Tee-se-itse dropshot-paino
Dropshot-tekniikka perustuu koukun ja jigin alapuolella liikkuvaan painoon. Koukun ja painon välisellä tapsin pituudella on joinain päivinä oleellinen merkitys kalastustehoon. Tällöin arvoon nousee dropshot-kalastukseen varta vasten tarkoitettujen painojen ominaisuus, jolla niiden paikkaa alatapsissa voidaan nopeasti vaihtaa. Dropshot-leikarin avulla paino on nopea kiinnittää tapsiin ja siirtää. Pohjapainojigaukseen eli dropshot-jigaukseen tarkoitetuissa painoissa leikari on valmiiksi valettu kiinni painoon. Leikareita myydään myös irtotavarana ja ne mahdollistavat tavallisen painon muuttamisen dropshot-painoksi. Vaan kuinka tämä tapahtuu, katso ohjeet alta.
Työkalut:
Riittävän tukevat papukaijapihdit, sivuleikkurit, tasakärkiset pihdit ja mahd. uistinrengaspihdit, kuumailmapuhallin tai pieni kaasupoltin, hansikkaat.
Tarvikkeet:
dropshot leikari, (uistinrengas Ø 4 mm), vanhoja jigipäitä tai päärynäpainoja
Päärynäpainosta dropshot-paino
Päärynäpainon saa helposti muutettua dropshot-painoksi kiinnittämällä leikarin pienellä uistinrenkaalla päärynäpuntin silmukkaan. Tavallisen painon muuttaminen dropshot-painoksi irtoleikarin avulla on yleensä edullisempi vaihtoehto kuin valmiiden dropshot-painojen ostaminen.
Uistinrenkaan käyttäminen leikarin kiinnittämiseen painoon on helppo ja nopea ratkaisu. Aina silloin tällöin siima kuitenkin onnistuu sotkeutumaan renkaaseen. Ongelma ei ole kovin yleinen, mutta itse pyrin välttämään kaikkia ratkaisuja, joista voi syntyä vesillä sotkuja. Ikänäön myötä selvittämisestä on tullut työläämpää ja mikä tärkeintä kalastusaikaa valuu hukkaan. Useimmiten uistinrenkaan väliin päätyy vapoja nipussa kuljetettaessa naapurivavan ohut kuitusiima varsinkin, ellei käytössä ole vapasukkaa.
Vanhasta jigipäästä dropshot-paino
Dropshot-irtoleikareita voi hyödyntää myös romumetalliksi muuttuneiden vanhojen jigipäiden valjastamisessa hyötykäyttöön. Katkennut koukun kärki tai vääntynyt koukku tekevät jigipäästä käyttökelvottoman. Dropshotiin sopivan painon jigipäästä saa yksinkertaisesti katkaisemalla koukun sivuleikkureilla aivan jigipään juuresta. Leikarin voi kiinnittää pienen uistinrenkaan avulla. Toisaalta siistimmän ja käytännössä sotkuttomamman lopputuloksen saa laittamalla leikarin suoraan jigikoukun silmään. Tätä varten koukun silmää pitää hieman avata pihdeillä. Silmä suljetaan jälleen leikarin pujottamisen jälkeen.
Toimi seuraavasti:
- Purista vanhan jigipään koukku papukaijapihdin kitojen väliin
- ryhdy kuumentamaan jigipään silmukkaa (lenkki, silmä)
- Taivuta lämmennyttä jigipään silmää hieman auki tasakärkipihdeillä,
- Pujota dropshot-leikari silmään ja taivuta lenkki takaisin
- Anna jäähtyä.
- Katkaise nyt vasta jigipään koukku painon juuresta sivuleikkureilla
Huom! Koukkujen silmät ovat yleensä niin kovaksi karkaistuja, että niiden avaaminen väkisin pihdeillä katkaisee usein miten silmukan. Tämän pystyy välttämään kuumentamalla koukun silmän ennen taivuttamista kaasutoholla, kaasukolvilla kuumailmapuhaltimella, ohjainpäällä tai jopa kynttilällä. Itse suosin koukkujen materiaalin pehmentämisessä kaasupoltinta. Kynttilä nokeaa ja kestää, Kuumailmapuhaltimen kanssa kädet loppuvat helposti kesken. Kaasupoltin pysyy pystyssä pöydällä itsekseen ja näkyvän liekin ansiosta on helppo kuumentaa pelkkä koukun silmä, lyijyn sulattamisen sijaan.
Pyöreä jigipää soveltuu tähän tarkoitukseen ylivoimaisesti parhaiten. Osassa jigipäistä on myös painettuna valmiiksi paino numerona, mikä helpottaa oikean kokoisen jigipään valintaa.
Varoitus:
Lyijy on ihmiskehoon päätyneenä hermostoon vaikuttava myrkyllinen aine. Kun käsittelet lyijyä, muista pestä kädet huolellisesti töiden päätyttyä. Erityisen tärkeää tämä on ennen ruokailua, että lyijyjäämiä ei pääse elimistöön. Myös hanskojen käytöllä voit suojautua lyijyltä. Hanskat ovat suositeltavat, jos kuumennat koukkua.
Huomio myös palovaara kuumennuksen yhteydessä. Sammutuspeitteen pitäminen saatavilla on suositeltavaa.
Kirjoittaja Jari Rannisto on harrastanut kalastusta pikkupojasta asti. Suurimmat mielenkiinnon kohteet ovat vetouistelu, jigikalastus, venekalastus, ahvenen ja kuhan kalastus kaikilla tekniikoilla ympäri vuoden. Kalastus- ja venetoimittajan töitä hän on tehnyt freelancerina yli 30 vuotta ja satojen lehtijuttujen lisäksi kirjoittanut 5 kalastuskirjaa.
Mielestäni erittäin vastuutonta mainostaa lyijypainojen lämmitystä liekillä. Mahdolliset lyijyhöyryt ovat erittäin vaarallisia kaikelle elävälle. Joku tätäkin varmasti tekee, mutta ei pitäisi missään tapauksessa mainostaa näin isolla alustalla.
Kiitos palautteesta. Jutussa on aiheesta selvästi varoitettu ja kerrottu, että tämä tarvitsee huomioida vaikka kyse on enemmänkin painossa olevan metallilangan lämmittämisestä ja vain vähäisessä määrin.