Kalastuksenvalvontaa tehdään läpi kesän
Suomessa on ainutlaatuiset vesistöt, maailman mittakaavassa harvinaisen runsaat kalavedet sekä poikkeuksellisen hyvät kalastusoikeudet. Kalastajat matkaavat nyt vesille suurissa määrin ja samalla myös kalastuksenvalvojien sesonki starttaa. Monet kalastuksen harrastajat eivät tiedä paljoakaan kalastuksenvalvojien työstä, joten näin kalastussesongin kynnyksellä Kalatalouden Keskusliitto ja Kalastajan Kanava nostavat aihetta esiin.
Kalastusta valvovat mm. Poliisi, Metsähallitus, Rajavartiolaitos sekä Tulli, mutta asiaan ovat erikoistuneet kalastalousalueiden ja vesialueiden omistajien kalastuksenvalvojat. Kalatalouden Keskusliitto kouluttaa kalastuksenvalvojia vuosittain. Suomessa onkin tuhansia lähes tai kokonaan vapaaehtoisesti toimivia kalastuksenvalvojia. Kalastuksenvalvojaksi pääsee suorittamalla hyväksytysti ELY-keskuksen kalastuksenvalvojankokeen, lisäksi vesialueen omistajan on valtuutettava valvoja työhönsä omalla vesialueellaan. Kalastuksenvalvojat toimivat entistä enemmän kalastajien neuvojana sekä kalavesien suojelijana.
Kalastuksenvalvojalle todistettava kalastusluvat
Kalastajalla on vastuu ottaa selville kalastusluvat ja –rajoitukset ennen kalaan lähtöä ja toimia niiden mukaan vesillä. Kun kalastaa muutoin kuin ongella, pilkillä tai litkalla silakkaa, on mukana lain mukaisesti oltava todistus kalastonhoitomaksun maksamisesta mikäli on 18-64-vuotias. Vuosimaksun maksajille toimitetaan sähköpostilla kalastuskortti, jonka voi tulostaa tai tallentaa puhelimeen, ja sitä voi käyttää todisteena maksusta. Myös kalastonhoitomaksun ostokuitti riittää todisteeksi.
Alle 18-vuotiaiden ja 65 vuotta täyttäneiden on pidettävä mukana henkilöllisyystodistus iän selvittämistä varten. Mukana on oltava myös mahdolliset vesialueen omistajan myöntämät luvat. Kaikkien kalastajien on pystyttävä tarvittaessa todistamaan henkilöllisyytensä kalastuksenvalvojalle, jotta kalastuksenvalvoja voi varmistaa, että kyseiset luvat ovat niiden esittäjän omat.
Kalastuksenvalvoja on virantoimituksessa
Kalastuksenvalvoja saa pysäyttää kalastavan veneen ja kysyä luvat sekä myös talteenottaa kalastusvälineet, mikäli kalastaja rikkoo lakia. Valvojalla ei ole poliisia vastaavia oikeuksia, mutta toimii silti virkavastuussa valvoessaan kalastusta. Sen sijaan kuka tahansa vesialueen omistaja ei saa tulla kyselemään kalastajalta lupia, ilman että hän toimii alueella valtuutettuna ja koulutettuna kalastuksenvalvojana.
Tutustu ohesta yleisimpiin myytteihin kalastuksenvalvonnasta ja kalastuslaista.
Lisätietoja kalastuksenvalvonnasta: