Milloin ja miksi käyttää dropshotia?
Dropshot eli pohjapainojigaus on tekniikka, jossa paino on tapsin päässä varsinaisen koukun alapuolella. Tekniikkaan kuuluu, että painon ja koukun väliä voidaan helposti säätää. Dropshot on alun perin kehitetty bassivesillä ja siellä sitä käytettiin lähinnä tiheässä vesikasvustossa olevien reikien ympärillä majailevien bassien kalastukseen. Euroopassa dropshot on jalostunut olosuhteiden erojen takia hyvin erityyppiseksi tekniikaksi.
Jokaisella kalastustekniikalla on aikansa ja paikkansa. Joskus tilanne on sikäli onnellinen, että etukäteen tiedetään paras tekniikka. Usein tilanne ei ole näin vaan asia selviää kokeilemalla. Jokaisella tekniikallla saavutetaan jigikalastuksessakin erilainen uinti. Kalojen mieltymykset ratkaisevat, mikä uinti milloinkin niintä eniten miellyttää. Toinen asia, mikä vaikuttaa tekniikoiden paremmuuteen on niiden käyttökelpoisuus vallitsevissa olosuhteissa. Mikrojigillä on hankala kalastaa syvässä voimakkaasti virtaavassa salmessa tai tavallinen jigipää ei ole tehokas tiheän kasvun seassa. Nämä ovat pohjimmiltaan kaksi kokonaan eri asiaa.
Dropshotin vahvuudet
Bassivesillä kalastuspaine on usein todella kova ja rigaustekniikka, jossa hyödynnetään pientä koukkua ja paino sijaitsee kaukana vieheestä, on aralle kalalle tehokas. Meillä kalojen arkuus ei ole yleensä samaa luokkaa vaan dropshotin vahvuudet ovat muualla.
Ensimmäinen merkittävä asia liittyy siihen, että paino sijaitsee jonkin matkan päässä koukusta ja vieheestä. Kalan on helppo imaista tällainen viehe suuhunsa. Hieman ylikokoinen paino ei myöskään yleensä haittaa kalastuksen tehoa, mikä tarkoittaa pidempiä heittoja ja parempaa tuntumaa sekä virtaavissa salmissa että kovemmassa tuulessa. (Iso jigipää tekee jigin uinnista agressiivista).
Dropshottia pidetään usein huonon syönnin erikoistekniikkana. Tämä perustuu pitkälti siihen, että haluttaessa dropshotilla voidaan jigiä uittaa hyvin hitaasti välillä jopa pysäyttäen ja väristäen paikallaan. Dropshot tarjoaakin värisytysten ja hitaiden vajotusten myötä erittäin hyviä uittoja passiivisille kaloille.
Dropshot soveltuu erityisen hyvin alkukevään ja loppusyksyn kalastukseen varsinkin matalilla lahtialueilla, joissa on kasvillisuutta pohjassa. Kylmän veden aikaan kalat ovat pohjan lähellä ja liikkuvat hitaasti, on myös dropshotin parasta aikaa. Kesällä se on harvemmin niin tehokas, kun kalat liikkuvat enemmän välivedessä. Tämäkin ”sääntö” tietenkin riippuu vesistöstä, säästä ja muista olosuhteista.
Dropshot-tekniikassa paino sijaitsee koukutetun jigin alapuolella. Käyttämällä leikariin kiinnitettyjä koukkuja voidaan alatapsiksi valita heikompi siima. Kivikkoisilla alueilla, missä pohjatärpit ovat isona riskinä ohuemman alatapsin myötä mahdollisuudet selvitä pelkän painon menetyksellä paranevat huomattavasti. Koukkuun sidotaan uusi alatapsi ja paino, jolloin kalastus pääsee jatkumaan nopeasti. Sekä voimakkaasti peitteisellä pohjalla että kivikkoisilla alueilla pitkulainen dropshot paino on parempi valinta. Se kerää vähemmän kasvillisuutta, eikä ole niin herkkä tarttumaan kivien väliin kuin päärynäpaino tai pyöreä dropshot-paino.
Kun paino sijaitsee kaukana koukusta ja jigistä, saadaan aikaiseksi hyvin herkkä uinti. Suurin hyöty tästä saadaan, kun käytetään pieniä jigejä. Osaa 3-5 cm jigeistä on vaikea saada herkkäuintisiksi tavalliseen jigipäähän pujotettuina. Jigin rungon sisällä kulkeva koukun varsi jäykistää kokonaisuutta niin paljon, että liike rajoittuu aivan pelkkään pyrstöön. Sen sijaan dropshotissa yleisen nenäkiinnityksen myötä jigillä on paljon enemmän liikemahdollisuuksia. Jos vielä käytetään leikariin pujotettua dropshot-koukkua, vapausasteet korostuvat entisestään aivan pienimmilläkin jigeillä.
Koukutus suun etuosista
Vähänkään paremmalla syönnillä tavallinen painopäällä uitettu jigi samoin kuin esimerkiksi luotipainolla tapsin perään viritetty jigi (carolina- ja texas-rigit) päätyvät usein syvälle kalan kurkkuun. Tämä pätee niin ahveneen, kuhaan kuin sivusaaliina tuleviin haukiin.
Rakenteensa ansiosta dropshot-koukku tarttuu usein kalan yläleukaan aivan suun etuosista. Käytännössä kalan imaistessa jigin koukun ylä- ja alapuolelle jatkuva tapsi törmää kalan suuosiin ja pysäyttää vieheen. Tämän ansiosta dropshotilla onnistuu paljon useammin saamaan isoja sattumahaukia kuin tavallisella jigipäällä. Kalat ovat myös helposti irrotettavissa dropshot-koukusta ja pihtejä tarvitaan harvoin apuun. Kuhan kalastuksessa eräksi otettavien seassa olevat alamittaiset kalat saadaan vapautettua helposti. Sama pätee tietysti muuhunkin valikoivaan kalastukseen.
Yksi tekniikka muiden joukossa
Dropshotilla on monia etuja tavalliseen pohjalinjajigaukseen verrattuna. Kuitenkin kalat lopulta päättävät, mihin ne iskevät. Joskus dropshot on täysin ylivoimainen. Seuraavalla reissulla sillä voi olla vaikeuksia saada edes tärppiä, vaikka tavalliseen jigiin kalat purevat hullunlailla. Mihinkään tekniikkaan ei pidä rakastua liikaa, jos haluaa kalastaa tehokkaasti. Itse pidän matkassa aina useampaan tekniikkaan valmiiksi viritettyjä vapoja ja vaihdan reissun alussa välinettä ahkerasti.
Aloittelijalle ja myös lapsille dropshot on helppo tapa kalastaa. Siinä voidaan käyttää isompaa painoa kuin jigipäässä, mikä helpottaa siiman lukemista ja tärppien havaitsemista. Yksi kalakaverini onkin opettanut lapsenlapsensa jigaamaan dropshot edellä. Perusasiat ovat kuitenkin molemmissa tekniikoissa pitkälle samat. Lue lisää ahvenen ja kuhan jigauksesta.
Dropshotin vahvuudet:
- Hyvä tuntuma
- Monipuoliset uittomahdollisuudet
- Toimii myös hyvin pienten jigien kanssa
- Kalojen helppo irrottaminen
- Pohjakasvillisuus tarttuu useimmiten pelkkään painoon
- Jigin helppo kiinnittäminen koukkuun
- Nopea painon vaihto
- Kun kalan korko muuttuu, nopea alatapsin pituuden säätö
- Pohjatärpeissä menetetään usein pelkkä paino
- Offset-koukulla uitettavissa kasvuston seassa
Katso Jarin vinkit dropshot-rigin virittämiseen?
Tutustu muihin jigirigauksiin tästä.
Katso kalastusopas Kalle Paavolan Kuhan dropshot-jigausvinkit.
Kirjoittaja Jari Rannisto on harrastanut kalastusta pikkupojasta asti. Suurimmat mielenkiinnon kohteet ovat vetouistelu, jigikalastus, venekalastus, ahvenen ja kuhan kalastus kaikilla tekniikoilla ympäri vuoden. Kalastus- ja venetoimittajan töitä hän on tehnyt freelancerina yli 30 vuotta ja satojen lehtijuttujen lisäksi kirjoittanut 5 kalastuskirjaa.