Joulun parhaat kalaruuat
Joulu on pian täällä ja se merkitsee monelle myös herkullista jouluruokaa. Kun toisissa kodeissa kalaa on tarjolla viikoittain, toisissa kodeissa joulukalat saattavat olla vuoden ainoa kalaruoka. Tästä jutusta voit poimia vinkkejä kalaherkuista joulupöytään sekä vinkit kiirettömään ja turvalliseen kalojen valmisteluun. Lopussa on vielä listaus ohjeista, joista voi olla joulukalojen käsittelyyn ja valmistamiseen apua.
Kaloja valitessasi suosi kotimaista kirjolohta Norjan lohen sijaan. Sama koskee siikaa ja mikäli pohdit, käyttäisitkö maustekaloihin kotimaista silakkaa vai ulkolaista silliä, suosittelemme kallistumaan kotimaisen silakan puoleen.
Graavikala kruunaa pöydän
Useat meistä herkuttelevat jouluna graavisuolatulla kalalla. Perinnetietoiselle graavisuolattu kotimainen kirjolohi on loistava valinta. Toisille taas graavisiika on se juttu. Kirjolohi onkin sesongissa juuri nyt ja kotimaista siikaakin saa tähän vuodenaikaan sekä kasvatettuna, että luonnonvesistä pyydettynä. Myös graavattu hauki tai särki saattavat yllättää joulupöydän ruokailijat erinomaisuudellaan.
Graavikalan valmistamista ei tarvitse jättää jouluaaton aattoon. Loistava tapa valmistaa graavikala jouluksi on graavata kalafilee pakastimeen. Graavaa kalasi itse tai pyydä kalatiskin myyjää graavaamaan kala puolestasi. Tämän jälkeen laita se viipymättä pakastimeen. Ota graavattu filee sulamaan jääkaappiin noin vuorokausi ennen käyttöä. Tällöin kala graavaantuu sulaessaan. Cevichen ystävien kannattaa myös hankkia raaka-aine etukäteen. Pakasta tuore filee ja ota se sulamaan jääkaappiin vuorokausi ennen valmistusta. Muista, että raakakypsennettäessä kaikki villikalat pitää pakastaa loisriskin takia (-18 astetta ja 4 vrk), kasvatettuja kaloja ei sen sijaan tarvitse.
Sillit ja silakat ovat perinteisiä jouluherkkuja
Silliä- ja silakkaa syödään useissa suomalaisissa juhlapöydissä joulun aikaan. Silakkarullat eli suutarinlohi sekä lasimestarin silli ovat ehkä ne perinteisimmät herkut. Sinappisilli ja -silakka kuuluvat myös vakiokalustoon. Tänä päivänä moni myös tekee itse hieman modernimpia makuja, kuten limellä, inkiväärillä, eri marjoilla tai vaikka ginillä maustettuja tuotteita. Moni ahkera kotikokit suosii erilaisten sillien tekoon valmiita sillifileitä. Lisäksi moni on vaihtanut sillin nykyään silakkafileeseen ja rakentaa niistä etikkapohjaisia jouluisia kalaruokaherkkuja. Uusista tuulista huolimatta sillillä on paikkansa joulun kalapöydässä.
Moni jättää silakan ja sillin ostamisen ja valmistamisen joulunaluspäiville aivan syyttä suotta. Kauppojen hyllyiltä löytyvät silakka- ja sillipurkit säilyvät jääkaapissa kuukausia. Kalatiskeiltä irtotavarana tai purkitettuna ostettavat tuotteet voi ostaa hyvinkin viikko ennen joulua. Varmista kuitenkin myyjältä, että tavara tiskissä on uutta ja tuoretta. Moni meistä tykkää valmistaa suutarinlohet ja lasimestarin sillit itse. Nekin kannattaa valmistaa ihan jo maustumisenkin takia noin viikko ennen joulua.
Savukalaa pitää olla
Jos graavikalat ja sillit ovat perinteisiä joulupöydän herkkuja, sitä on myös savukala. Savukalalla viitataan siis lämminsavustettuihin kaloihin. Savukaloja saa kaupoista eri muodoissa sekä useilla eri makuvariaatiolla viritettynä. Monet ostavat juhlapöytään esimerkiksi kokonaisen kirjolohen tai siian. Yhä useampi valitsee kuitenkin savustetun ruodottoman fileen.
Savukala on myös monen kotikokin bravuuri juhlapöytään. Itse pyydetyt kalat päätyvät savupönttöön ja säilyvät tuoretta kalaa paremmin. Kalastajan joulupöydän tunnistatkin varsin erilaisista savukaloista: kuha, ahven, hauki, lohikalat, lahna, jne. Savustaminen sähkösavustimen avulla on loppupeleissä varsin helppo tapa valmistaa kalaa. Katso ohjeet helppoon savustamiseen tästä.
Mädit juhlapöydän kruununa
Mäti on monen juhlapöydän kruunu. Usein mätiä on tarjolla montaa lajia. Muikun mäti on varmasi suosituin kaikista mädeistä makunsa ja koostumuksensa puolesta, mutta hintansa takia moni päätyy kirjolohen mätiin. Joulun aikaan kirjolohen mädin sesonki on parhaimmillaan ja sitä onkin saatavilla tuoreena kohtuulliseen hintaan. Kaupoissa sekä itsepyydetty mäti on joulun aikaan pääsääntöisesti pakastettua, sillä muiden kalojen kuten siian ja muikun mätisesonki ajoittuu syksylle. Osa hyödyntää myös ahvenen, kuoreen tai hauen mätiä. Näiden osalta toki joulu ei ole paras aika. Tutustu, miten itse voit ottaa mätiä talteen.
Mädin säilyvyys on kuitenkin huono. Tuoreen mädin ostaminen kannattaakin jättää aivan viime hetkille esimerkiksi jouluaaton aattoon. Jos kuitenkin haluaa välttää kiireen, kannattaa mädit ostaa valmiiksi pakastettuna vaikka jo viikkoja ennen joulua. Nykyaikaiset pakastusprosessit eivät tee hallaa mädeille. Tärkeintä on muistaa riittävän rauhallinen sulatus matalassa lämpötilassa.
Tässä apua joulukalojen tekemiseen:
- Kalan ostajan opas
- Kuinka mitoitan kalan määrän syöjiä kohti?
- Kalan säilyttäminen ja säilyvyys
- Kalan käsittely: fileointi, mädinkäsittely,
- Kalan valmistus: Kylmäsavustus, lämminsavustus, graavaus, ceviche, kalan marinointi (maustesilakat, jne.)
Muista etsiä lisää vinkkejä Kalaruoka.fi-sivustolta.
Herkullista joulua kaikille!