Kalastamassa hyvinvointia -sarja
Nykypäivänä etsitään erilaisin keinoin hyvinvointia niin itselle kuin perheelle. Hyvinvoinnista ollaan valmiita maksamaan paljonkin. Mutta entä jos oman ja perheen hyvinvoinnin edistäminen ei maksaisikaan maltaita vaan kuka vaan voisi saada sitä osakseen varsin helposti?
Useiden kotimaisten sekä kansainvälisten tutkimusten mukaan ihmiset saavat terveyttä ja hyvinvointia luonnosta. Kalastus on yksi luonnossa liikkumisen muoto, jolla saavutetaan laajasti hyvinvointia, mutta näitä hyvinvointivaikutuksia tunnetaan vielä yleisesti huonosti vaikka Suomessa on noin 1,5 miljoonaa kalastuksen harrastajaa. Hyvinvointivaikutukset ovat merkittäviä niin lasten ja nuorten kuin senioreiden osalta sukupuoleen katsomatta.
Metsähallituksen tutkimusten mukaan jopa 80 % kalastuksen harrastajista kokee fyysisen ja psyykkisen vointinsa kasvavan luonnossa. Suurin osa kalastaa ystävien tai perheen kera, jolloin jaetut elämykset lisäävät myös sosiaalista hyvinvointia. Naisten kokemien hyvinvointivaikutusten lisääntyminen on keskimäärin miehiä suurempaa ja lasten terveyden näkökulmasta on kriittistä olla riittävästi yhteydessä luontoon, jotta immuunipuolustus kehittyy hyväksi. Toisaalta kalastuksen sosiaalinen ulottuvuus ehkäisee vahvasti yksinäisyyttä, joka on yksi syrjäytymisen syistä.
Kalastuksen harrastajien oma digimedia Kalastajan Kanava yhdessä Metsähallituksen kanssa julkaisi dokumenttisarjan Kalastamassa hyvinvointia, joka kertoi kalastuksen ja luonnon hyvinvointivaikutuksista monelta eri kantilta. Dokumenttisarjaa varten haastateltiin niin Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Liisa Tyrväistä kuin Metsähallituksen hyvinvointitutkimuksen toteuttanutta erikoissuunnittelija Mikko Rautiaista, Terveyden ja hyvinvointilaitoksen yksikönjohtaja Johanna Lammi-Taskulaa ja monta muuta asiantuntijaa.
Kalastamassa hyvinvointia -dokumenttisarjaa voit katsoa Kalastajan Kanavalla: