Suomalaiset luottavat pystypilkkiin
Millä suomalaiset pilkkivät? Suuri talvikalastustutkimus osa 1.
Toimittaja Niko Satto
Kalastajan Kanavan talvikalastuskyselyyn vastasi 1 013 suomalaista kalastuksenharrastajaa. Tämän varsin kattavan otannan pohjalta voidaan todeta, että pystypilkki värikoukulla ja kärpäsentoukalla on suomalaisten ykköspilkki. Tässä juttusarjan 1. osassa käydään läpi millä vieheillä suomalaiset kalastavat talvella. Toisessa osassa kerrotaan tarkemmin talvikalastusharrastuksesta.
Kalastajan Kanavan talvikalastuskysely toteutettiin joulukuussa 2023 Kalastajan Kanavan joulukalenterin yhteydessä kertoo Kalastajan Kanavan tuottaja Anne-Maarit Sepling. ”Joulukalenterissamme on paljon arvontoja, vinkkejä, tarjouksia, mutta tänä vuonna kysyimme osallistujilta myös talvikalastusvieheistä ja niiden käytöstä. Kyselyyn vastaamisen vastineena ei ollut arvontapalkintoa, joten vastaajat vastasivat omasta halustaan. Olemme erittäin ilahtuneita, että saimme näin paljon vastauksia, joten nyt julkaisemme tuloksia kahdessa eri jutussa.” kertoo Sepling.
Ikä vaikuttaa pilkkivalintoihin
Kyselyn alussa kysyimme, mikä on se viehetyyppi, jonka ensisijaisesti valitsee mukaan pilkille. Melkein kolmannes vastaajista (333 ääntä) valitsi ykköspilkikseen pystypilkin. Sen perässä rintama on melko tasainen. Kakkoseksi tuli jigi (195) ja kolmoseksi morri (183). Neljänneksi noussut kevennetty tasapainopilkki (175) ja lyijypuntari (59) oli erotettu omikseen. Nämä yhteenlaskien tasuri nousisi pilkkityyppinä kakkoseksi.
Pystypilkin asema on vakaa erityisesti vanhempien pilkkijöiden keskuudessa. 18–34-vuotiaista vastaajista pystärin äänestää ykköseksi alle joka neljäs (24 %), kun taas 55 ikävuodesta ylöspäin pystypilkkiin luottavien osuus melkein tuplaantuu (44 %).
Pystypilkki on kuitenkin suosituin kaikissa ikäryhmissä, lukuun ottamatta 25–34-vuotiaita, joista isompi osa nostaa ykköseksi kevennetyn tasapainopilkin (27 %) kuin pystypilkin (24 %). Myös sukupuoli näyttää vaikuttavan, sillä naisista suhteellisesti vielä suurempi osa vannoo pystärin nimeen.
Kevennetyn tasurin suosio eri ikäryhmissä onkin melko lailla päinvastainen kuin pystypilkin. 18-34-vuotiaista kevennetyn tasapainon nimeää ykköspilkikseen useampi kuin joka neljäs (26 %), kun yli 55-vuotiaista tasurin nimeää ykköseksi vain joka kymmenes (10 %)
Morrin eli mormyskan suosio sen sijaan on tasaisempaa ikäryhmien välillä. Joskin se on hiukan suositumpi nuorten ja iäkkäämpien keskuudessa. Keski-ikäiset eivät ihan niin innokkaasti morria ykköseksi valitse.
Joskus värikoukku
Vastaajilta tiedusteltiin myös käyttääkö pilkissään värikoukkua. Vastaajista 87 % ilmoitti käyttävänsä värikoukkua vähintäänkin toisinaan ja osa näistä aina. Aina värikoukkua käyttävien osuus (18 %) ja ei koskaan käyttävien osuus (13 %) sen sijaan ovat yllättävän lähellä toisiaan.
Ikäryhmien väliset erot näyttävät värikoukun käytön suhteen olevan melko pieniä. Jääräpäisimpiä ”en koskaan” -kalastajia ovat 45–54-vuotiaat miehet ja vahvimmin värikoukkujen nimeen vannovat 65–74-vuotiaat sukupuolesta riippumatta.
Mieluiten kärpäsentoukka
Kyselyssä selvitettiin myös hyödyntääkö kalastaja pilkissään syöttiä ja jos näin, millaista syöttiä. Kärpäsentoukka on syöteistä kiistaton ykkösvalinta. Kolme neljästä vastaajasta (75 %) ilmoittaa käyttävänsä mieluiten kärpäsentoukkaa syöttinä. Madot, surviaisentoukat ja erilaiset keinotekoiset syötit ja tahnat saivat kukin noin 5 % äänistä. Loppu jakautui kalansilmien, katkarapujen ja kalanpalojen kesken. Yksi viiden prosentin joukko ei käytä syöttiä lainkaan.
Ikäryhmien välillä ei ole suurta hajontaa muuten, mutta yli 65-vuotiaiden keskuudessa surviaisentoukka haukkaa kaksinkertaisen osuuden (11 %) verrattuna nuorempien survari-intoon.
Yli 75-vuotiaiden keskuudessa syötin käyttämättömyys on silmiinpistävän suuri. Enemmän kuin joka viides (22 %) vetää paljaalla koukulla. Tämä saattaa selittyä sorminäppäryys- ja näköhaasteella.
Pilkki-into vaikuttaa valintoihin
Mitä harvemmin pilkkii, sitä varmemmin luottaa pystypilkin tehoon. Viikoittain pilkkivien joukosta pystypilkin ykköseksi nosti harvempi kuin joka neljäs (24 %). Yhdestä kolmeen kertaan kuukaudessa pilkkivistä pystypilkin valitsi piikkipaikalle joka kolmas (33 %) ja pari kolme kertaa talvessa pilkkivistä lähes puolet (48 %). Juuri muita eroja takana tulevien mallien suosiossa ei ole, pilkkipä sitten usein tai harvoin.
Syötin käytössä sen sijaan on yllättävän vähän eroja. Kärpäsentoukka on kiistatta suosituin valinta riippumatta siitä, miten usein ahterinsa jäille hilaa.
Värikoukun käyttö taas on enemmän aktiivipilkkijöiden hommaa. Muutaman kerran talvessa pilkkivistä yli neljännes (27 %) sanoo, ettei koskaan käytä värikoukkua ja aina sitä käyttää 12 %. Viikoittain pilkkivien keskuudessa homma menee päinvastoin. 22 % käyttää aina värikoukkuja, kun taas ei koskaan käyttävien määrä on vain 8 %.
Puustjärvi dominoi merkkikerhoa
Luottopilkkiä nimettäessä Puustjärven Vieheen tuotteilla on vahva kannatus. Iisalmelaiset pokkaavat kultaa ja kaksi pistesijaa. Ykköseksi nousee 106 vastaajan (10 %) äänin Hopeasiipi, neloseksi (51 ääntä) Nautilus ja kuudenneksi (45 ääntä) Valio.
Kuusipäivästä viikkoa ja liki kymmentuntisia päiviä painavat Puustjärven Vieheen yrittäjät Sami Voutilainen ja Toni Helppolainen tietävät, että pilkit ovat suosittuja, mutta järjestys yllättää miehet.
”Kyllähän meiltä pilkkiä menee hyvin, enemmän menisi kuin ehditään tehdä. Vaan se vähän yllättää, että Hopeasiipi on kärjessä ja Valio vasta kuudentena, kun Valiota myydään kuitenkin eniten”, Iisalmessa tuumaillaan.
Toisena luottopelilistalla on Jasu Alu -pystypilkki (76 ääntä). Merikarvialaisen Eumerin Jasu-tuotemerkki on selvästi nuorempaa saapumiserää pilkkimarkkinoilla, mutta on lyhyessä ajassa valloittanut paljon neliöitä kalastusvälineosastojen pilkkiseiniltä.
Savo-Karjalan seutu näyttää kokonaisuutena olevan hyvän pilkin kotiseutua. Väre-pilkki Purmonen Oy Pohjois-Karjalan Tohmajärveltä kiilaa kolmanneksi (68 ääntä) Väre-nimisellä pystypilkillään. Listan viides on samalla eniten ääniä saanut tasuri; savonlinnalaisen Kaweri-Viehe Oy:n kevennetty tasapainopilkki Kaweri saa 49 ääntä.
Seuraavat sijat menevät Kuusamon Varmalle (pystypilkki) ja Ässä-karvapyrstölle (tasuri). Listalle yhdeksänneksi kipuaa kumivieheistä eniten ääniä saanut Orka Small Fish. Kymppisijalla on kolme viehettä. Tasuriklassikoiden, Rapala Jigging Rapin ja Nils Master Jiggerin, mukaan kympin sakkiin äänestyy Saku-pystypilkki.
Kuuntele 25.2. Kalastajan Radio klo 19.00 Kalastajan Kanavalta. Haastattelussa top-10 pilkkien valmistajia.
Tutustu top-20 vieheisiin
Miltä listan top-20 pilkkit näyttävät?
Katso kyselyn top-20-vieheistä tehty lähetys videona:
Suomessa pilkitään suomalaisilla pilkeillä
Hopeasiipi on, kuten alussa läpikäydystä tilastotiedosta arvata saattaa, sitä varmemmin luotopilkki, mitä enemmän vastaajalla on ikää. 65–74-vuotiaiden keskuudessa Hopeasiipi kahmii 28 % äänisaaliin. Kaikissa muissa tilastollisesti luotettavissa ikäryhmissä Hopeasiipi on suosituin paitsi 25-34-vuotiaiden joukossa, jossa tasurisuosikki Kaweri on ykkönen.
Viikoittain pilkkivien luottopeli on useimmiten Kaweri. Toiseksi nousee Valio, mikä saattaa selittää iisalmelaisten ihmetyksen; se, joka aktiivisimmin pilkkii, ostaa luultavasti eniten pilkkejäkin, jolloin Valiota saattaa mennä enemmän kuin Hopesiipeä, vaikka se onkin harvemmin jäillä notkuvien selkeä suosikki.
Yksi asia on kuitenkin koko pilkkihullulle kansalle yhteistä: kaikki vastaajat ikään, sukupuoleen ja jäillä käynnin määrään katsomatta pilkkivät ylivoimaisesti eniten suomalaisvalmisteisilla pilkeillä. Top-10 pilkeissä ulkomailla valmistettuja ovat vain Rapalan Jigging Rap -tasuri ja Orka Small Fish -jigi.