Joulukalenteri 14.12. — Kelahuoltoa talvipuuhana
Kun avovesikausi on tauolla, on mainio aika tehdä keloihin vuosihuollot. Keloihin kerääntyy paljon epäpuhtauksia ja merellä suolaa, joten makeavesihuuhtelu ja säännöllinen huolto sekä puhdistus on tärkeää kelan toimivuuden kannalta. Kelahuolto on muutaman minuutin homma, joka pidentää kelan käyttöikää sekä -mukavuutta. Lika osien väleissä, tai niiden sisällä kuluttaa osia kohtuuttomasti ja haittaa kelan mekanismien sujuvaa toimintaa. Kela myös tuntuu käteen ”rahisevalta”, tai muuten vaan epätasaiselta. Olisiko mukavaa, jos kela tuntuisi aina samalta, kuin silloin ihan uutena, ensimmäisellä kalastuskerralla? Se on mahdollista.
Avokelan huolto
Avokela on rakenteeltaan ns. yksinkertaisempi, joten se on myös yleisellä tasolla hieman helpompi huoltaa. Avokeloissa kelan koon pienentyessä huollon yksityiskohtien vaativuus kasvaa, koska myös osien koko pienenee. Eri avokelamalleissakin on isoja eroja. Avokeloissa tyypillisesti rikkoutuvat tai kuluvat osat ovat laakerit, sangan jouseen kuuluvat osat ja joissakin malleissa nk. Quickfire-mekanismin osat, jolla sangan saa avattua samalla sormen liikkeellä, jolla tartutaan siimasta ennen heittoa.
Hyrräkelan huolto
Eri kelamerkeissä ja -malleissa on isoja eroja. Varsinkin nykyaikainen matalaprofiilihyrräkela on kohtalaisen monimutkainen sisuskaluiltaan, siinä on monta liikkuvaa osaa ja jotkut osat ovat erittäin pienikokoisia, joten kela on altis ympäristötekijöille. Matalaprofiilihyrräkela on myös vaativin huollettava. Tyypillisesti keloissa alttiimpia osia rikkoutumiselle ovat laakerit ja rattaat, mutta kelojen sisuskalujen puhtaus ja voiteluaineiden kunto ovat avain hyvin toimivaan ja pitkään kestävään kelaan. Eri kelamallit ”kestävät” likaa eri tavoilla, johtuen osien toleransseista, mutta tyypillinen matalaprofiilihyrrä vaatii perustavanlaatuisen putsauksen vähintään kerran vuodessa.