Pyydykset pois väyliltä, asettaja vastuussa
Saimaan syväväylälle laitettu kalanpyydys häiritsee ammattialusten navigointia tai pahimmassa tapauksessa aiheuttaa jopa onnettomuuksia tiedottaa Väylävirasto. Samaan hengenvetoon Kalastajan Kanava ottaa puhelun Väylävirastoon ja kysyy, koskeeko pyydystenpitokielto myös muita kuin syväväyliä eli ns. laivaväyliä. Vastaus on selvä viraston sisävesiväyläyksikön päällikkö Tero Sikiö toteaa: ”Väylälle ei pidä asettaa mitään esteitä oli väylä sitten laivaväylä tai muu merikarttaan merkitty väylä!”
Väylille ei saa laittaa sen käyttämistä vaikeuttavia esteitä kuten erilaisia verkkoja, katiskoja tai mertoja. Väylällä olevat kalanpyydykset haittaavat kaikkea vesiliikennettä, mutta erityisesti isoille ammattialuksille haitta ja vaara voi olla merkittävä.
”Alukset pyrkivät väistämään verkkoja, mutta aina se ei ole mahdollista esimerkiksi kahden aluksen kohtaamistilanteen takia. Isoilla aluksilla on myös suuri syväys, ja siksi ne eivät voi poiketa väylän ulkopuolelle”, kertoo Fintrafficin Saimaan VTS-keskuksen varapäällikkö Anna Hägglund.
”Paras ratkaisu on laittaa kaikki kalanpyydykset väylän ulkopuolelle. Merikartasta voi tarkistaa, missä väylä sijaitsee. Uusissa merikartoissa syväväylä on rasteroitu, mikä helpottaa sijainnin hahmottamista. Ja jos pyydys on jo laitettu väylälle, se kannattaa pikimmiten siirtää sieltä pois”, toteaa Sikiö Väylävirastosta.
Pienemmillä vesistöillä ja toki myös Saimaalla pienemmät väylät on merkitty merikarttaan mustalla yhtenäisellä viivalla, jossa on väkäset osoittamassa nimelliskulkusuuntaa. Mustan viivan taustalla voilla olla myös vihreä paksumpi viiva. Merikartan karttamerkkeihin kannattaa tutustua Traficomin sivuilla.
Viikoittain ilmoituksia, kalastaja vastuussa
Väärään paikkaan laitettuja pyydyksiä ilmoitettiin Saimaan syväväylältä noin 60 kertaa vuonna 2021. Kalastajan Kanavan haastattelema Tero Sikiö tarkentaa: ”Ongelma näkyy juuri syväväylillä, koska ne haittaavat tai jopa estävät ammattiliikennettä. Veneväylillä pienemmät alukset usein miten pystyvät väistämään pyydykset, kunhan ne ovat vaan merkitty oikein.”
Pyydyksen asettajan on tärkeä tietää, että väärässä paikassa oleva katiska tai verkko voi tulla todella kalliiksi. Pyydyksen takertuessa potkuriin saattaa se vaurioittaa alusta, ja tästä aiheutuu vaaratilanteita sekä taloudellisia vahinkoja. Väärin tai väärään paikkaan asetetun tai väärin merkityn pyydyksen yliajotapauksissa korvausvastuu vahingoista on lähtökohtaisesti pyydyksen asettajalla. Alukselle aiheutuvien vaurioiden lisäksi myös itse pyydys menee todennäköisesti rikki.
Selvä viesti: pyydykset pois väyliltä
Väylävirasto ja Fintraffic kehottavat kaikkia kalastajia asettamaan pyydykset väyläalueiden ulkopuolelle ja merkitsemään ne oikein. Merkinnän tarkoituksena on parantaa vesiliikenteen turvallisuutta ja helpottaa kalastuksenvalvontaa.
Ohjeet pyydyksen merkintään saat Kalatalouden Keskusliiton oppaasta. Huomioi oppaassa mainittu vesiliikennealue ei tarkoita pelkkää väylää vaan vesialueita, joilla voi ajaa moottoriveneellä ja, joilla on liikennettä. Tällaisilla vesialueilla on katiskassa sekä verkossa on oltava aina vähintään 1,2 m korkea lippu vedenpinnasta.
Koska aiheen ympärillä on ollut epäselvyyttä, asiaa lähdettiin varmistamaan Väylävirastosta. Sisävesiväylä-yksikön päällikkö Tero Sikiö vahvisti Kalastajan Kanavalle, ettei vapaa-ajan kalastajan pidä asettaa pyydyksiään millekään merikartasta löytyvälle väylälle. Myös Kalatalouden Keskusliitosta totesi asian olevan näin. Epäselvyydet juontavat juurensa kalastuslain sanamuotoihin erityistilanteista.
Kalastajilta kaivataan palautetta
Kalastajat ovat yksi aktiivisimmista veneilijöistä läpi avovesikauden. Kalastuksen lomassa moni tekeekin tärkeitä havaintoja – luodatessa voi löytää vaarallisia karikoita tai luotoja, myös puuttuvat tai katkenneet merimerkit huomataan usein.
Väyläviraston Tero Sikiö kannustaakin kalastajia: ”Mikäli huomaat puutteita väylämerkinnöissä, vesistöjen nopeusrajoituksissa tai löydät merkitsemättömän vaaranpaikan vesillä, ilmoita siitä Väylävirastolle oheisen palautekanavan kautta.”
Lähde: Väylävirasto, Traficom, Kalatalouden Keskusliitto
Muista tarkistaa myös muut kalastusrajoitukset ennen kalaan lähtöä!