Merkitse talvipyydykset oikein
Kalatalouden Keskusliitto muistuttaa kalastajia talvipyydysten merkitsemisestä. Talvipyydysten merkintä on turvallisuusasia – heijastimella varustettu tarpeeksi korkea merkkisalko näkyy kauas ja varoittaa jäillä liikkujia avannosta. Onko sinulla merkintäsäännöt hallussa? Kuinka verkot tai katiska pitää merkitä jäällä talvella? Tutustu ohjeisiin tai kertaa ne ja vinkkaa myös kalastavalle kaverille.
Toimi näin talvipyydysten kanssa:
- Jos olet 18-69* vuotias tarvitset pyydyskalastukseen kalastonhoitomaksun ja vesialueen omistajan luvat. (* jos täytit 65-69 viimeistään vuonna 2023, olet vapautettu kalastonhoitomaksusta).
- Selvitä sitten vesialueen vaatimat kalastusluvat. Vesialueen luvat löydät usein miten joko osakaskunnan tai kalatalousalueen verkkosivuilta.
- Halkaisijaltaan yli 40 cm avannot on merkattava vähintään 1,2 m korkealla merkkisalolla, joka EI ole väriltään valkoinen. (huomioi, että jos hankea on paljon, on kepin oltava pidempi.)
- Merkkisalkoon on laitettava kaikkiin suuntiin näkyvä 2 cm korkea heijastin.
- Jos pyydys tai usean yhteen liitetyn pyydyksen muodostama kokonaisuus kuten talviverkot, verkkojata tai usean katiskan jata on pituudeltaan yli 10 metriä, on merkkisalkoa käytettävä pyydyksen molemmissa päissä. Eli laita merkkisalko, jokaiseen avantoon.
- Muista yhteystiedot. Pyydyksen asettajan nimi- ja yhteystiedot sekä kalastusoikeuden osoittava merkki on kiinnitettävä merkkisalon yhteyteen.
Kalastuslain muutokset pyydyskalastajalle
Kalastuslain kohta, jossa todetaan, että saaliskala on lopetettava nopeasti ja kivuttomasti on noussut paljon otsikoihin ja somekeskusteluihin – osin syyttä ja paljolti väärin ymmärrettynä. Kertaa tästä mitä pyydyskalastajan tiedettävä:
Lopetusvelvollisuus ei koske suurta saalismäärää
Muikku- tai silakkaverkoilla lain vaatimusta lopettaa välittömästi ja kivuttomasti ei voida toteuttaa, joten lopetusvelvollisuus ei koske kerralla saatavaa suurta saalismäärää. Esimerkiksi pyydyksiä, joissa saalista tulee yhdellä kokemiskerralla paljon, kuten troolilla, nuotalla tai rysällä lain vaatimusta ei voida täyttää, joten laki ei näiden osalta yksittäisen kalan lopettamista velvoita. Täyteen silakoita tai muikkuja uinut verkko tai katiska voidaan myös katsoa tällaiseksi. Oleellista on se, että saaliin määrä kerralla tekee välittömän lopettamisen haastavaksi tai mahdottomaksi.
Lue lisää 2024 kalastuslakipäivityksestä
Muuta muistettavaa
Ota aina selvää myös jäiden kestävyydestä! Jäillä jalan liikkuessa alla on oltava vähintään viisi (5 cm) senttimetriä teräsjäätä. Moottorikelkalla pyydyksille ajettaessa teräsjäätä on oltava koko reitillä vähintään 15 senttimetriä. Kaulaan on syytä varata joka kerta naskalit, ne eivät paina mitään, mutta voivat pelastaa pahassa paikassa. Vältä virtapaikkoja kuten jokia, salmia, jokien ja purojen suistoja sekä äkkijyrkästi veteen putoavien rantapenkereiden vierustoja, lähteiden kohdat, vedenalaisten karien ympäristöt sekä kaislat tekevät jäästä hauraan.
Madekausi on aluillaan.
Katso miten pyytää matikoita katiskalla: