Siiman päästä lautaselle -sarja
Siiman päästä lautaselle on kolmiosainen sarja, joka vie teidät kokonaisvaltaisesti kolmen eri kalalajin (kuha, ahven ja hauki) kalastuksen ja saaliin hyödyntämisen äärelle. Ensin käymme kalastamassa kalat, perehdymme jokaisen lajin kesäisen heittokalastuksen perusteisiin, miten, mistä ja millä kalat kutitellaan sekä toki hieman myös välineitä millä ne kutitellaan. Tämän jälkeen siirrymme mökille, perataan saalis ja valmistetaan kerrassaan herkullista ruokaa. Eli voisi todeta, että todellakin ”siiman päästä lautaselle”. Kalastamassa on Kalastajan Kanavan poppoon ohella Kalaruoka vetäjä ja TV:stä tuttu keittiömestari Roy Norro, joka opastaa jokaisessa jaksossa kalojen käsittelystä perkaamisesta herkulliseen kalaruokaan asti.
Kuha
Marskin kuha
Mannerheim vietti sattuneesta syystä paljon aikaa Mikkelin Klubilla, jota tämänkin reseptin alkukotina pidetään. Siellä syötiin paljon Kyyveden kuhaa monin eri tavoin laitettuna ja usein Mannerheimin toiveiden mukaan. Mannerheimin kuhaksi nimetty resepti on jäänyt elämään ja se sisältää yleensä korppujauhoilla leivitettyä kuhan seläkettä, sienikastiketta ja piparjuurta. Nyt tästä ravintolamaailman klassikosta syntyy versio, jossa tuoretta, raastettua piparjuurta kuullotetaan voissa ja maustetaan sillä kevyesti korppujauhotetut kuhafileet. Kurkkaa Marskin kuha -resepti
Ahven
Ahven-kesäkeitto
Kesäkeitto on käytännössä kaikkien tuntema vihanneskeitto, jonka nimen ovat monilta tahranneet kaikenkirjavat koulu- ja julkisruokailut. Siellä nimittäin monesta alun perin huikeasta ruokalajista on saatu aikaiseksi valjuja, mauttomia ja keskinkertaisia mukaelmia, jotka eivät tee kunniaa esikuvilleen. Nyt tehdään kesäkeitto sellaisena kuin sen kuuluu olla ja uuden sadon vihannekset saavat ranskalaisen keittiön tulitukea valkoviinistä, voista ja kermasta – ja ihan lopuksi laitetaan keittoon vielä ahvenfileitä hautumaan. Kurkkaa Ahven-kesäkeitto -resepti
Hauki
Haukivartaat Tikka Masala, jugurttikastike ja grillattua leipää
Vaikka voisi kuvitella, että Tikka Masala (yleensä kanasta) olisi ikivanha intialainen ruokalaji, on todellisuus toinen. Kastike on kehitetty nimittäin melkoisella varmuudella eräässä ravintolassa Skotlannissa 60-luvulla ja siitä se on kasvanut Britannian kansallisruoan asemaan. Toki on esitetty, että vastaavaa kastiketta olisi ollut jo iät ja ajat intiassakin ainakin Punjabin seudulla, mutta varmoja todisteita ei ole. Nyt tehdään hauesta grillivartaita, jotka maustetaan valmiilla Tikka Masala -kastikkeella ja oheen vielä valkosipuliöljyllä valeltua naan-leipää. Jos et löydä kaupasta niitä valmiina, voit mainiosti käyttää vaikka pitaleipää, joka toimii vähintään yhtä hyvin. Kylkeen pyöräytetään raikas kastike jugurtista. Kurkkaa Haukivartaat Tikka Masala, jugurttikastike ja grillattua leipää