Kalastajan eväät

Kalareissu ei ole mistään kotoisin, jos matkassa ei ole hyvät kalastajan eväät. Toki on myös niitä kalastuksen harrastajia, jotka keskittyvät kalastukseen ja elävät koko päivän kahvilla ja leivällä.

Kalastajan eväänä siskonmakkarakeitto termarissaRuualla on suuri merkitys jaksamiseen ja myös turvallisuuteen. Jos elimistö ei ole saanut ruokaa koko päivänä, keskittymiskyky herpaantuu herkemmin ja lisää pahimmillaan vaaratilanteita. Aivot tarvitsevatkin toimiakseen hyvin ravinnokseen glukoosia. Aivojen kannalta paras sokeri saadaan kasviksien, viljojen ja muiden monipuolisten ruoka-aineiden hitaista hiilihydraateista. Nopeat hiillarit kuten pullat, karkit, vaaleat leivät ja pastat eivät edistä aivojen tarkkaavaisuutta yhtä hyvin kuin täysjyväviljoista ja kasviksista rakennetut eväät.

Kalastajien keskuudessa toistuvat tietyt samat kalastajan eväät (roiskeläppä = valmispitsa, lihapiirakat, makkarat, jne.), joten keräsimme alle muutamia vinkkejä kalastajan eväiden rakenteluun.

Vinkit kalareissueväiden suunnitteluun

1. Vuodenaika vaikuttaa

Talvella kroppa tarvitsee enemmän energiaa lämpötilan ylläpitämiseen eli ruokaa on syytä olla enemmän matkassa. Kuumalla säällä taas elimistö haihduttaa vesillä paljon nestettä, joten veden juomisesta on syytä pitää huolta.

Vuodenajan ulkolämpötila vaikuttaa ruuan säilyvyyteen, joten se pitää ottaa huomioon. Kesällä on syytä olla ruuille kylmälaukku ja talvella taas on jäätymisvaara ja lämpimänä ruoka säilyy vain kunnollisessa ruokatermoksessa.

2. Minne kalareissu suuntautuu?

Ollaanko menossa rantakalaan vai veneellä kauemmas? Millainen vene sekä onko rantautumispaikkoja kalareissun varrella? Nämä kaikki vaikuttavat siihen millaista ruokaa kannattaa ottaa mukaan kalareissuun. Jos koko päivä vietetään veneessä, ei ruuan valmistus voi olla kovin monimutkaista.  Ja vaikka päästäisiin kesken kalareissun maihin, pitää paikalla olla mahdollisuus tehdä tuli (vaatii joko maanomistajan luvan tai yleisen nuotiopaikan).

Metsähallitus on antanut yleisen luvan tulentekoon maastossa valtion mailla Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa sekä Pohjois-Karjalassa tietyin ehdoin. Muun muassa Karttaselaimen sovelluksen kautta löydät julkiset nuotiopaikat.

Retkikeitin ei sen sijaan vaadi lupia, joten moni kalastaja hyödyntääkin trangiaa tai vastaavaa. Retkikeitintä voi hyödyntää myös metsäpalovaroitusaikaan.

3. Kuinka pitkä kalareissu tiedossa?

Parin tunnin pistolla ei tarvitse kuin ehkä voileivän ja termarimukillisen kahvia. Mutta koko päivän reissussa on syytä olla enemmän sapuskaa mukana. Ruokamäärät kannattaa arvioida aika tarkkaan, jotta ylimääräistä ei tarvitse heittää pois tai tuoda takaisin. Kylmällä säällä on syytä olla enemmän ruokaa kuin ehkä kotona söisi, lämpimällä ilmalla on taas syytä olla enemmän juotavaa, kuin normaalisti joisi.

4. Miten ruoka mukaan ja miten säilytät sen?

Ruoka kannattaa pakata valmiiksi eväsrasioihin, annospusseihin tai ruokatermokseen ja varmistaa, että kyseinen ruoka säilyy todella käyttökelpoisena koko kalareissun ajan. Lämpimän ruuan lämpötila ei saisi laskea alle 68 asteen, jotta bakteerit eivät ala lisääntymään ja pilaamaan ruokaa. Kylmänä säilytettävän ruuan lämpötila ei saisi nousta yli 6 asteen, jottei ruoka ala pilaantumaan. Toisaalta moni kasvis ei myöskään kestä liian kylmää, vaan menee pilalle jo muutaman asteen lämmössä.

5. Kuinka monta henkeä ruokakuntaan kuuluu?

Valmistatko retkellä tai vaelluksella ruoat vain itsellesi, vai onko useampi suunnittelemassa ja valmistamassa ruokaa? Miten jaetaan suunnittelu- ja hankintavastuut sekä taakka, jotta paino jakautuisi koko retken ajan tasapuolisesti kaikille?

6. Millaiset välineet voidaan ottaa mukaan?

Se millaiset ruuanlaittovälineet kalareissuun voidaan ottaa mukaan, vaikuttaa tietenkin siihen, millaista ruokaa voidaan kalareissussa syödä. Jos matkaan ei mahdu kuin eväsleivät ja pullo vettä, on turha haaveilla makkaranpaistosta omalla grillillä. Jos veneeseen mahtuu pieni grilli, voidaan vaikka fileoida muutama ahven päivällä ruuaksi.

7. Mitä retkellä syödään?

Monipuolinen, ravitseva ja vaihteleva perusruoka pitää retkeilijän terveenä, reippaana ja hyvällä mielellä. Kalareissuruokaan voi panostaa niin paljon tai niin vähän kuin itse haluaa. Taitava ja kiinnostunut kokki kuivaa kaiken itse valmiiksi, helppouden suosija ostaa valmiita ruokia kaupasta. Valmisruokiakin voi tuunata ravitsevammiksi ja maittavammiksi lisäämällä niihin esimerkiksi jauhelihaa, nakkeja, savukalaa, juureksia tai jopa marja- ja viherjauheita.

8. Jos joku menee pieleen… varaa extraa

Kalareissu saattaa pidentyä esimerkiksi moottoririkon takia, joten varaa varmuuden varalle hieman extraruokaa.

Eväsideoita

Termariruokia:Lämmin keitto termarissa

  • nakkitermari
  • nakki/makkara/liha/kalakeitto
  • kasvissosekeitto/hernekeitto/ tomaattikeitto, vaihtelua palvikinkulla, lihapullilla, jopa kalapullilla, jne.
  • myös erilaiset pastat, risotot tai chili con carne isosuisessa ruokatermarissa
  • erilaiset valmiskeitot lisättynä kinkuilla, nakeilla, jauhelihalla, kalapaloilla (huom. tarkista suolaisuus)
  • kuiva-aineksia ja pullollinen kuumaa vettä/maitoa termokseen: pikapuuropussi, valmiskeittopussi, valmiskiisseli ja kaakaojauhetta

Nuotio/grilliruokia:

  • saadut kalat
  • leipäkukko
  • panniini (lämmitä grillissä tai halsterilla nuotiossa)
  • suolaiset piirakat/pasteijat (kinkku/kala/kasvis), menevät kylmänä tai lämpimänä, lämmitä halsterilla nuotiossa
  • lämpimät voileivät (alumiinifolioon ja grillissä tai nuotiossa halsterilla lämpimäksi)
  • makkara + kylmä salaatti
  • hot dogit

Kylmiä eväitä itse tehtynä tai kaupasta:

  • leivät ja sämpylät erilaisin täyttein (pidä raaka-aineet eri rasioissa ja täytä kun ryhdyt syömään)
  • rahkat, vanukkaat, jogurtit
  • salaatit (yhteen rasiaan vihreä salaatti ja kurkut, tomaatit, purkkisärki ja raejuusto erikseen, sekoita salaattirasiaan, kun alat syödä)
  • erilaiset wrapit itse tehtynä tai kaupasta valmiina
  • smoothiet omasta takaa tai kaupasta
  • pitaleivät tai wrapit erilaisin täyttein

Lasten kanssa:

  • nauravat nakit termarissa
  • paahdetut vaahtokarkit nuotiolla
  • kananugetit/lihapullat nuotiolla
  • vihannestikkuja valmiiksi pilkottuna minigrip-pusseihin
  • keksit ja suklaa
  • tikkuahvenet nuotiolla
  • tikkupullaa nuotiolla
  • letut
  • mehu (lämmin/kylmä)
  • suklaabanaani nuotiolla
  • välipalapatukat