Kalastajan kartat
Kartta on kalastajalle monella tavalla keskeinen työväline. Karttojen avulla on löydettävissä kiinnostavia vesistöjä, kartasta voi tutkia veneenlaskupaikkoja ja sekä kesä- että talvikalastukseen soveltuvia pysäköintialueita ja muun muassa jokien profiilia. Kun vesistö on valittu, kartasta voi alkaa hahmotella sopivia kalapaikkoja sekä suotuisinta reittiä kotoa rantaan. Ja jos käytössä on vene, myös reittiä rampilta kalapaikalle.
Paikan päällä on usein tarpeen tutkia syvyysalueita, pohjanmuotoja ja joskus myös asutuksen sijaintia – eli ettei kalapaikka ole kenenkään laiturin nokassa.
Ennen tarvittiin tiekarttaa suunnitteluun, merikorttia kalapaikan tutkimiseen ja perimätietoa ramppien sijainnin selvittämiseen. Nykyisin meille kalastajille on tarjolla sekä maksuttomia että maksullisia palveluja, joiden avulla onnistuu niin matkojen mittaaminen kuin kohteiden tarkastelu satelliittikuvasta.
Karttapaikka.fi (aiemmin Kansalaisen karttapaikka)
Ilmainen ja Maanmittauslaitoksen ylläpitämä Karttapaikka-palvelu sopii erinomaisesti vesistöjen yleistarkasteluun sekä etäisyyksien mittaamiseen myös tiettömässä maastossa ja vesistöissä. Mittauskäyttöliittymä on varsin helppo, ja esimerkiksi järven pituuden tai leveyden mittaaminen käy kädenkäänteessä.
Karttapaikan kartoista löydät ilmakuvat, joiden avulla näet erilaiset särkät ja rantojen muodot. Lisäksi kiinteistöjen rajat näkyvät tarvittaessa tässä Maanmittauslaitoksen tarjoamassa kartassa. Kartassa on paljon eri tasoja ja paljon eri tietoa saatavilla.
Google-kartta (Google Maps) ilmaiseksi
Google Maps soveltuu erinomaisesti ajoreittien suunnitteluun ja esimerkiksi parkkialueiden etsimiseen. Mapsin avulla voit laskea etäisyyksiä, saat ajankohtaista tietoa meneillään olevista tietöistä, löydät kohdepisteen lähellä olevat palvelut ja voit käyttää karttaa navigaattorina.
Ilmakuvien osalta Karttapaikan kuvat ovat hivenen selkeämpiä, mutta Googlea saa zoomattua vähän lähemmäs. Tosin laatu alkaa kärsiä, joten merkittävää eroa ilmakuvissa ei ole. Sen sijaan Street View -katunäkymä on loistava apu esimerkiksi risteysten tarkasteluun ennalta.
Myös Fonectan karttapalvelu tarjoaa vastaavia ominaisuuksia kuin Googlen kartta reittisuunnittelun ja matkalla olevien palvelujen osalta, mutta ominaisuuksiltaan karttapalvelu on Googlea suppeampi.
Karttaselain kalapaikkojen suunnitteluun
Karttaselaimen maastokartta-aineistot sisältävät Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) toimittamia pienempien järvien syvyyskäyriä ja -tietoja. Nämä sisältyvät maksuttomaan Syvyyskartta Perus -aineistoon ja näkyvät aina, kun valittuna on Maanmittauslaitoksen maastokarttapohja. Näitä on kuitekin hyvin rajatusti.
Karttaselaimen Plus-tilauksella saat perusaineiston päälle kattavammat ja tarkemmat Liikenneviraston toimittamat syvyyskäyrät ja -tiedot. Tarkat syvyystiedot ovat erinomainen apuväline kalastukseen ja veneilyyn.
Karttaselainta voi käyttää hätätilassa myös karttaplotterina, ja erityisesti pilkkijälle puhelimella käytettävästä Karttaselaimesta on hyötyä, kun etsii paikan päällä matalikoita, syvänteitä tai rinteitä. GPS kertoo oman sijainnin suhteessa etsittävään vedenalaiseen muotoon toisin kuin paperikartta. Varsinaisen karttaplotterin kuskaaminen pilkille voi olla hankalaa ja vaikka pulkassa olisi luotain-plotteri-yhdistelmä, sen seuraaminen vauhdissa on paljon hankalampaa kuin puhelimen käyttö.
Kalastusrajoitus.fi kertoo kalastusrajoitukset
Kalastusrajoitus-sivusto on yksi kalastajan tärkeimpiä karttapalveluja. Sivustolta löytyvät eri alueiden viralliset kalastusrajoitusalueet karttakuvineen ja yksityiskohtaisine tietoineen. Tämä auttaa kalastajaa paitsi varmistamaan, että halutulla alueella on luvallista kalastaa, myös varmistamaan, onko esimerkiksi rannalle asetettu rauhoitusalue-kyltti virallinen vai kalastajia kauemmas hätistävän ranta-asukkaan ilman oikeita perusteita asettama.
Kalastusrajoitus-sivustolla voi etsiä kohteita kartalla tai hakea niitä maakunnan, kunnan tai vesistön tarkkuudella. Yleiset rauhoitus- ja alamittasäännökset on myös selkeästi esitetty Valitussa paikassa -välilehdeltä klikkaamalla. On erinomaista, että sivusto on myös englanniksi. Rajoitusten tunnettuutta lisäisi entisestään, jos sisältö olisi useammilla itäeurooppalaisilla kielillä, sillä heidän osuutensa rantojen kalastajista on suuri. Toteutus olisi tietysti työläs.
Omakala-sovelluksen kartta
Omakala on Luonnonvarakeskuksen (Luke) toteuttama mobiili- ja verkkopalvelu, jonka avulla vapaa-ajankalastajat voivat kirjata saalistietojaan kalapäiväkirjaan, tarkistaa kalastusrajoitukset sekä suunnitella myös seuraavia kalareissuja, sillä sovelluksesta löytyy myös syvyyskäyrät.
Omakalan käyttämä karttapohja on hyvä ja syvyyskäyriltään tarkka, joten sitä voi hyödyntää myös kalapaikkojen tutkimiseen. Lisäksi sovelluksessa on paikannus, joten tätäkin voi käyttää Karttaselaimen tavoin jossain määrin navigointiin. Erityisesti pilkkijälle Omakala sopii helpoksi ”plotteriksi”.
Kun Omakalaan kirjaa saadut saaliit, kartalta näkee helposti, kokonaiskuvan omista kalapaikoistaan. Koska Omakalasta löytyvät kalastusrajoitukset, sovellus yhdistää useamman karttapalvelun hyötyjä. Omakala-sovelluksella voi kirjata monipuolisesti saaliiseen liittyviä tietoja, kuten lajin, paikan ja ajan.
Vuodesta 2025 kalastajia velvoitetaan ilmoittamaan saamansa uhanalaiset kalat ja Omakala-sovelluksen kautta myös tämä velvoite hoituu helposti.Vahva tunnistautuminen takaa sen, että jokaisen kalapaikat pysyvät salaisina. Lue lisää Omakalasta ja lataa tämä ilmainen sovellus puhelimeesi.
Karttaplottereiden kartat
Karttaplottereissa on erilaisia merikarttoja, joista näkee vesistöjen syvyyskäyrät. Karttaplotteri vaatii yleensä karttakortin ostamisen erikseen laitteen lisäksi. Sen takia moni on päätynyt hyödyntämään karttana jotain mm. tämän listauksen ilmaisohjelmaa. Toisena vaihtoehtona plotterilla voi tallentaa tyhjälle muistikortille omia karttoja, toki tämä vaatii jonkin luotainanturin asentamista veneeseen. Lue kalastajan elektroniikasta lisää.
Tärkeää on huomioida navigoitaessa, että yksikään karttapalvelu eikä karttaplotterin kartta kerro kaikkea vedenalaisesta maailmasta eli niissä on vain muutamia kiviä ja kareja – ei siis suinkaan kaikkia.
Väyläviraston karttapalvelu
Väylävirastolla on veneileville kalastajille tärkeä karttapalvelu. Karttapalvelusta näkee vesiliikenteen kielto- ja rajoitusalueet (esimerkiksi nopeusrajoitukset) ovat selattavissa alla olevalla kartalla. Tieto on tärkeää, kun suunnittelee kalareissuja, mille vesistölle voi mennä millaisella veneellä ja miten vesistöllä pitää ajaa.
VELMU-karttapalvelu
VELMU on vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelma. VELMU:n karttapalvelusta löytyy erilaisia karttatasoja, kuten eri kalalajien, pohjaeläimien ja kasvien esiintymistodennäköisyyksiä, kovan ja pehmeän pohjan alueet, yleiset syvyysalueet, ajantasaiset väylät ja monta muuta mielenkiintoista yksityiskohtaa.
VELMU-kartta ei sovellu varsinaisten karttaohjelmien tavoin reittisuunnitteluun tai maaston yksityiskohtien tutkimiseen, mutta vastaavasti aineistossa on paljon sellaista yksityiskohtaista tietoa, jota muualta ei löydy.
Yksittäisten lajien ilmoitettu havaintoja voi tutkia laji.fi-sivun kartasta ja esimerkiksi vieraskalalajien esiintymät löytyvät laji.fi:stä tai vieraslajit.fi-sivulta.
Retkipaikka
Retkeilijän ja luonnossa liikkujan kartastosta löytyy runsaasti retkeilyyn ja kalastukseen soveltuvaa yksityiskohtaista tietoa esimerkiksi venesatamista, tulipaikoista ja pysäköintialueista. Harmillisesti yksi kiinnostavimmista tietokentistä, veneenlaskupaikat, näyttää vain osan veneenlaskupaikoista ja niistäkin osan ilmeisen pieleen, kuten pieneen saareen tai vastaavaan.
Muut kartat
Kaupunkien sivuilta löytyy usein kyseisen kaupungin opaskartta, jonka etuna on kaupungin rajojen selkeä esitystapa. Tällä voi olla merkitystä esimerkiksi Kalamaratonin tyyppisissä kilpailuissa, jotka rajoittuvat tietyn kunnan tai kaupungin alueelle. Joskus kuntaraja menee vesistön läpi ja kalastajan on kartasta tarkistettava, kummalla puolella rajaa saa kalastaa.
Jokivesien virtaamatietopalvelu: Vesi.fi-karttapalvelu:
Jäätilanteen näet: Copernicus browser
Toimittaja: Niko Satto