on kerätä luotettavaa tietoa kalakantojen tilasta, jotta kalastuksen sääntely voidaan kohdentaa entistä tarkemmin ja tehokkaammin.
Ilmoitusvelvollisuus koskee uhanalaisia kalalajeja ja yhtä vieraslajia
Asetuksen mukaan saalis- ja pyyntitietojen ilmoittaminen on pakollista seuraaville kalalajeille:
- lohi, järvilohi, taimen, ankerias, nieriä Kuolimossa ja Saimaalla sekä muualla Vuoksen vesistössä
- harjus sisävesissä leveyspiirin 65°00′N eteläpuolella ja koko merialueella*
- kyttyrälohi (Itämerellä).
Ilmoitusvelvollisuus kattaa myös vapautetut kalat edellä mainittujen lajien osalta. Saalisilmoitus on tehtävä viimeistään 14 vuorokauden kuluessa kalan pyydystämisestä.
Ilmoitukset tehdään Omakala-palvelussa
Saalis- ja pyyntitiedot ilmoitetaan Luonnonvarakeskuksen (Luke) Omakala-sovelluksen kautta tai vaihtoehtoisesti Luonnonvarakeskuksen vahvistamalla lomakkeella tai puhelimitse. Omakala-sovellus, joka lanseerattiin kesäkuussa 2022, on ollut käytössä aiemmin vapaaehtoisesti ja tarjoaa kalastajille paitsi ilmoitusmahdollisuuden myös hyödyllisen kalapäiväkirjan, syvyyskartat sekä tiedot vesialueen kalastusrajoituksista.
Lue lisää Omakalasta.
Tavoitteena tietoon perustuva kalastuksen sääntely
Ilmoitusvelvollisuuden tavoitteena on parantaa kalastuslain mukaista kalavarojen kestävää käyttöä ja hoitoa. Kalastuslain tarkoitus on turvata kalakantojen ja vesiluonnon monimuotoisuus parhaan saatavilla olevan tiedon perusteella. Saalis- ja pyyntitietojen avulla voidaan seurata kalakantojen kehitystä ja tarvittaessa kohdentaa sääntelyä kalakannoissa tapahtuneiden muutosten mukaan.
Ilmoitusvelvollisuus tukee myös hallitusohjelman vaelluskalakantojen elvytyshankkeiden suunnittelua ja seurannan onnistumista. Erityisesti harvemmin saaliiksi saatujen kalalajien osalta ei ole tällä hetkellä riittävästi tarkkaa tietoa, joten ilmoitusten avulla saadaan parempaa pohjaa kalastuksen sääntelylle.
Paremmalla tiedolla, parempia päätöksiä kalastajien eduksi
Luotettavat saalis- ja pyyntitiedot eivät hyödytä pelkästään kalakantojen suojelua, vaan myös kalastajia. Näin vältetään kalastusrajoitusten tarpeetonta laajentamista varovaisuusperiaatteen perusteella ja mahdollistetaan säätelyn purkaminen, kun kalakannat vahvistuvat. Kalastajilta kerättyjen tietojen avulla voidaan myös tuottaa yhteenvetotietoja kalastusharrastuksen tueksi.
Maa- ja metsätalousministeriön kalastusneuvos Eija Kirjavainen kommentoi: ”Tavoitteena on tehdä kalastuksen sääntelystä mahdollisimman kohdennettua ja perusteltua. Rajoituksia asetetaan vain, kun se on välttämätöntä, ja kalakantojen vahvistuessa myös säätelyn purkamiseen tarvitaan tarkkaa tietoa.”
Näin ollen ilmoitusten kerääminen on keskeinen askel kohti kestävää ja tietoon perustuvaa kalastuksen sääntelyä, joka hyödyttää sekä ympäristöä että kalastajia.
Lataa itsellesi Omakala puhelimeesi tästä.
Tämän videon lopussa näet, miten taimen ilmoitetaan Omakalaan.
Lähde: maa- ja metsätalousministeriö
*Korjattu 9.12. asetuksen mukaan harjuksen ilmoitusvelvollisuus merialueelle.