Pyydyskalastus ja norppa

Verkkokalastuskielto on joka vuosi 15.4.-30.6. noin 2 920 neliökilometrin alueella, kattaen suurimman osan Saimaasta. Rajoitusalue perustuu havaittujen poikaspesien ympärille muodostettuihin viiden kilometrin suoja-alueisiin ja niitä yhdistäviin alueisiin. Kalastusrajoitukset kohdistuvat saimaannorpan keskeiselle lisääntymisalueelle antaen kattavan suojan syntyneille kuuteille. Ympärivuotiset rajoitukset ja verkkokalastuskielto sekä rajoitusalueen laajentaminen on turvannut saimaannorppakannan kasvamisen viime vuosina yli 5 % vuosittaisella kasvunopeudella.

Mitä verkkokalastusrajoitus tarkoittaa?

Saimaannorpan alkutalvesta syntyneille kuuteille kriittisenä aikana verkkokalastus on kiellettyä 15.4.–30.6.. Alueet, joilla rajoitus on voimassa, voi tarkistaa löydät osoitteessa kalastusrajoitus.fi-palvelusta.

Tällöin kiellettyjä kalastusvälineitä ovat kaikki verkot.

Ainoastaan alle 22 millimetrin solmuvälin muikkuverkot saa kaivaa esiin jo 20.6.2023, mutta kalastusrajoitusten tarkemman sisällön alueittain löydät kalastusrajoitus.fi-palvelusta.

Norppaturvallinen kalastus

Norppaturvallisia kalastustapoja on rajoituksista huolimatta useita, joten ilman kalaa ei tarvitse jäädä. Ensinnäkin aktiivikalastusmuodot kuten heittokalastus, onkiminen ja vetouistelu. Niiden lisäksi norppaturvallisilla katiskoilla kalastus on sallittu läpi vuoden:

Katiskat, joiden nielu myötää korkeintaan 15 cm leveäksi eli nielu on riittävän jäykkä, jotta kuutti ei pysty siihen tunkeutumaan.

Huomioi norppa-alueet myös muulloin

Seuraavilla pyydyksillä saa kalastaa norppa-alueilla verkkokalastusrajoituksen ulkopuolella eli 1.7.-14.4.

Verkko, joka on tehty riittävän ohuesta yksisäikeisestä langasta (monofiili). Jos verkon solmuväli on alle 60 mm, saa langan paksuus olla korkeintaan 0,17 mm. Jos verkon solmuväli on 60 mm tai suurempi, saa langan paksuus olla korkeintaan 0,20 mm.

Pitkäsiima ja muut koukkupyydykset ovat sallittuja, kunhan syöttinä ei käytetä kalaa tai kalanpalaa (Metsähallituksen mukaan kalanpalalla toteutettuna myös ismete eli täkykalastusjäällä lasketaan kiellettyihin kalastusmuotoihin).

Isorysä, joka on päältä avoin, on norppaturvallinen. Solmuväli saa olla korkeintaan 55 mm.

Huomaa, että norppa-alueilla on kalastusrajoituksia myös muulloin kuin vain keväällä. Aikuisille saimaannorpille vaaralliset kalastusvälineet ovat asetuksella kielletty ympäri vuoden.

Seuraavien pyydysten ja kalastustapojen käyttö on kielletty saimaannorpan keskeisillä elinalueilla:

  1. pitkäsiima ja muu koukkupyydys, jossa käytetään syöttinä kalaa tai kalanpalaa
  2. katiska tai merta, jonka nielu on leveydeltään tai venytettynä yli 150 millimetriä.
  3. riimuverkko
  4. verkko, jonka liina on tehty monisäikeisestä tai -kuituisesta langasta
  5. solmuväliltään alle 60 millimetrin verkko, jonka liina on tehty 0,17 millimetriä paksummasta yksisäikeisestä langasta
  6. solmuväliltään 60 millimetrin tai sitä suurempi verkko, jonka liina on tehty 0,20 millimetriä paksummasta yksisäikeisestä langasta
  7. päältä suljettu rysä
  8. päältä avoin rysä ja muu rysää vastaava seisova pyydys, jonka solmuväli on yli 55 millimetriä
  9. lisäksi kalastus verkoilla, lukuun ottamatta solmuväliltään alle 22 millimetrin muikkuverkkoja, on kielletty 15.4.–30.6.
  10. päältä suljetun rysän kielto ei koske rysää, jonka solmuväli on alle 55 millimetriä ja jonka nieluun levitettynä tai nieluun kaltereilla varustettuna ei missään olosuhteissa muodostu aukkoa, joka on suurempi kuin 150 millimetriä.

Pyydyskalastuksen luvat

Pyydyksillä kalastettaessa tarvitset aina vesialueen pyydysluvan ja kalastonhoitomaksun (18-69–vuotiaat). (Poikkeuksena ovat kalastajat, jotka ovat täyttäneet 65 vuotta 31.12.2023 mennessä: heidät on vapautettu maksusta.) Metsähallituksen pyydyslupa-alueilla luovuttiin perinteisistä muovisista pyydysmerkeistä vuonna 2020. Kalastajalle ei enää lähetetä erillisiä merkkejä luvan ostamisen jälkeen, vaan riittää, että kalastaja merkitsee pyydykseen nimensä ja puhelinnumeronsa. Tarkista kuitenkin aina ennakkoon, tarvitseeko vesistössä, jossa kalastat fyysistä pyydysmerkkiä, joka kiinnitetään merkkisalkoon.

 

Lähde: ahven.net