Kevät on tunnetusti silakan litkaamisen ykkösaikaa. Silakkaa kannattaa kuitenkin pyytää syksylläkin. Kun vesien lämpötilat alkavat pudota, alkavat kesän Itämerellä viettäneet silakat saapumaan kohti rannikkoa. Tämä tapahtuu vuodesta riippuen jossain kohtaa syyskuuta. Saaristomeren sisäosissa syyssesongin alku voi venyä helposti lokakuulle. Tällöin kalastajan kannattaa matkata keväällä tutuiksi tulleille kalapaikoille ja heittää litka veteen.
Silakkalitka on noin parin metrin mittainen siima, johon on pienin välimatkoin kiinnitetty noin kymmenkunta kiiltävää koukkua päällekkäin. Syöttejä ei silakanlitkauksessa tarvita, vaan pelkät hopeiset tai kultaiset, kiiltävät koukut riittävät, sillä ne muistuttavat riittävästi silakalle maittavaa eläinplanktonia. Litkan alapäässä on paino litkan viemiseksi haluttuun syvyyteen.
Silkanlitkaus on maksuton yleiskalastusoikeus ja välineet ovat edullisia, joten harrastamisen kynnys on pieni. Pitää kuitenkin muistaa, että silakka on ainoa kala, jota saa litkata maksutta. Muiden kalalajien litkaaminen ei ole laissa sallittua. Litkaus on helppoa kalastusta, joka sopii erinomaisesti myös lapsille. Lapsiperheille silakan litkaus on hieno tapa viettää aikaa ulkona ja napata helposti maittavaa ja terveellistä lähiruokaa. Silakassa on mm. runsaasti terveyttä edistäviä omega-3-rasvahappoja ja rasvapitoisuus on parhaimmillaan juuri näin syksyisin. Syömällä silakkaa autat myös Itämerta vähentämällä rehevöittävää fosforia.
Jos itse litkaus ei nappaa, on Suomessa syksy myös Silakkamarkkinoiden aikaa. Silakkamarkinnoita on järjestetty vuosikymmenien ajan monissa eri kaupungeissa. Helsingissä markkinat on järjestetty joka vuosi jopa vuodesta 1743 lähtien. Silakkamarkkinoiden tavoitteena on tukea kalastajien elinkeinoa ja nostaa esiin silakkaa ja särkikaloja vastuullisina, terveellisinä ja herkullisina ruokavaihtoehtoina.
Stadin Silakkamarkkinat vietetään Helsingin Kauppatorilla sunnuntaina 2.10.alkaen ja ne jatkuvat lauantaihin 8.10. saakka. Tulevana viikonloppuna (30.9.-2.10.) järjestetään myös Tampereen Kalamarkkinat Laukontorilla.
Tutustu silakkaruokiin Kalaruoka.fi:ssä
Lähde: Vapaa-ajankalastajat ja Kalatalouden Keskusliitto