Lasten kanssa kalaan

Nykypäivänä monet lapset ja nuoret ovat nenät kiinni teknologiassa suuren osan päivästä. Luonto jää taka-alalle, vaikka sen soisi olevan merkittävä osa jokaisen nuoren päivää. Myös suuri osa lapsista kaipaa lisää liikuntaa arkeen. Tutkimusten mukaan luonnossa liikkumisella on merkittäviä hyvinvointivaikutuksia. Yksi keino nauttia luonnosta ja raittiista ilmasta on kalastus. Kalastus tarjoaa lähes poikkeuksetta onnistumisen tunteita, elämyksiä sekä ennen kaikkea rauhoittumista, mutta myös liikuntaa ja uusia taitoja. Lapset myös viihtyvät kalassa, jos heille annetaan siihen mahdollisuus.

Kalastusopas ja lastensuojelun ammattilainen Otto Blomqvist kertoo kalastuksen ja luonnossa liikkumisen tekevän hyvää niin pienille lapsille kuin teini-ikäisille nuorille. Kalassa lapsen onnistumiset ja itsensä ylittäminen parantavat lapsen itsetuntoa. Toisaalta luonnossa lapsi pystyy usein suhtautumaan vastoinkäymisiin paljon rauhallisemmin kuin kotipiirissä. Myös erityistä tukea tarvitsevat lapset pärjäävät Blomqvistin mukaan hienosti kalassa.

Vilkkaimmat ja vauhdikkaimmatkin lapset rauhoittuvat vesillä kiinnostavan toiminnan parissa. Lapsen ja nuoren kanssa kalareissulla ei tärkeintä ole saalis vaan yhdessäolo sekä onnistumisen kokemukset läheisten ihmisten kanssa. Uusien asioiden kokeminen esimerkiksi kalastuksen avulla parantaa aikuisen ja lapsen välistä luottamussuhdetta sekä tuo positiivisia vaikutuksia lapsen kehitykselle. Aikuiselle elämänsä kala saattaa olla se kalareissun tärkein juttu, mutta lapselle se voi olla ensimmäinen pitkä heitto virvelillä, joutsenten ohilento, uskallus nousta veneeseen tai yhdessä sytytetty nuotio.

Lasten ehdoilla ja ikä huomioiden

Kalastusharrastuksen alussa on tärkeää mennä lasten ehdoilla ja tutkia kalastuksen lisäksi muuta luontoa. Helppo tapa lähestyä kalastusta on tehdä retki luontoon eväiden kanssa ja kalastaa retken lomassa aina niin kauan kuin lapsella riittää intoa ja kärsivällisyyttä.

Lapselle on myös hyvä opettaa kunnioittavaa suhtautumista kaloja kohtaan, opettaa miten kaloja käsitellään. Miten toimitaan, jos kaloja otetaan ruuaksi tai, kun ne päästetään takaisin. Näitä asioita voi myös opetella yhdessä lapsen kanssa.

Varmista, että kalastaminen on kivaa ja ikään sopivaa. Tärkeä osa tätä on se, että välineet ovat lapsen ikään ja fyysiseen kokoon sopivat ja tietenkin myös helpot käyttää. 2–3-vuotias voi hyvin jo onkia aikuisen avustamana. Mato-onkiminen on helppo ja edullinen tapa aloittaa kalastus. Laji on saalisvarma ja helposti toteutettavissa. Mato-ongintaan ei lapsi eikä myöskään aikuinen tarvitse kalastuslupia, joten aloittamisen kynnys pienenee. Myös välineet ovat varsin edullisia hankkia.

Lapselle sopiva aloitusvapa on esimerkiksi Kalastajan Kanavan Aapo-ahvenvapa ja Daiwan Ninja 1000 -avokela + 0,15 mm kuitusiima. Tällä setillä lapsi pystyy kalastamaan ensimmäiset vuodet huoletta.

Yli 4-vuotias pystyy jo opettelemaan virvelillä kalastamisen. Virvelillä pystyy siten jo tavoitella haukea ja vaikka kuhaa mato-onginnan särkien ja ahventen lisäksi. Me suosittelemme hankkimaan suoraan avo- eli haspelikelan heittovavan kaveriksi. Pienellä treenaamisella 4-vuotias oppii muutamassa tunnissa heittämään haspelilla. Alun harjoitteluun kannattaa valita helposti heitettävä viehe, josta ottaa koukut aluksi pois. Lippa, bladebait, vaappu, jne. Lapset oppivat nopeasti, kun välineet ovat hyvät. Jos homma takkuaa, varmista, ettei välineissä ole ongelmia. Täten isoisän vanha vapa ja kela eivät ole sopivia aloitteluvälineitä, jos lapsi halutaan oikeasti innostumaan kalastuksesta.

Lapsille hyvät kalavermeet

  1. Hanki lapsille hyvät välineet – ei parhaita, mutta hyvät, apua saat esimerkiksi kalastusvälinemyymälöistä.
  2. Valitse riittävän kevyt onkivapa, ei perus valko-punaista ongenkohoa vaan kunnollinen kilpaonkikoho ja kunnon siima.
  3. Varmista, että lapsen käyttämä virvelisetti ei paina liikaa, jotta lapsi jaksaa pitää sitä ja myös, että setti on riittävän hyvin tasapainossa (lue lisää aiheesta: vavan ja kelan valinta), jos lapsen voimat menevät vavan ja kelan kannatteluun, lopahtaa into nopeasti.
  4. Valitse lapsen virveliin aina kuitusiima ja puruperuke. Kuitusiima ei veny ja ammu viehettä kaislikosta lapsen päälle, jos viehe jää kiinni ja lapsi riuhtaisee viehettä. Puruperuke suojaa siimaa kiviltä ja myös petokalojen hampailta.
  5. Hanki lapselle mukavat ja sopivat pelastusliivit, teinille paukkuliivit, jotta ne on aina vesillä päällä.

 

Tärpit kalareissuun

  • Keskitä kalastus kunkin kalastusmuodon ja kalalajin sesonkeihin ja parhaisiin kalapaikkoihin, näin mielenkiinto säilyy, kun onnistumisia tulee.
  • Pyri menemään lasten kanssa vesille hyvällä kelillä ja joko aamusta tai päivällä, illalla väsymys alkaa herkästi painamaan.
  • Tehkää yhdessä ennalta kalareissun pelisäännöt vaikka jääkaapin oveen: pelastusliivit aina veneessä, miten pitää käyttäytyä veneessä, laiturilla, rannassa, vapakädessä, jne., jotta turvallisuusasiat tulevat käsiteltyä ja lapsi oppii ne. Tämä on kivaa yhteispuuhaa, johon vanhemmatkin lapset mielellään osallistuvat kertoen omia oppejaan.
  • Opeta lasta haistelemaan ilmaa, katselemaan pilviä, etsimään säähän liittyviä luonnonmerkkejä.
  • Opeta lapsi käsittelemään kalaa, alkuun aina haavi ja viiltosuojakäsineet.
  • Opeta perustekniikat: Heitto, kelaaminen, pysäytykset, vieheen irrotus pohjasta, jne.
  • Aloita helposti uitettavilla vieheillä ja sellaisilla, joissa ei ole kuin yksi koukku: lusikat, jigit, lipat.
  • Opeta lasta vaihtamaan vieheitä ja käsittelemään niitä, koukkuja pitää oppia käsittelemään ja varomaan, mutta niitä ei tarvitse pelätä, pidä vahvat sivuleikkurit aina matkassa ensiapulaukun lisäksi.
  • Tutustukaa myös kalastuslainsäädäntöön lapsen ikään sopivalla tavalla.
  • Muista, että olet itse aina esimerkki, pue päällesi pelastusliivit tai paukkuliivit, älä heitä siimaroskia, tumppeja järveen, ole veneessä rauhallinen tilanteessa kuin tilanteessa.

 


Jos taas vanhempi ei kalastusta harrasta, mutta lapsi olisi siitä kiinnostunut, on lapsille ja nuorille olemassa muutamia vaihtoehtoja. Lapsille ja nuorille järjestetään useilla paikkakunnilla erilaisia kalakerhoja. Näissäkin on tärkeää, että aikuinen pysyy lapsen tukena ja selvittää ennalta, mihin toimintaan lapsen voi saada mukaan. Muun muassa Fisuun.fi-sivustolta löytyy kalastuskerhoja ja -leirejä lapsille.