Milloin ja millainen virveli lapselle?
Toimittaja Niko Satto
Kun lapsi kiinnostuu kalastuksesta, fiksu valinta on nykyaikainen virveli – kevyt avokelasetti kuitusiimalla. Vieheeksi sopivat jigit, lipat ja lusikat.
Lapset ovat usein pienestä pitäen kiinnostuneita kalastamisesta ja erilaisia ”keppionkia” ilman siimaa ja koukkua aletaan liottaa lätäköissä jo 2–3 vuoden iässä. Nelivuotiaalle voi hyvin hankkia mato-ongen ja noin viidestä ikävuodesta eteenpäin voi olla hyvä aika alkaa katsella virveliä. Toki eroja on, joten ikäsuosituksissa on aina otettava lapsen oma kehitys huomioon.
Mutta millaista virveliä? Ja mihin muuhun virvelin valinta vaikuttaa? Siihen paneudutaan seuraavaksi.
Huom. Tässä artikkelissa painotetaan heittokalastukseen suunniteltuja vapoja, mutta samaa vapaa voi käyttää satunnaisesti myös uisteluun. Jos kuitenkin uistelu on se, mitä tehdään pääsääntöisesti, kannattaa siihen valita oikea uisteluvapa, sillä vavan materiaali ja jatkuvan rasituksen kesto on täysin erilainen kuin heittokalastusvavassa.
Kelatyyppi määrää vavan mallin
Ennen vanhaan lapsille ostettiin umpikeloja. 70-luvulla Abun umpikelat olivatkin laadukkaita ja kohtuullisen hintaisia. Nykyään on toisin. Umpikelojen markkinaosuus on niin pieni, että niihin ei juuri mikään valmistaja satsaa kunnolla ja harvat hyvät ovat aika kalliita.
Zebco on umpikelamarkkinan valtias ja Abu hiihtelee pienellä mallistolla kaukana perässä. Sen lisäksi muutamalla merkillä on yksittäisiä malleja. Samaan aikaan avo- eli haspelikelat ovat kehittyneet niin paljon, että niiden hinta suhteessa laatuun ja ominaisuuksiin on merkittävästi parempi.
Teimme testiryhmäni kanssa taannoin testin lehteen, käykö avokela lapselle. Testissämme oli eri-ikäisiä lapsia ikähaarukassa 5–12 vuotta. Testin tulos oli yksiselitteinen: haspelikela sopii kaikenikäisille lapsille ainakin tuosta viisivuotiaasta alkaen.
Esimerkiksi Daiwa tarjoaa kevyttä, kestävää ja kohtuuhintaista Ninja LT (light & tough) -kelamallia kokoluokissa 1000, 2000 ja 2500. Ensin mainittu on pikkukela, joka sopii erinomaisesti pienille vieheille ja sen kokoluokan kaloille, joille ohut kuitusiima riittää. 2000-kokoluokan vastaava kela on täysin sama, mutta puola on syvempi, jolloin paksumpaa siimaa saa mahtumaan hieman enemmän kelalle. 2500 koon kela sopii vähän isommille kaloille ja itse asiassa sillä pärjää melkeinpä kaikessa kotimaisessa kalastuksessa.
Mitä pienempi kela sen kevyempi, toki huomioiden, että myös hinta keventää kelaa. 1000-luokan kela riittää nuorimmille, kun taas vanhemmat hauenkalastuksesta kiinnostuneet nuoret voivat hyvin valita 2500-koon kelan.
Haspelikelalle haspelivapa
Lapselle kannattaa valita mahdollisimman kevyt setti. Pienelle lapselle kannattaa myös hankkia aika lyhyt vapa, koska lyhyillä käsillä ja heikolla motoriikalla ei vielä käsitellä kovin pitkiä keppejä. Viisivuotiaalle 150–180 cm (noin 6´) pitkä vapa on sopiva, koululaiselle noin 190–210 cm vapa on usein sopiva.
Kevyellä setillä voi heittää vain suhteellisen keveitä vieheitä, mikä sopii juuri lapsille, koska raskaan vieheen heittäminen voi olla aluksi vaikeaa. Lapselle sopiva vavan viehepainosuositus on enintään 20 grammaa. Sillä heittää peruslipat ja pienet lusikat. Tämän kokoluokan vieheet ja niille tarkoitetut vavat soveltuvat kesähaukien, ahventen, pienten kirjolohien ja satunnaisten säynävien sekä kuhien väsyttelyyn.
Lapselle kannattaa valita vapa, jossa on RST-vaparenkaat. Ne kestävät satunnaiset kolautukset. Suuressa osassa vapoja on nykyään keraamiset vaparenkaat, jotta siima juoksisi niiden läpi mahdollisimman äänettömästi ja helposti. Keraamisiin renkaisiin valitettavasti tulee herkästi lohkeama kolautuksesta ja seuraavalla heitolla siiman osuessa rikkoutuneeseen kohtaan siima katkeaa ja viehe menetetään. Tämän takia lapsille ehdottomasti aina teräksestä vaparenkaat.
Kalastajan Kanavan Aapo-vapa on nimensä mukaisesti suunniteltu aapolle eli ahvenelle. Se sopii siis pienille vieheille vaikkapa esikoululaisesta ylöspäin. Vapa on myös kevyt, vain 95 gramman painoinen. Tasapainoisen ja mukavan heitettävän virvelin saa yhdistämällä Aapoon 1000-luokan haspelikelan.
Kalastajan Kanavan Kössi puolestaan on suunniteltu kuhavavaksi, joten se on selvästi Aapoa napakampi vapa. Kössillä on pituutta 14 senttiä enemmän kuin Aapolla ja takakahvakin on vähän pidempi. Kössi kannattaa valita silloin, kun ikää tai kokemusta on jo vähän enemmän ja tavoitteena ovat kirjolohi, kuha ja hauki.
Kössin viehepainosuositus on 10–25 grammaa, joten sillä heittää lippojen ja pikkuvieheiden lisäksi reilun kokoisia lusikoita, monia tavanomaisen kokoisia vaappuja ja tietenkin kaikenkokoisia kuhajigejä. Hieman saatellen Kössillä heittää jopa 30-35 grammaan vieheitä. Kössi-vapa painaa 135 grammaa. Sen kaveriksi voi valita 1000–2500 -koon kelan riippuen siiman paksuudesta.
Kuitusiima. Aina.
Monikuitu- eli tutummin kuitusiima on venymätöntä ja huomattavasti tavallista yksisäikeistä monofiilisiimaa kestävämpää. Se tarkoittaa, että siimapaksuudet voi vaivatta pudottaa puoleen monofiilipaksuuksista. Kuitusiiman ansiosta nykyisin pärjää pitkälle 1000–2000-kokoisella kelalla. Monofiiliaikana tyypillinen kelakoko oli 4000, koska muuten kelalle ei mahtunut 0,30–0,40 mm siimaa tarpeeksi. Nykyisin 4000-kokoista kelaa tarvitaan vain erikoistilanteisiin.
Kuitusiima on myös lapselle ja nuorelle ehdottoman oikea valinta, koska sillä saa heti paremman tuntuman kalastukseen ja toisaalta viehehävikki pienenee, kun kuitusiimalla saa helpommin nypättyä kiveen, ruokoon tai oksaan tarttuneen vieheen irti.
Nuorille kalastajille kannattaa valita 0,12-0,14 mm pienimmille vieheille ja kevyimmille seteille ja jos haukea tavoittelee esimerkiksi Kössillä, voi puolata kelalle 0,20 mm paksuista kuitusiimaa.
Monofiilisiiman venyvyys aiheuttaa myös vaaratilanteita. Vastaiskussa tai pohjasta irrotettaessa monofiili venyy ja kun viehe äkillisesti irtoaa, jousto kuroutuu takaisin ja viehe tulee kuin luoti kohti kalastajaa.
Vaikka kuitusiiman hankintahinta on oleellisesti monofiilia korkeampi, siima on selvästi pitkäikäisempää. Niinpä sen kokonaiskustannus käyttöiän ja pienemmän viehehävikin myötä on paljon järkevämpi.
Lapsen ja nuoren vieheet
Lapsille sopivia vieheitä ovat siis suhteellisen pienet vieheet. Ilman suurempia uittokikkailuja, eli suoraan kelaten uivat lipat ja lusikat ovat parhaimpia, eikä ruohosuojauksestakaan ole haittaa lasten käytössä. Esimerkiksi legendaarinen ruohosuojalusikka Rapalan Minnow Spoon on ollut hyvin suosittu kaiken ikäisten kalastajien viehe.
Myös jigi on hyvä viehe lapselle, koska jigi voi jäädä hetkeksi makaamaan pohjaan ilman, että se tarttuu heti kiinni. Lapsia värikkäät, pehmeät ja tuoksuvat jigit myös houkuttelevat. Ja kun niitä myydään vielä pienissä erissä, saa edullisesti hyvän kattauksen.
Jos lapsen käyttöön ostaa vaappuja, kannattaa valita pienehköjä peräkoukullisia pallovaappuja, jotka eivät ui kovin syvällä. Pallovaappu ei mene niin helposti sekaisin heitossa kuin useimmat pitkulaiset vaaput ja ne lentävätkin yleensä vähän pidemmälle. Uuden ajan viehetyypit, blade bait -metallivaappu ja lippahäntäinen painopääviehe (spintail) ovat myös helppoja heittää.
Kun ikää tulee lisää, voi ottaa haltuun hieman vaativampia vieheitä kuten spinnerbaiteja, jerkkejä ja shadejä.
Voit tutustua eri viehetyyppeihin täältä.
Opeta lapselle oikeat käsittelytavat
Opeta lapsi pienestä pitäen käsittelemään kalastusvälineitä rauhallisesti ja huolella, näin ne myös kestävät pitkään. Vieheen irrotus pohjasta on yksi ensimmäisiä oppeja ja lisäksi se, ettei vavalla nosteta kalaa veneeseen vaan se haavitaan.
Neuvo myös saaliin käsittelyä. Jos kala vapautetaan, kohdellaan sitä erityisen varoen ja koukut irrotetaan varovasti pihdeillä. Ruokakalaksi otettaessa kala tainnutetaan ja verestetään välittömästi ja laitetaan kylmälaukkuun. Pienestä pitäen kannattaa tarjota eri kaloja, eri muodoissa ja kannustaa maistamaan kalaruokia etenkin kun kala on yhdessä lapsen kanssa pyydettyä.
Haavin ei tarvitse olla mikään huippuhaavi, mutta vanhat painavat ja lyhytvartiset haavit, joissa on solmittu lankahavas, ovat jo mennyttä maailmaa. Pitkävartisia, solmuttomalla kumihavaksella varustettuja kevyitä alumiini- tai hiilikuituhaaveja saa varsin järkevästi ja näin lapsi oppii pienestä pitäen oikeat toimintatavat. Tutustukaa yhdessä myös valikoivaan kalastukseen yhdessä.
Muista lasten kanssa kalassa myös oma esimerkki on se sitten saaliin kunnioittamisen osalta tai pelastusliivien käytössä.
Lue enemmän välinevalinnoista:
https://www.kalastajankanava.fi/kalastajan-kelat/
https://www.kalastajankanava.fi/vavan-ja-kelan-valinta/
https://www.kalastajankanava.fi/viehetyypit/
Tai kuuntele Kalastajan Radion jakso kelavalinnasta:
https://www.youtube.com/watch?v=FY37vfCr7ZI
Näin rakennat lapselle vapa-kelasetin valmiiksi virvelöintiin:
Tutustu tarkemmin perukkeisiin ja perukemateriaaleihin täältä. Tai opettele, miten tehdä itse peruke täältä.
Opettele täältä solmuja.