Omakala-sovellus
Luonnonvarakeskus (Luke) on kehittänyt Omakala-sovelluksen vapaa-ajankalastukseen liittyvään tiedonkeruuseen. Sovellukseen tallennettua tietoa käytetään tutkimuksessa, kalakantojen kestävän käytön suunnittelussa sekä päätöksenteon tukena. Maa- ja metsätalousministeriö on rahoittanut Omakala-sovelluksen kehittämistä.
Ilmainen sovellus tarjoaa kalastajalle muun muassa monipuolisen kalastuspäiväkirjan, valtion kalastusrajoitukset suoraan kartalla ja tietojen karttumisen myötä mahdollisuuden katsoa yhteenvetotietoja esimerkiksi saalismääristä vesistöittäin.
− Omakalaa on kehitetty tutkimuksen näkökulmasta. Kun saadaan kattavasti tietoa vapaa-ajankalastuksesta ja kalakantojen tilasta, voidaan selvittää kalakantojen muutosten syitä ja tuottaa laadukasta tutkimustietoa päätöksenteon tueksi, kertoo ohjelmajohtaja Katja Holmala Lukesta.
Omakala-sovellus on kaikkien kiinnostuneiden käytettävissä, ja sen käyttö on vapaaehtoista. Sovellus on ladattavissa Google Play sekä Apple App Store -sovelluskaupoista.
− Toivomme, että palvelu otetaan mahdollisimman laajasti käyttöön. Mitä enemmän saamme faktatietoa saaliista ja kalastuksesta, sitä luotettavampaa tietoa tutkimus voi tuottaa päätöksentekoa varten. Eli varjellaan kalakantoja siellä, missä siihen on tarvetta ja mahdollistetaan enemmän kalastusta siellä, missä se on kestävästi mahdollista, Holmala tiivistää.
Kalastuslain tarkoituksena on tietoon perustuen järjestää kalavarojen käyttö ja hoito kestävästi. Erityisen tärkeää on saada tietoa voimakkaasti säännellyistä uhanalaisista lajeista. Tällä hetkellä tätä tietoa ei ole tarpeeksi saatavilla, minkä vuoksi maa- ja metsätalousministeriö valmistelee kalastuslain muutosta. Esityksessä ehdotetaan, että vapaa-ajankalastajat olisivat velvollisia ilmoittamaan saalismääränsä tiettyjen uhanalaisten lajien osalta Luonnonvarakeskukselle.
Omakala pähkinänkuoressa
- Maksuton sovellus vapaa-ajankalastajien käyttöön
- Ladattavissa Google Play sekä Apple App Store -sovelluskaupoista
- Sisältää monipuolisen kalastuspäiväkirjan, jonne voi tallentaa tiedot eri tavoin saaliiksi saaduista tai vapautetuista Suomessa esiintyvistä kalalajeista
- Kalastusrajoitukset näkyvät myös kartalla
- Suomessa esiintyvien kalalajin tunnistamista helpottavat piirroskuvat
- Ajankohtaistiedotteita kalastoseurannoista
- Tietojen karttuessa palveluun tuotetaan karkeistettua yhteenvetotietoa saalismääristä ja lajeista vesistöittäin
- Lisätietoa: omakala.fi ja Facebookissa: Omakala
08.06.2022
Minulla on tekninen ongelma. Yritän rekisteröityä OMAKALA sovellukseen Honor puhelimellani. Käytän vahvaa tunnistusta.
Tunnukseni on spostini, mutta valitettavasti en saa sille toimivaa salasanaa. Voinko saada tunnukseni korjattua?
Hei Ari, saat apua lähettämällä sähköpostia: omakala (at) luke.fi