Täsmäkalastus
Varmastikin moderneinta osastoa kalastustekniikoiden maailmassa edustaa täsmäkalastus. Lyhykäisyydessään tässä kalastustekniikassa viehe tarjoillaan tarkasti nähdylle kalalle ja koko kalastustapahtumaa seurataan kaikuluotaimen ruudulta.
Alunperin täsmäkalastuksessa kala etsittiin viistoluotaimen avulla, sitten taitavalla ajolla kalastaja peruutti veneen kalan päälle ja lopulta tiputti vieheen kohtisuoraan ylhäältä päin kalan näkökenttään. Tämä tekniikka vaatii treeniä niin luotaimen lukemisen kuin veneenkin ajamisen osalta.
Suurin mullistus täsmäkalastukseen tapahtui 2010-luvun lopulla, kun uusi livekaikuluotaintekniikka tuli markkinoille. Reaaliaikainen kaikukuva, jolla kalan pystyy etsimään jopa 30–40 metrin päästä pyörittämällä veneen vieressä olevaa anturia 360 astetta. Liveluotaimesta näkee jo kaukaa missä syvyydessä kala on, jopa miten päin kala on ja minkä kokoinen se on.
Tekniikka on jo lyhyessä ajassa näyttänyt tehonsa ja voisi sanoa sen mullistaneen suurien kalojen pyynnin etenkin hauen ja kuhan osalta, mutta myös ahventen. Liveluotaimen avulla viehettä voidaan tarjota suoraan kalan päältä pudottamalla, mutta etenkin täsmäheittäminen kaloille, on muuttanut paljon kalastusta.
Täsmäheittämisessä viistoluotaimen tai liveluotaimen laajan ja viuhkamaisen perspective-näkymän kautta haravoidaan laajoja vesialueita kerrallaan (jopa 40 metriä veneen sivuilta ja edestä). Kalahavainnon jälkeen käännetään vene kohtisuoraan kalaan nähden, ajetaan veneellä lähemmäs, haetaan kala eteenpäin näyttävän liveluotaimen sektoriin ja lopulta heitetään viehe täsmällisesti kalan kohdalle, sekä uitetaan viehe kalan näkökenttään. On sanomattakin selvää, että tällainen tekniikka mahdollistaa suurien kalayksilöiden pyynnin tehokkaammin sekä täsmällisemmin kuin koskaan aiemmin.
Tavoiteltaessa todella suuria yksilöitä, käytetään täsmäheittämisessä keskikokoisia tai suuria pehmovieheitä. Kun heittopituuksien ei tarvitse olla kuin 15–20 metriä ja kun kalojen vastaiskut ovat varsin räjähtäviä, niin välineiden on syytä kestää. Todella järeä vapa, vahva kela ja paksut siimat, mahdollistavat kuitenkin tarkkojen lyhyiden heittojen heittämisen jopa puolen kilon vieheillä, mutta silti kestävät kalojen kovat tärpit. Vieheitä voi painottaa irtopainoilla (esim. päärynäpaino viehelukkoon), jolloin saa vieheen vajotettua kalan kohdalla juuri oikeaan paikkaan syvemmällekin. Painojen määrää on vähennetty viime vuosina kuitenkin, jotta viehe uisi hitaammin kalan näkökenttään ja pysyisi siinä pidempään.
Täsmäkalastus kalastusmuotona jakaa voimakkaasti mielipiteitä ja se on aivan ymmärrettävää. Aiemmin myyttiset yli 90-senttiset ja jopa yli 10-kiloiset suurkuhat olivat harvinaisuuksia, nyt ne ovat täsmäosaajille arkipäivää. Tärkeää on huomioida, että kuha kestää huonommin pyyntirasitusta varsinkin kesällä, joten on syytä välttää suurkuhien täsmäkalastamista kesällä. Lue lisää aiheesta professorien näkemyksiä.
Lue lisää suurien yksilöiden kalastamisesta lisää täältä. Voit lukea myös valikoivasta kalastuksesta lisää täältä.
Katso lisää täältä: Täsmäuistelu – mitä se on?, Täsmävertikaali – mitä se on?, Hauen täsmäkalastusta sekä Uusi kalastustekniikka suurhauen kalastukseen – täsmäkalastus live-luotaimella.