29,55 kg turska Suomen suurin kala
Suomen ennätyskalarekisteriin hyväksyttiin ennätyskalalautakunnan toimesta kuluneen vuoden aikana neljä uutta Suomen ennätystä, suurimpana Ahvenanmaalta saatu yli 30 kilon turska. Viime toukokuussa Luonnonvarakeskuksen ja Ahvenanmaan maakuntahallituksen tutkimushankkeessa saatiin verkolla 141 cm:n turska, joka oli uidessaan vieläkin painavampi. Kala kuvattiin ja punnittiin vasta perattuna, joten viralliseen rekisteriin se päätyi 29,55 kg:n painoisena.
Turska
Turska oli aikanaan 80-luvulla tavanomainen saaliskala rannikollamme. Nykyään niitä saadaan Suomenlahdelta varsin harvoin, mutta Ahvenanmaan vesillä se on hieman yleisempi. Suomessa tavattava turska on yleensä alle metrin mittainen, painaen alle 3 kg, isommatkin 6–7 kg. Norjan rannikolta sen sijaan saadaan vuosittain joitakin yli 30 kilon, jopa lähes 40 kg:n kaloja varsinkin kutuaikaan. Suomen aiempi ennätysturska painoi 26,09 kg.
Isopäistä ja -kitaista turskaa ei voi juuri sekoittaa muihin merikaloihimme. Kalan suuri suu on täynnä pikkuruisia hampaita. Alaleuan alla on yksi viiksi. Selkäevä on kolmi– ja peräevä kaksiosainen. Suomut ovat huomaamattoman pieniä, jonka takia kalan väritys on kauniin valkorusehtava, jopa ihomainen.
Turska kutee kevättalvesta aina elokuulle asti vapaassa vedessä 50–150 metrin syvyisillä alueilla. Mäti on kelluvaa, mutta se painuu pohjaan ja enimmäkseen tuhoutuu alle 11 promillen suolapitoisuudessa, joten meidän merialueillamme kutu ei yleensä onnistu. Vesiltämme saatavat turskat ovatkin syntyneet eteläisellä Itämerellä. Turska syö lähinnä pohjaeläimiä, erityisesti kilkkejä sekä muiden kalojen mätiä ja pikkukalaa.
Muita ennätyskaloja rekisteriin
Muita kaloja ennätyskalojen rekisteriin olivat pasuri 0,980 kg sekä 26 cm nahkiainen (järvimuoto) ja 7,2 cm idänsieraintokko, joka on kokonaan uusi laji Suomen ennätyskalalistalla. Ennätyskalalautakunta teki kokouksessaan myös historiallisen päätöksen ja avasi kokonaan uudet ainoastaan kalojen pituuteen perustuvat sarjat vapautettaville isoille kaloille.
Uutena sarjat myös vapautettaville kaloille
Ennätyskalalautakunta teki helmikuun kokouksessa historiallisen päätöksen avaamalla kokonaan uudet ainoastaan kalojen pituuteen perustuvat sarjat. Uudet sarjat ja niiden ilmoitusrajat ovat: ahven 50 cm, harjus 58 cm, karppi 90 cm, kuha 100 cm ja hauki 120 cm. Tällä lautakunta haluaa parantaa kalastajien mahdollisuuksia ilmoittaa lautakunnalle kaloja, jotka vapautetaan takaisin veteen. Kalat merkitään samaan taulukkoon vanhojen painon mukaisten ennätysten kanssa, mutta omalle riville. Jatkossa ennätyskalarekisterissä voi näiden kalalajien osalta olla sekä vanha kalan painoon perustuva ahvenennätys että uusi kalan pituuteen perustuva ahvenennätys.
Tarkkuutta ennätyskalan mittaroimiseen
Ennätyskalalautakunta on pitänyt uutta 2000-luvun ennätyskalojen listaa yli 20 vuotta. SE-listalla on 81 kalalajia ja kuusi rapulajia. Ennätyskalan pyytäminen on haastavaa, koska listalla on jo monta kovaa tulosta. Ennätyskalan saatuaan on pidettävä pää kylmänä. Moni mahdollinen ennätys on kaatunut lautakunnassa puutteelliseen tai epämääräiseen ilmoitukseen. Yleisin syy hylkäykseen on se, ettei punnituksessa ole toimittu ohjeiden mukaan. Paras tapa on viedä kala lähimpään ruokakauppaan ja käyttää punnitukseen kaupan palvelutiskin vaakaa. Punnituksen todistajiksi kannattaa pyytää kaupan henkilökuntaa. Kodin vanha talousvaaka tai kalastajan kädessä heiluva digivaaka eivät kuulu hyväksyttyihin Suomen ennätyskalan punnitusvälineisiin.
Uudessa kalan mittaan perustuvassa sarjassa on oltava yhtä tarkka. Kala mitataan vaaka-asennossa ja mitan on oltava suorana kalan alla. Kalan suu laitetaan mitan nollakohtaan ja pyrstö kiinni mittaan. Mittauksesta otetuissa valokuvissa on oltava näkyvissä koko kala ja lisäksi kalan pää kohtisuoraan yläpuolelta kuvattuna. Ennätyskalalautakunnan yksityiskohtaisiin ohjeisiin kalan mittaamisesta ja kuvaamisesta on hyvä tutustua jo ennen kuin lähtee pyytämään isoja kaloja.
Kaikki ennätyslautakunnalle ilmoitetut tiedot talletetaan ennätyskalarekisteriin, joka löytyy https://www.vapaa-ajankalastaja.fi/ennatyskalat/
Suomen ennätyskalat, ennätyskalojen ilmoituslomake ja -ohjeet löytyvät lisäksi osoitteesta https://ahven.net/kalastus/ennatyskalat/
Ennätysturskan kuva: Patrik Lundin, Ålands landskapsregering
Turskafaktat lähde: Luontoportti