Joulukalenteri 18.12. — Vinkit parhaisiin joulukaloihin
Tämän päivän luukusta aukeaa vinkkejä joulun kalaruokiin. Joulu on monille ruuan ystäville tärkeä juhla – niin myös kalaruuan ystäville. Kun toisissa kodeissa kalaa on tarjolla viikoittain, toisissa joulukalat saattavat olla vuoden ainoa kalaruoka. Poimi alta Kalaruoka.fi:n vinkit kalaisaan jouluun sekä viimeisen kappaleen vinkit kiirettömään ja terveellisen kalajoulun valmisteluun.
Paljonko kalaa syöjää kohden?
Tämä kysymys on hyvin monen mielessä joulun alla. Määriä pohtiessa on hyvä miettiä muutamia seikkoja. Tuleeko kalaa alku- vai pääruuaksi? Onko raaka-aineena kokonainen kala vai puhdas filee? Kuinka paljon muuta ruokaa on tarjolla kalan lisäksi juhlapöydässä. Tutustu asiaan tarkemmin Kalaruoka.fi:n ohjeesta täältä.
Mitä on hyvä tietää kalaa ostaessa?
Kala on herkkä ruoka-aine, joka pilaantuu varsin nopeasti ja huomaamatta. Alla muutama kohta, joka kannattaa muistaa joulukaloja ostaessa. Voit tutustua asiaan tarkemmin täältä.
- Tee muut ostokset ensin ja hae kala vasta juuri ennen kassalle menoa.
- Kysy palvelutiskin myyjältä kalojen pyyntiajankohdasta ja -paikasta
- Valmista palvelutiskiltä ostettu kala viimeistään seuraavana päivänä.
- Varmista silmämääräisesti kalatiskin kaloista, että ostamasi kala on tuore
Lue tuoreen kalan tuntomerkit Kalaruoka.fistä täältä.
Joulukalassa lohen fileointiluokalla on väliä
A- vai D-file, onko se jokin laatuluokka? Kalatiskillä saattaa tarjolla olla erilaisia hintoja lohelle ja kirjolohelle A:sta E:hen. Kyse on fileointiluokituksista, joka määräytyy leikkausasteen ja fileen viimeistelyn perusteella. A-filee on kaikkein vähiten käsitelty perusfilee ja E-filee pisimmälle jalostettu. Kalanjalostusalalla on sovittu yhtenäiset leikkausasteet eli fileointiluokat, jotta hintavertailu olisi helpompaa ja kaikki tietäisivät miten kala on käsitelty. Lue Kalaruoka.fi:stä minkä fileointiluokan file sinun kannattaa hankkia joulukaloihin täältä.
Kalaa voi valmistaa monella tapaa
Kalan marinointi
Joulukaloista yksiä tunnetuimpia on erilaiset marinoidut sillit ja silakat. Kalan marinointi on varsin helppoa. Jos kalan haluaa marinoida, tulee hyvä perusmarinadi esimerkiksi sitruunamehusta, öljystä ja pippurista. Jos haluaa kokeilla hieman vaativampaa marinadia, voi sen sekoittaa valkoviinistä, etikasta, öljystä, hienonnetusta sipulista, erilaisista jouluisista mausteista kuten sitrushedelmät, kaneli, neilikka, erilaiset pippurit, jne. Sinällään marinaadin ei kannata olla kovin monimutkainen tai sisältää liikaa makuja vaan pitäytyä yksinkertaisessa. Tutustu kalan marinointiin tarkemmin täältä.
Jouluisia silakka ja silliohjeita löydät Kalaruoka.fi:stä reseptihausta
Kalan lämminsavustus onnistuu helposti
Lämminsavustettukala on varmasti monen suomalaisen joulupöydän perinne herkku. Kalan lämminsavustus on leppoisaa puuhaa ja onnistuu helposti jokaiselta, joka jaksaa hieman asiaan etukäteen perehtyä. Lämminsavustuksella kalaan saadaan herkullinen savun maku sekä houkutteleva väri. Savustettavaksi sopivat parhaiten rasvaiset kalat, kuten lohi, siika, lahna, kampela, muikku tai nieriä. Myös ahvenen, kuhan tai hauen voi savustaa, kunhan varmistaa, ettei kala pääse kuivumaan savustuksen aikana. Savustuslaatikolla tai -pöntöllä saa monen mielestä parhaan lopputuloksen, mutta esimerkiksi kaupunkioloissa kalan voi yhtä hyvin savustaa sähkösavustimella tai savustuspussilla. Lue tarkemmat ohjeet lämminsavustukseen täältä.
Kylmäsavustus on perinteinen tapa valmistaa kalaa
Kylmäsavukala on hyvin perinteinen herkku joulupöydissä. Sen itse valmistaminen vaatii kuitenkin hieman enemmän tietoa ja taitoa sekä myös välineitä, mutta oikeilla välineillä onnistuu mainiosti. Kylmäsavustettavaksi sopivat esimerkiksi lohi, kirjolohi, nieriä, siika ja hauki. Voit lukea tarkemmat vinkit kalan kylmäsavustukseen täältä.
Graavikala on juhlapöytien kestosuosikki
Graavikalaa saa sesonkiaikaan varmasti jokaisesta palvelutiskillä varustetusta ruokakaupasta ja kylmähyllystä valmiiksi pakattuna. Mutta yhä useampi kuitenkin kokeilee myös itse graavikalan tekoa juhlapöytäänsä. Parhaiten graavaus sopii rasvaisiin kaloihin, joita ovat useimmat lohikalat, kuten lohi, kirjolohi ja siika. Särkikaloista esimerkiksi särki ja säynävä ovat hyviä graavikaloja. Sekä lohi että kirjolohi sopivat erinomaisesti graavilohen valmistukseen. Kalan graavaamista kotioloissa ei kannata pelätä. Kun perusasiat ovat hallussa, kalan graavaaminen on helppoa ja vaivatonta. Graavaukseen ei tarvita muuta kuin merisuolaa ja sokeria. Suola vastaa kalan säilymisestä, kun taas sokeri pitää lihan värin ja pehmeyden ennallaan sekä edistää kypsymistä. Halutessaan kalaan saa lisämakua esimerkiksi tillillä, valko- tai mustapippurilla, marjoilla, sitrushedelmillä, alkoholeilla tai kapriksilla. Voit tutustua kalan graavaamiseen tarkemmin täältä.
Kalan raakakypsyttäminen hapolla
Harvempi suomalainen tietää, että kalaa voi raakakypsyttää myös sitrushedelmien hapolla. Kun kalaa raakakypsytetään limellä tai sitruunalla, on sen oltava ehdottomasti tuoretta. Tällä tavalla kalaa raakakypsytetään useimmiten perulaista cevicheä varten. Periaatteessa mitä tahansa kalaa voi raakakypsyttää, mutta parhaiten sitrushedelmillä kypsytettäväksi sopivat vähärasvaiset, valkolihaiset kalat kuten kuha tai siika. Näiden kalojen kohdalla on kuitenkin muistettava, ettei raakakypsytys tuhoa kalan mahdollisia loisia. Niitä tulee siis pakastaa vähintään vuorokausi -20 asteessa (särkikalat 7 vrk) ennen valmistusta loisriskin välttämiseksi. Tutustu tarkemmin raakakypsentämiseen täältä.
Fiksuja valintoja kalan säilytykseen jouluna
Kala on herkästi pilaantuva elintarvike eikä säily tuoreena eikä edes valmistettuna kovinkaan pitkään, ellei sitä säilytetä nolla-asteessa. Paras lämpötila tuoreen ja kypsän kalan säilyttämiseen on 0 astetta. Kotijääkaapissa lämpötila ei kuitenkaan ole näin alhainen vaan lähempänä 5-6 astetta. Tällöin tuoretta kalaa voi turvallisesti säilyttää kotijääkaapissa vain maksimissaan kahden päivän ajan, valmistettu kala säilyy muutaman päivän pidempään. Alle -18 asteen pakkasessa kala säilyy rasvaisuudesta riippuen hyvänä kahdesta kolmeen kuukautta.
Joulukiireet aiheuttavat ongelmia kalan valmistukselle ja säilyttämiselle. Tämän takia testaa tänä vuonna seuraavat Kalaruoka.fi:n vinkit:
- valmista kalat riittävän aikaisin ja pakasta kaikki paitsi cevichet ja marinaadikalat.
- Cevichessä käytettävät kalat ovat jo pakkasessa, joten niitä ei tarvitse pakastaa enää valmistamisen jälkeen ja tämä on parhaimmillaan juuri valmistettuna, joten tee vain kertaannos
- Graavi- ja kylmäsavukalat voit valmistaa viikkoa aiemmin ja laittaa valmiit kalat puolikas file kerrallaan pakkaseen omaan pakettiinsa.
- Ota pakkasesta sulamaan kalaa vain yksi filepala kerrallaan.
Kun laitat kalaa tarjolle pöytään, älä leikkaa koko filettä kerralla, vaan leikkaa fileestä, ota marinaadista, mädistä tai tee cevicheä vain sen verran, kuin mitä arvelet pöydässä kuluvan. Tarjoile jopa hieman vähemmän niin, että kaikki varmasti syödään ja mieluummin jopa niin, että joudut leikkaamaan graavia pari siivua lisää. Näin varmistat, että pöydässä lämmennyttä kalaa ei tarjoilla enää uudestaan vaan tulevina päivinä on aina tuoretta kalaa pöydässä. Näin takaat ainutlaatuisen herkullisen kalapöydän, joka päivä vaikka viikon ajan.
Lue kalankäsittelystä ja säilyttämisestä Kalaruoka.fi:stä lisää.
Kala kuuluu ehdottomasti joulupöytään.
Tänä Jouluna marinadi- ja kylmäsavumuikkuja!
Kirjolohesta tehty kylmäsavu rulla.
Kuulostaa hyvältä. Eipä ole pitkään aikaan tullut tätä tehtyä.
Kiitos hyvistä vinkeistä
Kraavilohi
Nam…
Torilta pitää hakea,kun ei hauki iskenyt pilkkiin
Selvä!
tonnikala
Oho, vähän harvinaisempaa…
Paljon tulee syötyy erinlailla valmistettuja Kalaruokia .
Eri muodoissa eri lajeja, tulee tehtyä, pannulla ahven filettä esim.
Nam, nam.
Jouluksi itse tehtyä purkki silliä ja valmiita erilaisia maustesillejä sekä suola ja savulohta ainakin.
Hyvää….
Jep
Liian vähän syön kalaa,sitä pitää lisätä
Kannattaa. Kalaruuan jälkeenkin on tosi energinen olo. Lisäksi niin terveellistä
Joulupöydästäni löytyy perinteisen kinkun lisäksi, ainakin erilaisia sillejä, kylmä- ja lämminsavulohta, sekä graavilohta.
Meillä nämä ja myös usein siikaa sekä haukea eri muodoissa.
Kala on vaan niin hyvää laittoin sen vain.
Lämminsavukalaa suosin ,paistettua,keittoa ja lohen kunnolla suolattuna
Kala on hyvää ja tuore kala erinomaista.
Kaiken A ja O on tuore kala🙏
Millään käsittelyllä pilaantunut kala ei muutu hyväksi vaikka sille tekee mitä.
Se on todellakin juuri näin.
Savustelen lohta
Nam.
Kuulostaa hyvältä
Kalastajan pitää valmistaa kalaruokansa itse, eikä heittää sitä toisten harteille. Ruuan valmistus on osa harrastusta, ja sillä on paljon positiivia vaikutuksia.
Olet ihan oikeassa.