Tee-se-itse -spinnerbait
Toimittaja Jari Rannisto

Spinnerbaitin puolivalmisteita on saatavilla sekä koukun ja lyijyn sisältävinä tai sitten pelkkinä teräslankoina. Jälkimmäisen käyttäminen vaatii kuitenkin sopivan koukun ja valumuotiin.
Spinnerbait on yksi helpoimmin itse puolivalmisteista tai kalastustarvikeliikkeistä löytyvistä osista valmistettava viehe. Spinnerbait on periaatteessa lipan ja jigin yhdistelmä, jossa lippa pyörii erillisessä aisassa lyijypään ja jigin yläpuolella. Spinnerbaitit ovat suosittuja erityisesti hauen kalastuksessa, mutta viime vuosina pienempiä ahvenen kalastukseen sopivia malleja on tullut enenevässä määrin tarjolle. Spinnerbaiteja voidaan myös kutsua henkarilippa-vieheiksi.
Puolivalmisteen osat

Spinnerbaiteissa voidaan käyttää hyvin erilaisia lippoja. Leveiden mallien vastus vedessä on selvästi suurempi. Tarkoitukseen sopivat myös vanhojen lippojen lehdet.
Spinnerbaitin valmistaminen puolivalmisteista tai valmiiden spinnerbaitien lähempi tarkastelu on hyvä tapa päästä sisään viehetyypin lainalaisuuksiin. Isommissa spinnerbaiteissa on tyypillisesti kaksi lippaa, mutta monet pienemmät ahvenelle paremmin sopivat mallit on toteutettu yhdellä lipalla.
Puolivalmisteina myydään pelkkää spinnerbaitin valmiiksi taivutettua runkolankaa tai koukulla ja lyijypainolla varustettua runkolankaa. Jälkimmäinen on aloittelevalle valmistajalle helpompi tapa, koska lyijyä varten ei tarvita muottia ja lyijyn myrkyllisistä sulattamisen yhteydessä esiintyvistä höyryistä ei tarvitse olla huolissaan.

Yläaisassa etummaisen lipan jälkeen lankaan pujotetaan helmiä. Taaimmainen lippa lukitaan paikoilleen tekemällä langan päähän silmukka.
Jos lyijypää halutaan värjätä, helpoin tapa on käyttää kuumennettavia pulverimaaleja. Lyijypää lämmitetään ja upotetaan sen jälkeen nopeasti jauheeseen. Muutamassa sekunnissa jauhe sulaa ja tarttuu lyijyn pintaan ja maalattava osa voidaan nostaa pois jauheesta. Pinnasta saadaan tasainen ja kiiltävä lämmittämällä sitä nopeasti niin että maali sulaa. Riittävän lämpötilan erottaa pinnan muuttumisesta kiiltäväksi.

Spinnerbaitien yläaisaan pujotetaan ensimmäisenä helmi, jonka tehtävänä on estää lipanlehden ripustimen takertuminen teräslangan mutkaan.
Seuraava vaihe on lipan lehtien pujottaminen paikoilleen yläaisaan. Tässä vaiheessa on päätettävä, käytetäänkö yhtä vai kahta lippaa ja millaisia lipan lehtiä käytetään. Ensimmäiseksi aisaan pujotetaan kuitenkin helmi tai reiällinen kuula. Sen tehtävänä on estää lipan lehden ripustimen ajautuminen aisan mutkaan. Jos käytetään runkolankaa, jossa on suljettu silmä helmen puuttuminen ei tuo ongelmaa. Avoimessa silmässä ripustin ajautuu helposti silmän mutkaan, jolloin lippa ei lähde pyörimään.

Avoimeen teräslanka silmukkaan pujotettu pieni o-rengas varmistaa lukon pysymisen oikeassa paikassa kalan tartuttua. Jos lukko pääsee karkaamaan silmukasta kalan kanssa, teräslanka vääntyy ja ennen kalastuksen jatkamista alkuperäinen muoto on palautettava.
Tämän jälkeen yläaisaan pujotetaan lippa ripustimineen ja muutamia helmiä. Koko komeus kruunataan toisella lipalla, joka samalla lukitsee ensimmäisen paikalleen. Toinen lippa kiinnitetään leikariin uistinrenkaalla. Itse suosin hieman kalliimpia, mutta selvästi paremmin pyöriviä kuulalaakerileikareita. Jos valitsee uistinrenkailla toteutetun version hitsatuilla renkailla varustetun leikarin sijaan, lipan saa kiinni leikariin kiinni ilman lisärengasta ja koko komeus pystyy hieman kompaktimpana. Kakkoslipan kiinnittämistä varten yläaisan pää käännetään pihdeillä lenkille. Leikari pujotetaan lenkkiin ja sen jälkeen lenkki suljetaan pihdeillä. Halutessaan lenkin voi varmistaa vaikka kutistemuovilla, jotta lippa ei vahingossakaan karkaa.
Silikonihame tai jigi

Valmiita silikonihameita on erilaisia. Oikealla olevat kiinnitetään keskeltä jolloin toinen puolisko hapsuista taipuu taaksepäin.
Spinnerbaitissa lipat toimivat houkuttimina, mutta iskupisteeksi halutaan koukullinen kohta vieheestä. Jo pelkästään tämän takia koukkuun painon taakse pujotetaan yleensä värikäs silikonihame. Niitä myydään valmiina eri mittaisina. Lyhentäminenkin käy saksilla helposti. Hameen on tarkoitus yltää koukun mutkan tasalle tai hieman sen takapuolelle.
Silikonihameen sijaan voidaan käyttää myös tavallista jigiä. Kala- tai toukkajigi sopivat tarkoitukseen mainiosti. Jigissä voi olla sirppi- tai lapiopyrstö, mutta näitä ei välttämättä tarvita. Lipan lehtien pärinä tuo vieheeseen aivan riittävästi värähtelyjä.

Silikonihame kiinnittyy lyijypään takana olevaan kaulukseen ja sen voi vaihtaa nopeasti toisen väriseen.
Kolmas tapa on käyttää kahden edellisen yhdistelmää. Silikonihame pujotetaan ensin ja sen jälkeen jigi. Tällä tavalla vieheen hahmoa saadaan kasvatettua.
Silikonihameita on erilaisia. Osassa silikonisuikaleet on niputettu keskeltä kumirenkaalla, jolloin lopputulos on pujotussuunnasta riippumatta sama. Osa valmishameista taas on ikään kuin puolikkaita edellisestä. Silloin pujottamalla koukku suikaleiden puolelta hameen keskelle syntyy pöyheä isompi hahmo. Jos pujotus tehdään toisinpäin, silikonihame istuu tiukemmin koukun varren ympärillä ja on profiililtaan selkeästi pienempi. Pöyheä ja ilmava versio on selkeästi suositumpi ja sitä käytetään eniten.

Silikonihameitakin voi tehdä puolivalmisteista. Halutessaan voi yhdistellä yhtä tai useampaa väriä toivotun lopputuloksen saamiseksi.
Silikonihameiden käyttö on Pohjois-Amerikassa niin suosittua, että niistä on tarjolla useita versioita. Niitä käytetään tavallisten jigipäiden lisäksi, spinnerbaiteissa, buzzbait-pintavieheissä ja chatterbaitien kaltaisissa uittolevyllisissä vieheissä. Silikonihameitakin myydään puolivalmisteina, jolloin käyttäjä voi rakentaa omia väriyhdistelmiä ja päättää myös hameen tiheyden eli paljonko siinä on materiaalia.
Onnistuu myös lyijypainosta ja teräslangasta
Pääosa puolivalmisteina myytävistä spinnerbaiteista on alun perin suunniteltu bassin kalastukseen. Ne soveltuvat sellaisenaan ahvenelle, mutta itse olen kaivannut omaan pakkiini sekä muutamia pienempiä kokoja että raskaammin painotettuja versioita syvemmässä kalastamista varten. Tätä varten olen käyttänyt samoja perusosia, mutta tehnyt teräslankahenkarin itse ruostumattomasta langasta, johon olen ensin kiinnittänyt sopivan koukun ja seuraavaksi pujottanut siihen haluamani läpireiällisen painon. Vieheen värkkäilyssä on hieman enemmän vaivaa, mutta toisaalta lopputulos on juuri halutunlainen.
Ensimmäinen vaihe on kiinnittää koukku teräslankaan. Itse olen tehnyt tämän yksinkertaisesti pujottamalla teräslangan ensin koukun silmän läpi. Sen jälkeen olen kiertänyt pihdeillä teräslankaa koukun varren ympärille. Lopputuloksesta saa lujemman sulattamalla kolvilla hieman juotostinaa teräslangan kierrosten päälle. Pitkävartisella koukulla on helpompi rakentaa kokonaisuus, jossa koukun mutka yltää taaimmaisen lipan tasalle. Tämä puolestaan parantaa kalojen tarttumista.
Seuraavaksi olen pujottanut teräslankaan luotipainon. Painon voi halutessaan värjätä etukäteen. Halutessaan painon voi myös litistää pihdeillä, mutta luotipainon tapauksessa se ei ole välttämätöntä, koska paino on symmetrinen. Painon pieni liike ei käytännössä haittaa mitään. Sen jälkeen painon etupuolelle tehdään pihdeillä yksinkertaisesti silmukkaa, josta teräslanka jatkaa yläaisaan. Aisaan pujotetaan lipan lehdet ja helmet samalla tavalla kuin puolivalmisteisiinkin.

Pelkästä teräslangasta, luotipainosta ja yksihaarakoukusta tehty minikokoinen syvänveden spinnerbait.
Teräslangan paksuus on valittava spinnerbaitin koon mukaan. Mitä isompi viehe on, sitä jäykempää lankaa käytetään. Kaikkien ruostumattomien teräslankojen jäykkyys ei ole sama. Itse olen käyttänyt AFW:n ruostumatonta teräslankaa. Pienimmissä spinnerbaiteissa Ø0,60 mm on ollut riittävä. Numero isommissa Ø0,80 mm on ollut sopiva. Hauelle sopivissa malleissa halkaisijaa saa olla jo yli 1,0 mm:n.
Vaadittavat työkalut ja tarvikkeet
Puolivalmisteiden kanssa pärjää tavallisilla pihdeillä. Muita työvälineitä ei oikeastaan välttämättä tarvita
Jos lähdetään teräslangasta liikkeelle, pihdeissä pitää olla teräslangan katkaisuun sopiva leikkuri. Teräslanka on laadusta riippuen varsin kovaa ja voi tehdä heikompilaatuisten pihtien leikkureihin kolot. Kolvilla ja tinalla saa varmistettua, että koukku ei pääse heilumaan. Saman asian saa hoidettua myös esimerkiksi UV-valossa kovettuvalla epoksilla.
Saksilla voi tarpeen vaatiessa lyhentää silikonihameen hapsuja niin, että niiden päät yltävät jonkin verran koukun mutkan ylitse. Jos haluaa värjätä spinnerbaitin lyijypäätä, pulverimaali on helpoin ja nopein tapa. Pään kuumennus onnistuu vaikka sytkärillä, mutta kuumailmapuhallin on helpompi käytettävä eikä nokea missään oloissa lyijypintaa. (VAROITUS: Lyijy on myrkkyä, joten kaikki lyijyn kuumennukseen liittyvät on syytä tehdä hyvin ilmastoidussa tilassa ja suojanaamarilla suojattuna.)
Kotimaassa spinnerbaitien osia on tarjolla ainakin Kurrella (kurre.fi) ja Coastgearilla (coastgear.fi). Varsinkin pienempiin ahvenen kalastukseen sopivien spinnerbaitien osia on hyvin tarjolla amerikkalaisessa Jannsnetcraftissa (jannsnetcraft.com), mutta nykyisellä dollarin kurssilla tarpeet eivät ole erityisen edullisia.