Kahden lohen saaliskiintiö Torniolle 2025
Koko kauden saaliskiintiö, neljän vavan rajoitus, ei nostokoukkua
Maa- ja metsätalousministeriön tiedotteen mukaan Tornionjoen kalastusmääräykset kiristyvät viime vuoteen verrattuna. Maa- ja metsätalousministeriö sekä Ruotsin meri- ja vesiviranomainen sopivat 2025 kalastuskauden kalastusmääräyksistä Tornionjoen sopimusalueella, ja ne astuvat voimaan 1.6.2025. Suomi säätelee merellä tapahtuvaa kaupallista kalastusta siten, että se tukee lohien nousua jokiin. Myös muita uusia rajoituksia tuli kalastukseen.
Suomi ja Ruotsi neuvottelivat perinteisesti Tornionjoen kalastusmääräyksistä. Tavoitteena on varmistaa, että määräykset ovat riittävällä tasolla suhteessa kalakantojen tilaan ja että sopimusalueen kalastus on kestävää.
Saaliskiintiö, neljä vapaa, ei nostokoukkua
Tornionjoen kalastusta koskevaan yhteiseen pöytäkirjaan otettiin tänä vuonna uutena elementtinä kalastajakohtainen enintään kahden lohen saaliskiintiö, joka koskee koko kalastuskautta ja kaikkia kalastusmuotoja joessa. Kahden saaliiksi otetun lohen jälkeen lohen kalastus on lopetettava loppukaudeksi. Neuvotteluissa päädyttiin tutkijoiden laskelmien perusteella kahden lohen kausikiintiöön, minkä arvioidaan vähentävän jokisaalista noin neljänneksellä. Kausikohtaisen kiintiön käyttöönottoa puollettiin laajasti sidosryhmien lausunnoissa.
Lisäksi sovittiin, että veneellä kalastettaessa voidaan käyttää enintään neljää vapaa venettä kohden ja että varrellisen nostokoukun käyttö kielletään. Näillä rajoituksilla tuetaan sekä lohi-, taimen- että harjuskantoja.
Loppukaudesta väkäsettömät vieheet ja 65 cm ylämitta
Lohenkalastus Tornionjoessa alkaa maanantaista 9.6. klo 19.00. Viimeinen sallittu kalastuspäivä on 15.8. Lohen kalastaminen on kuitenkin sallittu 25.8 saakka tietyin lisärajoituksin:
- kalastaminen tapahtuu vieheillä, joissa on väkäsettömät koukut
- kaikki saaliiksi saadut yli 65 senttimetrin pituiset lohet vapautetaan välittömästi.
Uudella määräyksellä pyritään huolehtimaan kalastusmatkailuyritysten toimintaedellytyksistä huomioimalla samalla tutkimukset, joiden mukaan lohet kestävät elokuussa käsittelyn paremmin kuin kesän alkupuolella.
Lue aiempi uutinen Atlantin lohikantojen heikosta tilasta
Taustana heikko lohien nousu
Tulevalle kalastuskaudelle tehdyt muutokset liittyvät siihen, että lohen heikko nousu Tornionjokeen todennäköisesti jatkuu, mistä syystä lohen kalastuspainetta joessa ja meressä on tarpeen vähentää. Sovituilla toimilla suojellaan lisääntymisen ja monimuotoisuuden kannalta arvokkaita suurikokoisia lohia, jotka nousevat jokeen kalastuskauden alussa ja jotka ovat asettuneet kutureviireilleen joessa kalastuskauden lopussa.
Suomi ehdotti myös meren rysäkalastuksen myöhentämistä ja kalastajakohtaisten rysämäärien rajoittamista sopimusalueella, mutta siitä ei päästy yhteisymmärrykseen. Molemmat maat pyrkivät kuitenkin säätelemään merellä tapahtuvaa kaupallista kalastusta niin, että se tukee lohien nousua jokiin.
Pöytäkirjalla sovitut määräykset viedään kansalliseen lainsäädäntöön valtioneuvoston asetuksella. Asetuksen mukainen pöytäkirja julkaistaan myös valtiosopimussarjassa.
Kalastusmääräyksiä koskevien neuvottelujen pohjana käytettiin: Luonnonvarakeskuksen ja Ruotsin maatalousyliopisto SLU:n laatimaa raporttia Tornionjoen kalakantojen tilasta.
Liitteet:
Pöytäkirja Suomen ja Ruotsin sopimista kalastusmääräyksistä Tornionjoella vuonna 2025
Asiavirhe tuo ei nostokoukkua. Ei varrellista nostokoukkua. Kolmihaarainen nostokoukku narulla heitettynä on laillinen nostoväline.
Tämä on totta. Teemme tarkennuksen. Sinällään sekään ei poista riskiä, että koukkaa vahingossa uhanalaisen ja rauhoitetun taimenen.