Kalastajan Radio on kalastuksen harrastajan podcast – ajankohtaista kalastusasiaa vinkeistä virityksiin, alan uutisista, humoristisiin tarinoihin ja viiltäviin pakinoihin.

Kalastajan Radion tuottaa Kalastajan Kanava ja sen mahdollistaa Maa- ja metsätalousministeriö ja kalastonhoitomaksuvarat. Kalastajan Kanavan toimittajan Jyri Kuusisalon lisäksi kuulette kolmea muuta alan toimittajaa: Jari Rannistoa, Niko Sattoa ja Teemu Koskia. Kalastajan Radio ilmestyy viikoittain. Lisätietoja, toiveita ja palautetta voit antaa info@kalastajankanava.fi

Kalastusaiheinen kirjallisuus

Paperikirja elää vahvaa murrosta. Ensin tulivat digitaaliset alustat, sitten äänikirjat. Kalastuskirjallisuutta ei niinkään äänikirja uhkaa, mutta liikkuva kuva ja säännöllisesti päivittyvät internetsivut, kuten kalastajankanava.fi, kylläkin. Jo viidessä vuodessa tapahtuu paljon, kymmenessä sitäkin enemmän ja 2000-luvun alkupuolen kirjat ovat jo nostalgiapläjäyksiä. Turun Kirjamessujen kalastuskirjatarjonta oli heppoista, mutta kokosimme tähän sekä messuilta että sen ulkopuolelta ajankohtaisen kalastuskirjatarjonnan…

Hauenkalastus Lapissa

”Voi ¤%&/# teijän turkulaisten touhuja”, sanoi poromies-Paavo, kun näki meidän kalastavan ihan tosissamme haukea Lapissa. Mutta kun vaihtoehtona on alamittainen harri tai tammukka, jo 70-senttinen jokihauki laittaa aivan eri tavalla hanttiin. Puhumattakaan sitten, kun virtavedestä pääsee kampeamaan metrikalaa. Erilaiset maisemat ja erilaiset – toisen väriset ja väkivahvat – kalat saivat meidät jo Tuomaksen kanssa sopimaan ensi…

Suomen Kalakirjasto

Luonnonvarakeskuksen asiantuntija ja armoitettu suurharrien pyytäjä Ari Savikko on tehnyt korkean hatunnoston arvoisen urakan perustamalla Suomen Kalakirjaston Muonioon. Tämä jopa maailman mittakaavassa ainutlaatuinen kirjasto toimii tarvittaessa tietolähteenä myös tutkijoille, opiskelijoille ja harrastajille. Kalakirjasto on tällä hetkellä auki vain sopimuksen mukaan, mutta kannattaa ottaa yhteyttä, jos Muonion suunnalla liikkuu. Sen verran vaikuttava kokemus Suomen Kalakirjasto on! Kalastajan Radion…

Seppo Suurosen ajatuksia kalastuksesta ja sen tulevaisuudesta

Seppo Suuronen teki pitkän uran Erä-lehden päätoimittajana. Monessa mukana ollut innokas kalastaja pääsi aitiopaikalta seuraamaan kalastuksen ja kalastusvälineiden muutosta. Miltä kalastus näyttää tulevaisuudessa ja mitä uhkakuvia harrastukseemme liittyy? Toimittaja Jari Rannisto haastattelee Suurosta. Seppo paljastaa myös salaisen ahvenreseptinsä kuulijoiden iloksi.   Kalastajan Radion mahdollistaa Maa- ja metsätalousministeriö ja kalastonhoitomaksuvarat.

Merilohen kalastus 2024

Kaudelle 2024 uistelijoita koskevat rajoitukset ovat viimein varmistuneet. Määräykset venyivät viime metreille. Toimittaja Jari Rannisto pohtii podcastissa määräyksiä, luonnonlohen huonoa tilannetta ja minkä pitäisi muuttua, jotta tulevaisuus olisi parempi. Lue tarkemmin lohenkalastuksen rajoituksista vuodelle 2024.   Kalastajan Radion mahdollistaa Maa- ja metsätalousministeriö ja kalastonhoitomaksuvarat.

Voihan takatalvi!

Takatalvi ei ole monenkaan kalastuksenharrastajan mieleen. Kalojen mieli voi muuttua, mutta niin muuttuu myös kalastajan. Vaikka voisi, ei ehkä tee mieli lähteä vesille, kun sataa lunta tai kylmä pohjoistuuli puree ihoa. Takatalvi voi myös olla turvallisuusriski venettä kuljetettaessa, rampilla tai kun pitää pukea paljon vaatetta päälle ja liikkeet muuttuvat kömpelöiksi. Tuleeko sinulle mieleen asioita, joita…

Projekti 10-hauki

Kuuntele tarina siitä, miten kalastus voi viedä – niin hyvässä kuin pahassa. Antsulla lähtee kymppihauen metsästys hieman käsistä. Ota hyvä asento ja nauti reilun tunnin mittainen radiohupailu. Tätä parodiaa ei pidä ottaa liian vakavasti. Jutun on alunperin kirjoittanut toimittaja Niko Satto ystävineen Feelishing-blogiin vuosia sitten ja Antsun projekti 10-hauki on yksi tarinoista, joka on jäänyt…

Muistilista kalastajalle

Avovesikausi on vähitellen alkamaisillaan. Toimittaja Jari Rannisto on koonnut muistilistan kalastajille, mitä kaikkea on syytä tietää ja huomioida ennen kalaan menoa niin vesistön, veneen laskemisen kuin lupien ja rajoitusten näkökulmasta. Kuuntele Jarin tarinat ja vinkit – säästyt vähemmällä. Kalastajan Radion mahdollistaa Maa- ja metsätalousministeriö ja kalastonhoitomaksuvarat.

Saaristomeren taimenen puolesta

1980- ja -90-lukujen taitteessa Saaristomerelle istutettiin runsaasti meritaimenia. Sen seurauksena myös vetouistelun harrastajia oli paljon. Osakaskunnat vaihtoivat istukkaat siikaan ja sekä taimenten että uistelijoiden määrät romahtivat. 2000-luvulla on ymmärretty, ettei kannettu vesi kaivossa pysy ja istutusten sijaan meritaimentyö on keskittynyt purokunnostuksiin. Haastattelimme puroaktiivi Sami Raittolaa 1,5 vuotta sitten, samalla kun katselimme meidän aikamme ensimmäisiä kutevia…

Millä Suomi pilkkii?

Suomessa pilkitään suomalaisilla pilkeillä! Sen voi todeta kun katsoo Kalastajan Kanavan talvikalastuskyselyyn osallistuneiden 1 013 suomalaisen luottopilkkien listaa. Pystypilkki on yhä suosituin pilkkimalli, ja yksittäisistä pilkeistä Puustjärven Hopeasiipi vei ykköstilan selvällä kaulalla. Nuorten aikuisten ryhmässä tasapainopilkki on kuitenkin pystypilkkiä suositumpi. Viidennelle sijalle ja samalla tasurien kärkeen kapusi savonlinnalainen Kaweri. Tässä podcastissa kuulet Puustjärven Vieheen, Kaweri-Vieheen ja…