Mikä ihmeen chatterbait?
Toimittaja Jari Rannisto
Uittavilla levyillä varustetut jigivieheet ovat pohjoisamerikkalaisilla vesillä todella suosittuja. Ylivoimaisesti eniten tämän viehekategorian jigeistä on varustettu niin kutsutuilla chatter-levyillä. Sanakirjan mukaan verbinä chatter tarkoittaa monia asioita. Merkityksistä lähimmäs osuvat paapattaa, pulista tai kalista ja substantiiveista kalina tai papatus.
Chatterbait nimeä käytetään yleisnimenä, vaikka se on viehevalmistaja Z-Manin suojaama tavaranimi. Se on kuitenkin muodostunut yleisnimeksi niin kuin moni muukin suosittu tuote on vuosien saatossa tehnyt. Useimmat kilpailevat merkit käyttävät bladed jig -nimeä tai sen erilaisia versioita. Chatter-vieheille tavanomaista on painotettu jigipää, johon on liitetty metallinen uittolevy. Viehettä kelattaessa levy värisee nopealla liikkeellä ja tuo jigipäähän vaappumaista liikettä. Koska jigipää ja uittolevy ovat metallia, viehe pitää veden alla melkoista meteliä. Uittolevyn ja jigipäiden materiaaleista riippuen sitä voi kutsua kilinäksi tai kalinaksi.
Tyypillisesti alkuperäisissä Chatterbaiteissä käytetään silikonihametta, mutta yhä enenevässä määrin vieheen koukkuun pujotetaan myös tavallisia jigejä. Tavallisimmin v-pyrstöisiä kalajigejä tai sirppipyrstöisiä jigejä. Lapiopyrstöiset toimivat oman kokemukseni mukaan erittäin yhtä hyvin.
Chatter-vieheitä on Suomessa tarjolla kohtuullisen rajoitetusti. Vielä harvemmassa ovat pelkät uittolevyllä varustetut jigipäät. Ruotsissa Sportfiskemässanilla niitä oli jo jonkin verran näkyvillä ja suosiolle Suomessa ei ole mitään estettä. Myös viehevalmistaja Rapalan tähän kategoriaan tuomat uudet Rap-V Bladed jigit kertovat odotuksista tämän viehetyypin osalta meidänkin vesillämme.
Tee-se-itse-chatterbait
Chatterin saa valmistettua itsekin varsin helposti tavallisesta jigipäästä. Jigipään lisäksi tarvitaan vain muutama tarvike. Niistä tärkein on itse uittolevy eli chatter-levy. Chatter-levy kiinnitetään jigipäähän joko suoraan koukun silmään tai uistinrenkaita apuna käyttäen. Vieheen kiinnittämiseksi vieheeseen chatter-levy varustetaan viehelukolla. Osa chatter-levyistä toimitetaan valmiiksi viehelukolla varustettuna, mutta usein tämäkin työvaihe jää nikkaroijalle itselleen. Kiinnitys tulee levyn kahteen keskimmäiseen reikään. Siimassa olevan viehelukon voi kiinnittää chatterbaitissa olevaan viehelukkoon, jolloin vieheen vaihtaminen on nopeaa.
Chatterbaitin rakenne
Iso amerikkalainen bassivieheiden valmistaja Z-Man on ollut tärkeä chatter-vieheiden kehittäjä. Heillä on myös muun muassa patentti uittolevyn kiinnittämiseen suoraan jigipään silmukkaan. Omaan käyttöön chatterbaiteja voi valmistaa kiinnittämällä levyn ilman uistinrenkaita tai väliosia, mutta myyntiin tehtävien vieheiden kohdalla täytyy olla tarkkana, että ei päädy rikkomaan patentteja ja lakeja.
Chatter-levyjä myydään eri kokoisina, mutta myös hyvin eri muotoisina. Koolla ja muodolla vaikutetaan levyn tuoman liikkeen määrään. Pääsääntö on liikkeen voimakkuuden kasvaminen levyn koon mukana. Tietenkin jigipään paino ja koukkuun pujotettu viehe ovat myös tärkeässä roolissa.
Chatter-levyssä on kolme reikää. Tavallisesti reiät ovat pyöreitä, mutta joskus keskimmäinen reikä on soikea. Yksi rei’istä on aivan levyn reunassa. Tähän reikään kiinnitetään jigipää. Kaksi keskimmäistä reikää on tarkoitettu viehelukon kiinnittämistä varten.
Jos chatter-levy halutaan kiinnittää suoraan jigipäähän, jigipään koukun silmää pitää aukaista pihdeillä. Usein tämä johtaa koukun langan katkeamiseen. Kuumentamalla jigipään silmää ja vääntämällä lankaa kuumana ongelma voidaan välttää. Tavallisesti lankaa ei tarvitse edes lämmittää uudelleen silmän sulkemista varten.
Toinen vaihtoehto on käyttää uittolevyn kiinnittämiseen uistinrenkaita. Yleensä koukun silmä on niin päin, että kiinnittämiseen tarvitaan kaksi rengasta. Uistinrenkaat antavat levylle enemmän tilaa liikkua. Samalla liikkeestä tulee hieman erilainen, koska kaksi rengasta vaimentavat itse jigille tulevaa värähtelyä.
Vaihtoehtoja chatterbaiteihin
Pienellä mielikuvituksella chatterbaiteista on helppo kehitellä vaihtoehtoja jigipäälle. Ensimmäinen on hyödyntää cheburashka päitä. Uittolevyn voi kiinnittää cheburashkan isompaan silmukkaan ja koukun pienempään. Jälkimmäisen kiinnitystä varten koukun silmään joudutaan taas raottamaan. Koukuksi käy parhaiten pitkä- ja suoravartinen yksihaarakoukku tai vaihtoehtoisesti offset-koukku. Näin rakennettu chatter-viehe toimii mainiosti myös kelluvan jigin kanssa. Pohjaan pudotettuna cheburashka-pää sallii kelluvan jigin nousta pohjassa pystyyn.
Toinen vaihtoehto on rakentaa chatterbait uistinrenkaan ympärille. Uistinrenkaaseen kiinnitettään mieluiten pitkävartinen koukku, uittolevy ja silmukalla varustettu pyöreä tai päärynän muotoinen paino. Tämä vaihtoehto sopii parhaiten pienien vieheiden rakenteluun ja sen varjopuolena on tavallista uittolevyllistä jigiä suurempi herkkyys sotkuille. Toisaalta uistinrenkaan ympärille kasattuun malliin on nopea vaihtaa toisen kokoinen paino tai uittolevy. Jigi pysyy paikoillaan parhaiten koukuissa, joiden varressa on ylimääriset väkäset.
Huomio levyyn
Pääosa uittolevyistä on varustettu kolmella reiällä ja tarkoitus on, että keskimmäisiin reikiin kiinnitetään viehelukko valmiiksi. Kiinnittäminen on sen verran työlästä, että sitä ei kannata tehdä vesillä. Lisäksi onnistuminen vaatii juuri oikean kokoisen viehelukon. Kokeiluja varten valmiiksi viehelukolla varustetun levyn hankinta on helpoin vaihtoehto. Ne ovat aavistuksen kalliimpia, mutta säästävät vaivaa.
Meillä kaupoista löytyy tällä hetkellä erillisinä lähinnä Spron Free Style Chatterblade -uittolevyjä. Niissä on valmiina uistinrengas ja viehelukko, mikä tekee niistä loistavan valinnan ensikokeiluihin. Kaiken lisäksi levyä on saatavana sekä kirkkaina että mustina.
Bassin kalastajat ovat huomanneet, että uittolevy ei aina lähde toimimaan heti kelauksen alussa. Tähän vaivaan on helppo apukeino. Pihdeillä väännetään uittolevyn etureunaa ylöspäin suksen kärjen tavoin. Näin muotoiltu levy saa nopeammin vettä alleen ja nousee uitettaessa pystyasentoon. Levy alkaa täristä vasta pystyasennossa. Nykyään on saatavilla valmiiksi taivutettuja uittolevyjä, mutta työ on niin helppo, että sen pystyy tekemään muutamissa sekunneissa itsekin pihdeillä. Oleelliset asiat ovat levyn taivuttaminen oikeaan suuntaan ja keskeisesti.
Muutakin kuin silikonihametta
Perinteisesti uittolevyllisissä jigeissä on käytetty erivärisiä silikonihameita. Niiden vahvuuksia ovat hyvä kestävyys, elävyys ja vähäinen vastus kalojen tartuttamisessa. Tavalliset jigipyrstöt sopivat kuitenkin myös loistavasti tarkoitukseen. Itse olen suosinut kohtalaisen hoikkia kalajigejä, mutta monet menestyneet ahvenenkalastajat ovat käyttäneet esimerkiksi rapujigejä uittolevyllisissä jigeissä.
Myös hauet ovat erittäin kiinnostuneita uittolevyllisten jigien räpätyksestä. Uittolevyjä on tarjolla esimerkiksi Hollannissa (lureparts.nl) varsin reippaan kokoisina, jolloin niiden ympärille voidaan rakentaa puhtaita haukivieheitä. Pohjoisamerikkalaisissa nettikaupoissa uittolevyjä on tarjolla myös hyvin pieninä ja malleiltaan poikkeavina esimerkiksi Jannsnetcraftissä. Suomessa Spron levyjä on tarjolla kohtuullisen hyvin. Irtolevyjä voi kysellä myös esimerkiksi Kurrelta (kurre.fi).
Jigejä silikonihameen sijasta käytettäessä pitkälle koukun mutkan taakse ulottuva malli on usein ahvenen kalastuksessa hyvä tärppien kerääjä, mutta tartutukset jättävät toivomisen varaan. Silikonihameiden kanssa suikaleet yltävät vain hieman koukun mutkan takapuolelle, jolloin tärpit osuvat luonnostaan oikeaan kohtaan. Pidemmistä jigeistä voi lyhentää etupäätä. Myös jigin ja silikonihameen yhdistelmä on toimiva silloin, kun vieheeseen halutaan enemmän silhuettia.