Kalastusrajoitukset
Kalastajan on tärkeää tietää kalastusrajoitukset lähtiessään kalaan. Suomessa on varsin laajat yleiskalastusoikeudet ja erinomaiset kalastusmahdollisuudet upeiden vesistöjemme ansiosta. Yleiskalastusoikeuksiin sisältyy maksuttomana: onginta, pilkintä ja silakan litkaus ja maksullisena kalastonhoitomaksun kautta viehekalastus yhdellä vavalla ja vieheellä. Kaikkia näitäkään kalastusmuotoja ei kuitenkaan saa harrastaa joka paikassa vaan osassa vesistä kalastusta on rajoitettu.
Kalastajan vastuulla selvittää kalastusrajoitukset
Kun kalaan lähdetään, on kalastajan itsensä vastuulla selvittää, saako hän kalastaa kyseisellä alueella. Lisäksi pitää varmistaa mitkä luvat hän tarvitsee ja onko alueella rajoituksia tiettyjen kalastusmuotojen osalta. Ota siis selvää tarkasti, alueen kalastusrajoitukset ja luvat ennen kalaan lähtöä – se on osa ennakko työtä, jota tehdään ennen kalaan lähtöä aivan kuten kalapaikan kartoitus ja vieheiden valinta.
Jos kalastat rajoitusalueella ja kalastuksenvalvoja tulee asiasta huomauttamaan, varaudu sanktioihin, sillä kalastuslaki velvoittaa sinua selvittämään ennalta luvat ja rajoitukset eli selitys, en tiennyt ei tässä enää auta.
Mistä tietoa kalastusrajoituksista?
Kalastusrajoitus.fi -osoitteesta löydät pääsääntöisesti tiedon, mitkä alueet ovat yleiskalastusoikeuksien ulkopuolella. Tähän palveluun päätyvät siis rajoitukset, jotka ovat määritetty ELY-keskusten ja lain nojalla. Palvelusta löytyvät vesialueet, joissa ongintaa, pilkintää ja viehekalastusta on rajoitettu kalastuslain ja ELY-keskusten päätösten nojalla. Viranomainen on merkinnyt palveluun nykytiedon pohjalta vaelluskalavesistöt, jotka yleensä vaativat myös kalastonhoitomaksun lisäksi erikoislupia ja niissä on alueellisia rajoituksia. Palvelusta löytyvät myös luonnonsuojelulain mukaiset kalastuskieltoalueet, vaelluskalavesistöjen muut kalastusrajoitukset ja ELY-keskusten kalastuslain mukaiset kalastusta rajoittavat päätökset.
Kalastusrajoitus.fi-palvelusta vastaa maa- ja metsätalousministeriö yhdessä ELY-keskusten kanssa. Tiedot rajoituksista päivitetään palveluun arkisin.
Kannattaa huomata kuitenkin, että kaikkia rajoituksia tämäkään palvelu ei välttämättä sisällä, jatka vielä lukemista.
Muut rajoitukset ja rauhoitukset
Kun Kalastusrajoitus.fi-sivusto on katsottu läpi, selvitä vesialueen omistajan mahdollisiin rajoituksiin. Valtion vesien valvoja on Metsähallitus ja löydätkin valtion vesialueiden luvat ja rajoitukset osoitteesta eraluvat.fi.
Muiden vesialueiden osalta valitettavasti rajoitusten selvittäminen vaatii hieman vaivaa ja selvittelyä, sillä Suomessa ei vielä ole yhtenäistä palvelua, jossa kaikki paikalliset rajoitukset ja erikoisluvat olisivat näkyvissä kootusti. Eli sinun täytyy tietää kuka vesialueen omistaa tai hallinnoi kyseisen vesialueen lupia ja rajoituksia. Kannattaa siis ensin googlettaa vesialue nimeltä, sitten tarvittaessa vielä osakaskunnan nimellä. Jos tietoja ei löydy, voit yrittää selvittää asiaa esim. Kalatalouden Keskusliiton ja kalatalousalueiden kautta.
Huomaa, että yhden vesistön sisällä voi olla monta vesienomistajaa kuten osakaskuntaa ja näiden kunkin vesialueilla voi olla erilaisia rajoituksia tai rauhoituksia, joten tiedot kannattaa selvittää tarkkaan. Yleensä vesistökohtaisia lupia myyvät tahot ja alueen kalatalouskeskukset osaavat kertoa aluekohtaisista rajoituksista. Myös alueella toimivat kalastusseurat saattavat voida auttaa asiassa.
Yleisimmät kalakohtaiset rajoitukset ja rauhoitukset löydät ohesta:
Rauhoitukset eli kalastus on kiellettyä:
Kalalaji | |
Lohi ja taimen | Lohi ja taimen rauhoitettu joessa ja purossa 1.9.–30.11. Rasvaevällinen taimen rauhoitettu täysin Suomenlahdella ja sisävesissä leveyspiirin 64°00’N eteläpuolella. |
Järvilohi | Rauhoitettu joessa ja purossa 1.8.–30.11. Rasvaevätön rauhoitettu 1.6.–31.8. kalastusasetuksen kalastusrajoitus.fi mukaisissa osissa Vuoksen vesistöä.
Rasvaevällinen rauhoitettu kokonaan Vuoksen ja Hiitolanjoen vesistöissä. |
Nieriä | Rauhoitettu kokonaan Kuolimossa ja Saimaassa Puumalansalmen ja Vuoksenniskan välisellä alueella. Rauhoitettu muualla Vuoksen vesistössä 1.9.–30.11. |
Harjus | Rauhoitettu leveyspiirin 67°00’N eteläpuolisissa sisävesissä 1.4.–31.5. Meressä kokonaan rauhoitettu. Monilla harjuksen kutualueilla täysrauhoituksia. |
Siika | Rauhoitettu mereen laskevassa joessa ja purossa 1.9.–30.11. |
Nahkiainen | 1.4.–15.8. |
Ankerias | 1.10.-31.1. |
Jokirapu, täplärapu ja kapeasaksirapu | 1.11.-21.7. klo 12.00 |
Muista tarkistaa myös kalojen pyyntimitat.
Saanko nostella Kymijoella haukea 1.9- marraskuun loppuun on lupa kyseiseen alueeseen?
Kaikki tiedot löytyvät kalastusrajoitus.fi-sivustolta. Karttaa klikkaamalla. Lisäksi siellä on lisätietoihin linkkiä kuten tämä: http://www.keski-kymenerityiskalastusalue.fi/