Yhä harvempi osaa laittaa kalaa ruoaksi
Tunnetut kalakokit opastavat kotimaisen kalaruuan ääreen
Kotimainen kala ja kalaruoka kiinnostaa yhä useampaa herkullisena raaka-aineena ja ympäristöystävällisenä vaihtoehtona. Valtiovaltakin panostaa kotimaisen kalan käytön edistämiseen. Silti suomalaisten ruokapöydässä on 80 % ulkomaista kalaa. Harva osaa valmistaa kalaa ja tieto on varsin hajallaan. Uusi Kalaruoka.fi-media edistää kahden tunnetun kalakokin kera kalaruokakulttuuria ja kotimaisten kalojen käyttöä hauesta hailiin ja siiasta särkeen.
Suomen pääosin erinomaiset kalakannat mahdollistaisivat ravintosuositusten mukaisen kahden kala-aterian viikkotahdin jokaisessa perheessä. Valitettavasti lautasille valikoituu liian harvoin kalaa ja silloinkin pääosa on tuontitavaraa – norjanlohta, purkkitonnikalaa ja pakastekalapuikkoja. Tutkimusten mukaan suomalaiset haluaisivat syödä enemmän juuri kotimaista kalaa, mutta jokin estää.
Uuden Kalaruoka.fi-digimedian mukaan syitä on muutamia. Ensinnäkin suomalaisten kalan käsittely- ja valmistustaidot ovat viime vuosikymmenten aikana rapistuneet. “Kalankäsittelyä ei opeteta juuri missään ja tieto on hajallaan,” kertoo tuore päätoimittaja Roy Norro ja jatkaa: “Valmisjalosteiden kysyntä on räjähtänyt, mutta niissä jyllää tuontikala. Kokonaisuutta ei paranna kotimaisen kalan hinta eikä ajoittainen heikko saatavuus.”
Digimedia houkuttelee kalaruuan pariin
Uusi digitaalinen kalaruokamedia ei tarjoile vain reseptejä vaan opastaa kalankäsittelytaitoja ja -valmistusta sekä kokoaa tietoa kalasta ravinto- ja ruoka-aineena. Jatkuvasti kehittyvällä Kalaruoka.fi-sivustolla on jo lähes 100 kalaruokareseptiä, runsaasti tietoa kalan käsittelystä ja ruoaksi valmistamisesta. Voit oppia myös, miten kala päätyy lautaselle joko ammattilaisten ja kaupan kautta tai itse pyydettynä. Lähitulevaisuudessa on tarjolla uutisia, artikkeleita, tietoa kaloista sekä lisää reseptejä. Suunnitteilla on myös asiaa uutuustuotteista, kalaravintoloista, -jalostajista ja -tukkureista sekä ammattikalastajista.
Kalaruoka.fi:n tuore päätoimittaja Roy Norro toteaa: ”Suomalainen kala ja kalaruoka tarvitsee puolestapuhujansa ja Kalaruoka.fi tarjoaa sille alustan. Meidän on saatava yhä useampi valitsemaan kotimainen vaihtoehto ulkomaisen tilalle; särkeä tonnikalan, kirjolohta lohen ja haukea sein sijaan.“
Sisältöä on lisäksi median somekanavissa ja YouTubesssa. Puolueeton ja itsenäinen media on suunnattu kuluttajille, mutta se tarjoaa alustan kaikille kalatalouden toimijoille näkyvyyteen eri tavoin. Sisältöä tuottavat toimittajat, asiantuntijat sekä kaupalliset kumppanit. Päätoimittaja vinkkaa: “Otamme mieluusti kalaruokaan vihkiytyneiden omia juttuja, reseptejä ja kuvia Kalaruoka.fi:ssä julkaistavaksi.”
Tunnetut kalastavat kokit opastavat
Kalaruoka.fi:n päätoimittajana on aloittanut helmikuussa Suomalainen Menestysresepti -tv-sarjan finaalista vapautunut keittiömestari Roy Norro. Hän on vapaa-ajankalastaja, neljän lapsen isä sekä intohimoinen kotimaisen kalan ja kalaruuan puolestapuhuja. Royn rinnalle Kalaruoka.fi on saanut toimittajaksi myös televisiosta tutun kalastavan kotikokin, Master Chef Suomi 2023 -voittaja Kristiina Ponsimon.
Kalaruoka.fin perustaja ja tuottaja, Anne-Maarit Sepling toteaa: “Halusimme Kalaruoka.fi:n tekijöiksi henkilöt, jotka ovat esimerkillään jo näyttäneet kotimaisen kalan olevan osa heidän DNA:ta. Kameraan tottuneet tekijät sopivat digimediaan, jossa juttujen kirjoittamisen lisäksi päivään kuuluu kanssakäymistä seuraajien kanssa somessa, videoilla sekä livelähetyksissä.”
Tutustu Kalaruoka.fi:n tekijöihin
Päätoimittaja Roy Norro
Roy Norro on keittiömestari, yrittäjä, viini-intoilija, tuotekehittäjä sekä innokas vapakalastaja. Aikoinaan myynnin ja markkinoinnin parissa vierähti monta vuotta, mutta viimeiset 15 vuotta on matka kulkenut ruoan parissa fine dining -keittiöistä cateringin kautta krouvariksi maaseudulle – aina suomalainen kala mukana kuvioissa. Peräkkäiset finaalisijoitukset kotimaisilla kalatuotteilla Suomalainen Menestysresepti -kilpailussa (2023 ja 2024) on tehnyt miehen myös tv:stä tutuksi kalamieheksi. Koulutukseltaan hän on tradenomi ja restonomi. Ranskalainen keittiö on tullut tutuksi Lyonissa, Paul Bocuse -instituutissa opiskellessa, mutta suomalainen klassinen kalaruoka sekä perinteinen pohjoismainen kalaruokakulttuuri ovat lähimpänä sydäntä silloinkin, kun kehitetään uutta.
Toimittaja Kristiina Ponsimo
Masterchef Suomi 2023 voittaja Kristiina Ponsimo on intohimoinen kotikokki, kalastaja ja sienestäjä, jonka lempiraaka-aineet ovat kotimaiset kalat, mädit ja ravut. Kristiina on ammatiltaan kuvataiteen opettaja, joten vaikka hän korostaa ruuanlaitossa aina makua, tuoreutta ja lähiraaka-aineita, ruuan visuaalisuudella on tärkeä rooli. Kahden alakoululaisen tyttären, aviomiehen ja Neilikka-labradoodlen kanssa keittiössä syntyy mm. itse kalastetusta hauesta, siiasta tai ahvenesta suomalaista perinneruokaa ranskalaiseen keittiöön yhdistettynä, mutta myös eksoottisempia makuja ympäri maailmaa.
Kristiina kiteyttää ruokafilosofiansa: ”Suomalaisista lähiraaka-aineista saa loihdittua uskomattoman herkullisia makumatkoja. Kala merestä tai järvestä, sienet, marjat metsästä, kasvikset, juurekset ja tuoreet yrtit lähituottajilta, mutta inspiraatio luovasti mistä milloinkin; siitä on täydellinen ruokaelämys tehty.”
Kuuntele Kristiinan haastattelu Kalastajan Radiossa.
Tuottaja Anne-Maarit Sepling
Anne-Maarit on yhtiön toimitusjohtaja sekä Kalaruoka.fi:n sisarmedian, Kalastajan Kanavan, tuottaja. Hän on koulutukseltaan elintarviketieteiden maisteri ja ammattiaineiden opettaja. Hänellä on pitkä työkokemus markkinoinnista ja viestinnästä sekä niiden johtamisesta yritysmaailmassa ennen uraansa yritäjänä. Tuottajana hän auttaa toimittajia sisällöissä, kuvaa, tekee somea, jopa kirjoittaa verkkosivuille. Anne-Maarit on innokas vapaa-ajankalastaja ja rakastaa kotimaista kalaruokaa.
Lisätietoja, haastattelu- ja kuvapyynnöt: tuottaja Anne-Maarit Sepling, anne-maarit.sepling ( at ) eforte.fi, 050 5454 014, päätoimittaja Roy Norro, roy ( at ) kalaruoka.fi, 044 56 79 444
Katso millaisia herkkuja päätoimittaja Roy Norro teki Kalastajan Kanavan Livessä:
Siika on sesongissa keväisin, joten nyt on mahtava aika kokkailla siikaa omaankin ruokapöytään. Kurkkaa yllä oleva Pannusiikaa ranskalaisittain & lyttypotut, Marinoidut hiilisiiat grillissä sekä Kalastajan siikakeitto.