Jälleen esitys kalastuksen lisäämiseksi liikunta- ja kulttuurietuun
Kalastus on liikuntaa ja osa kotimaista kulttuuria
Kalastusalan järjestöistä sekä Kalatalouden Keskusliitto että Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö ovat kerta toisensa jälkeen nostanut esiin tarpeen saada kotimaan yhden suosituimman harrastuksen eli kalastuksen liikuntaedun piiriin. Nyt aihe on jälleen varsin ajankohtainen ennen vaaleja. Luonnossa liikkumisella on todettu olevan terveysvaikutuksia ja kalastus ei ole tähän poikkeus.
Kalatalouden Keskusliitto ärähtää: ”Nykyinen tilanne, jossa kalastus on jäänyt kokonaan etuuksien ulkopuolelle, on syrjivä ja tilanteeseen on tultava muutos.” Liiton mukaan aihe on ollut hiljattain esillä myös valtiovarainvaliokunnassa. Mietinnössään valiokunta pitää välttämättömänä, että hallitus kiirehtii toimia työnantajalle verovähennyskelpoisen liikunta- ja kulttuuriedun käyttöalan laajentamiseksi etenkin vapaa-ajankalastukseen ja metsästykseen. Perusteluina mainitaan, että kalastus ja metsästys parantavat ja ylläpitävät fyysistä kuntoa, vähentävät stressiä ja ovat myös tärkeä osa suomalaista kulttuuria.
Esitykselle on laaja kannatus kalastuksen, metsästyksen ja eräharrastusten parissa toimivien keskuudessa. Työnantajan tarjoaman tuen käyttömahdollisuus piristäisi koko kalatalouden asemaa. Kalatalouden Keskusliiton toiminnanjohtaja Vesa Karttunen toteaa: ”Kalastustoiminnan ulottaminen etuuksien käyttökohteeksi lisäisi kalastonhoitomaksukertymää, jolla hoidetaan kalavesiä ja kalakantoja sekä valvotaan kalastusta ja neuvotaan kalastajia.”
Kalastajan Kanava haastatteli pari vuotta sitten sekä Luonnonvarakeskusta sekä UKK-Instituuttia siitä, onko kalastuksella terveysvaikutuksia liikkumisen näkökulmasta Kalastamassa hyvinvointia -sarjaan. Katso asiantuntijoiden näkemykset.
Näin eduskuntavaalien kynnyksellä Kalatalouden Keskusliitto kannustaa puolueita tuomaan esiin vahvasti vaalilupauksissaan kalastuksen lisäämisen osaksi kulttuuri- ja liikuntaetua. Suomessa on kuitenkin yli 1,5 miljoonaa vapaa-ajankalastajaa, joista merkittävä osa hyötyisi mahdollisuudesta käyttää työnantajan tarjoamaa liikuntaetuutta kalastusharrastukseen. Liitto arvelee liikuntaedun tuovan kalastuksen pariin jopa uusia harrastajia.
Myös Kalastajan Kanava esittää puolueille vahvan toiveen, että kalastus saataisiin osaksi liikunta- ja kulttuurietua. ”Kuka tahansa, joka on käynyt pilkillä ahkiota perässä vetäen, kiertänyt lammen rannalta heitellen tai käynyt kokemassa pari katsikaa soutuveneellä, pystyy kertomaan, että liikunnasta tämä käy. Liikunnan ei tarvitse aina olla hikijumppaa, mutta ei se biljardi tai keilailukaan monesti ole.” toteaa Kalastajan Kanavan tuottaja Anne-Maarit Sepling ja jatkaa: ”Kalastus on hyvinvointia edistävä ja liikunnallinen luontoharrastus, jota voi tehdä itse tai opastetusti. Tässä markkinatilanteessa kalastus- ja eräoppaille liikuntaedun lisääminen olisi myös varsin tervetullut apu liiketoiminnan ylläpidossa. Kalastuksella on myös kulttuurillinen aspekti, jota ei ole arvioitu lainkaan tähän mennessä vaikka Suomessa on kalastettu vuosisatoja. Voisiko asiaa arvioida myös ikiaikaisen kulttuurin ylläpidon näkökulmasta?”