Tiukat säännöt lohenpyyntiin vuodelle 2024
Lohen vapaa-ajankalastus vuonna 2024 toteutuu Maa- ja metsätalousministeriön tuoreen tiedotteen mukaan viime lokakuun maatalous- ja kalastusneuvoston ratkaisun mukaisesti. Perämeren eteläpuolisilla merialueilla saa ottaa saaliiksi yhden eväleikatun lohen kalastajaa kohden päivässä. Suomenlahdella ja Perämerellä eväleikattuja että rasvaevällisiä alamitan ylittäviä lohia saa ottaa päivässä enintään kaksi lohta kalastajaa kohti. Perämerellä neljän merimailin etäisyydellä perusviivasta rasvaevällisiä luonnonlohia saa kalastaa vain touko–elokuun aikana.
Säännöt vuodelle 2024 tulevat aivan viime tingassa, sillä lohen kalastuskausi on aluillaan. Lohen vapaa-ajankalastus vuonna 2024 toteutuu Maa- ja metsätalousministeriön tuoreen tiedotteen mukaan viime lokakuun maatalous- ja kalastusneuvoston ratkaisun mukaisesti. Toisin sanoen vapaa-ajankalastuksessa Perämeren eteläpuolisilla merialueilla saa ottaa saaliiksi yhden eväleikatun lohen kalastajaa kohden päivässä. Kaikki rasvaevälliset luonnonlohet on päästettävä heti takaisin mereen. Lohen kalastus on lopetettava loppupäivän ajaksi sen jälkeen, kun ensimmäinen rasvaeväleikattu lohi on otettu saaliiksi.
Kaikkien kalalajien kaikki saaliiksi otetut yksilöt on lisäksi purettava kalaveneestä maihin kokonaisina eli kaloja ei enää fileoida veneessä.
Suomenlahdella ja Perämerellä saa vapaa-ajankalastajat ottaa saaliiksi sekä eväleikattuja että rasvaevällisiä alamitan ylittäviä lohia, kuitenkin enintään kaksi lohta per kalastaja päivässä. Perämerellä neljän merimailin etäisyydellä perusviivasta saa rasvaevällisiä luonnonlohia ottaa saaliiksi vain touko–elokuun aikana.
Kalastajan Kanavan soitti Maa- ja metsätalousministeriön kalatalousneuvos Risto Lampiselle ja varmisti, että säännöt koskevat myös kalastuskilpailuja merialueella. ”Kyllä säännöt pätevät kaikkeen vapaa-ajankalastukseen”, totesi Lampinen. Pyysimme Lampiselta vahvistusta, että venekunnan on lopetettava kalastus vasta, kun kaikilla kalastajilla on mittakala, eikä niin, että kalastus olisi lopettava ensimmäiseen kalaan veneessä. Tämän kalatalousneuvos kuittasi oikein ymmärretyksi vielä jälkikäteen.*
Vapaa-ajankalastajat eivät voi osallistua tieteelliseen kalastukseen
Maa- ja metsätalousministeriö uutisoi helmikuun lopussa, että lohenkalastusta koskevan päätöksenteon tueksi tarvitaan riittävän ajantasaista tieteellistä tietoa Ljunganin lohen esiintymisestä Suomen rannikon kaupallisessa ja vapaa-ajankalastuksessa. Ministeriö ilmoitti tuolloin Euroopan komissiolle käynnistävänsä tieteellisen lohenkalastuksen ja lähetti komissiolle suunnitelman, jonka mukaisesti tieteellistä tietoa kerätään Perämeren eteläpuolisilla merialueilla.
Euroopan komissio on nyt ilmoittanut, että vapaa-ajankalastajien tieteelliselle kalastukselle ei ole oikeudellista perustaa. Suomen suunnitelma kaupallisten kalastajien tieteellisestä kalastuksesta siirtyi EU:n kalastuskomitean arvioitavaksi. Maa- ja metsätalousministeriön kalatalousneuvos Risto Lampinen toteaa: ”Komissio on nyt kirjeessään todennut, ettei vapaa-ajankalastajien osallistumiseksi tieteellisen lohenkalastukseen ole tarvittavaa oikeudellista perustaa, eikä se siten ole mahdollista. Suomi ehdotti vapaa-ajankalastuksen sisällyttämistä suunnitelmaan, koska myös tämä tieto olisi ollut perusteltua kerätä päätöksenteon tueksi ja koska Suomen lähtökohtana on kohdella kaupallista ja vapaa-ajankalastusta tasapuolisesti.”
32 kaupallista kalastajaa tieteelliseen pyyntiin
Suomen suunnitelmaa tieteellisen kalastuksen osalta on muokattu EU:n kalastuskomitean palautteen perusteella. Lohen tieteellistä kalastusta toteutetaan 27.5. alkaen erikseen nimetyillä 32 kaupallisella kalastusaluksella Ahvenanmereltä Merenkurkkuun ulottuvalla alueella.
Maa- ja metsätalousministeriö tiedotti helmikuussa, että Suomi on lähettänyt lohen tieteellistä kalastusta koskevan suunnitelman Euroopan komissiolle, jotta päätöksenteon tueksi saataisiin ajantasaista tieteellistä tietoa Ljunganin lohen esiintymisestä Suomen rannikkokalastuksessa.
Komission pyytämän EU:n tieteellis-teknis-taloudellisen kalastuskomitean (STECF) arvion mukaan Suomen on tarkennettava suunnitelmassaan tieteellisen kalastuksen perusteita, eikä siinä saa simuloida täysimittaista kalastusta. Suunnitelmassa on myös kuvattava, miten tieteellisessä kalastuksessa varmistetaan, että siihen osallistuvat noudattavat velvoitteita. Lisäksi on harkittava mahdollisuutta vapauttaa luonnon lohet.
Ministeriö on vastauksessaan EU:lle ilmoittanut, että tieteelliseen kalastukseen osallistuvat menettävät tieteellisen kalastuslupansa, mikäli he eivät noudata siihen osallistumisen velvoitteita. Lisäksi ministeriö on todennut, että villien lohien vapauttaminen ei ole mahdollista, koska niistä on otettava suomunäytteet alkuperän selvittämiseksi. Kansalliset ja EU-säädökset eivät salli kalan vapauttamista tällaisissa tilanteissa.
Varsinais-Suomen ELY myöntää 18 kaupalliselle kalastusalukselle tieteellistä kalastusta koskevat luvat Manner-Suomessa ja Ahvenanmaan maakunnan hallitus antaa luvat 14 maakunnan alueella kalastavalle alukselle.
Tieteelliseen kalastukseen osallistuvilta edellytetään, että he kirjaavat kaikkien saaliiksi saamiensa luonnonlohien osalta pyyntipaikan ja -ajan, painon, pituuden ja sukupuolen sekä ottavat suomunäytteet, joista analysoidaan lohien alkuperä ja saadaan tieto Ljunganin lohien mahdollisesta esiintymisestä saaliissa.
Itämeren pääaltaan ja Pohjanlahden lohikiintiö on Perämeren eteläpuolella tarkoitettu ainoastaan sivusaaliille eli muu lohen kohdennettu kalastus kuin tieteellinen kalastus on kielletty. Muihin kalalajeihin (esim. siika, kuha, ahven) kohdistuvassa rysäkalastuksessa pyydykset tulee asettaa pyyntiin siten, että lohta voi tulla vain satunnaisena sivusaaliina.
Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö
Lue alkuperäinen MMM:n rajoituksiin liittyvä tiedote ja tieteelliseen kalastukseen liittyvä tiedote.
Artikkelia päivitetty 30.4. viimeisen kappaleen osalta koskien tieteellistä kalastusta ja kohdassa*, johon saimme vahvistuksen Risto Lampiselta: ”venekunnan on lopetettava kalastus vasta, kun kaikilla kalastajilla on mittakala, eikä niin, että kalastus olisi lopettava ensimmäiseen kalaan veneessä.”