Jäänaskalit hengenpelastajana
Suomessa hukkuu jäihin vuosittain keskimäärin 18 henkilöä ja näistä ainakin 20 % on hukkunut pilkkireissulla tai verkoilla. Kaikista jäihin hukkuneista on miehiä 87 % ja he olivat pääosin yli 60-vuotiaita. Merkittävä osa jäihin joutuvista voisivat pelastua, jos heillä olisi naskalit kaulallaan ja naskaleiden käyttöä olisi treenattu ennalta. Jäänaskalit ovat luokiteltu henkilösuojaimiksi, jotka on tyyppitarkastettava ilmoitetussa laitoksessa. Mistä tietää millaiset ovat turvalliset ja toimivat naskalit? Entä mitä muuta naskaleista on hyvä tietää?
Tiesitkö tämän jäänaskaleista?
Jäänaskalit ovat luokan II henkilösuojaimia (kuten kelluntaliivit, kuivapuvut, jne.), joten niiltä vaaditaan EU:n tyyppihyväksyntä. Naskaleiden turvallisuusvaatimuksille ei kuitenkaan ole olemassa EU:n kattavaa harmonisoitua standardia, joten ilmoitetut laitokset arvioivat täyttävätkö naskalit henkilönsuojainasetuksen olennaiset terveys- ja turvallisuusvaatimukset. Jos ilmoitettu laitos toteaa tuotteen täyttävän vaatimukset, myöntää se tuotteelle EU-tyyppitarkastustodistuksen. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ylitarkastaja Asta Koivisto tarkentaa: ”Ilmoitettu laitos on jäsenvaltion Euroopan komissiolle ilmoittama taho, jolla on oikeus arvioida kyseisiä tyyppihyväksyttäviä tuotteita. Ilmoitetut laitokset pätevyyksineen on listattu komission NANDO-tietokantaan.”
Varmistuttuaan, että tuote täyttää henkilönsuojainasetuksen vaatimukset, valmistaja kiinnittää tuotteeseen CE-merkinnän. Kiinnittämällä CE-merkinnän valmistaja vakuuttaa tuotteen täyttävän henkilönsuojainasetuksen vaatimukset. Tuotteen myyjä vastaa roolinsa mukaisesti henkilönsuojainten turvallisuudesta. Henkilösuojaimien turvallisuutta valvoo Suomessa Tukes.
Suomessa SGS on henkilönsuojainten osalta ilmoitettu laitos, joka voi myöntää tyyppihyväksynnän henkilösuojaimille mukaan lukien naskalit. Lisäksi SGS voi testata jäänaskaleita. Jäänaskeleita testattaessa mitataan mm. seuraavia asioita: piikkien lujuutta, terävyyttä, kaulanarun toimintaa ja säätöjä sekä käytettävyyttä. Kokeet tehdään laboratorio-olosuhteissa ja jäätä imitoi vaneri. Lujuuskokeet tehdään 25 asteen pakkasessa.
Mistä tunnistaa turvalliset naskalit?
Ensinnäkin uusia naskaleita hankittaessa itse tuotteesta on löydyttävä CE-merkki. Lisäksi tuotteen mukana, esimerkiksi myyntipakkauksessa, on oltava käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi. Käyttöohjeista on löydyttävä mm. valmistajan ja/tai maahantuojan yhteystiedot sekä tuotteen tyyppitarkastuksen tehneen ilmoitetun laitoksen yhteystiedot. Nämä kertovat siitä, että valmistaja on osaltaan perehtynyt henkilönsuojainasetuksen vaatimuksiin.
Uusia jäänaskaleita hankittaessa kannattaakin olla tarkkana, sillä aika ajoin kaupoista löytyy uusia tuotteita, joita ei ole CE-merkitty. Näistä kannattaa ilmoittaa suoraan Tukesille (www.tukes.fi), joka ryhtyy asian vaatimiin toimenpiteisiin.
Mikäli sinulla on jo naskalit, tärkeintä niiden osalta on testata jäänaskaleiden kunto. Iske naskalit jäähän ja raahaa itseäsi käsivoimin metrin eteenpäin. UV-säteily saattaa heikentää materiaaleja, joten osa valmistajista suosittelee jäänaskaleiden säilyttämistä suojattuna valolta. Tukesin ylitarkastaja Asta Koiviston mukaan valmistajan pitää ilmoittaa käyttöohjeissa, mikäli tuotteessa on vanhentuvia osia, jotka voivat vaikuttaa huomattavasti tuotteen toimivuuteen.
Kalastajan Kanavan Jyri Kuusisalo suosittelee kalastajia uusimaan naskalit ennemmin kuin myöhemmin, sillä tätä halvempaa tapaa pitää huolta omasta turvallisuudesta ei ole. ”Jos et muista koska olet naskalit hankkinut tai hankinnasta alkaa olla 10 vuotta, niin kyllä itse ainakin hankkisin jo uudet. 10 vuotta on hyvä muistisääntö,” toteaa Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton hukkumattomuuden lupauksenkin antanut Jyri.”
Isoisältä perityt tai lapsenlapsen käsitöissä tekemät puukahvaiset jäänaskalit kannattaa nostaa muistojen joukkoon. Pahimmassa tapauksessa naskalit murtuvat tosikäytössä, kun yrität vetää itseäsi pois avannosta.
Naskalit heti ulottuvilla
Jäänaskaleiden käyttö ovat yksinkertaisin ja edullisin keino parantaa pilkkijän jääturvallisuutta. Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton mukaan 2/3 jäihin hukkuneella ei ole ollut naskaleita mukanaan.
Jäänaskaleiden toiminnan edellytys on se, että saat ne avantoon pudotessasi nopeasti käsiisi. Ne eivät ole taskussa, pilkkirepussa tai niin hankalat käyttää, etteivät ne ole käyttövalmiina kädessä sekunneissa. Jäänaskaleiden piikit isketään kovaan jäähän, hieman kauemmas avannon reunasta, ja niiden varassa pitää pystyä vetämään itsensä käsillä pois avannosta. Päästyäsi jään reunalle voit vetää itseäsi kauemmas heikon jään alueelta jäänaskaleita käyttäen tai kieriä ja ryömiä tulosuuntaasi.
Jotta naskalit ovat heti saatavilla, opettele pukemaan ne oikein. Jäänaskalit puetaan rinnan yläosaan/kaulalle, jolloin ne ovat jäihin pudotessa helposti käden ulottuvilla, veden pinnan yläpuolella. Jäänaskaleissa on eroavaisuksia mallien välillä, joten niiden esille ottoa kannattaa harjoitella.
Väärin puetut, navan päällä roikkuvat naskalit aiheuttavat onnettomuusriskin vaikkapa kaaduttaessa, jolloin naskalit saattavat iskeä vatsaan, hampaisiin tai silmään. Kairatessa roikkuvat jäänaskalit saattavat kiertyä kairan ympärille, mikä on erityisen vaarallista konekairaa käytettäessä.
Naskalit oikein puettuna
Väärin puetut naskalit
Harjoittele jäänaskaleittesi käyttöä seuraavasti (soveltaen käytössäsi olevaan malliin):
1) pue jäänaskalit oikein kaulaan
2) käy jäälle vatsallesi makaamaan. Ilman naskaleita on lähes mahdoton liikkua vaikka on tasaisella jäällä
3) tartu jäänaskaleihin tukevalla otteella, naskali kummassakin kädessä
4) ojenna kädet suoraksi eteesi
5) iske naskalit jäähän ja vedä itseäsi jäällä eteenpäin
Kirjoittaja: Kimmo Mänttäri
Lähde: Tukes
Joulukalenterin luukussa on kysely, johon vastataan pelkän nimen kanssa. Kyselyn lopussa kysytään, haluatko tilata uutiskirjeen. Vastaukset lähetettyä saat ilmoituksen: ”Kiitos, osallistumisesi arvontaan on vastaanotettu.”
-Kysytäänkö tässä pelkkää mielenkiintoa uutiskirjeeseen, vai miten pelkän nimen kanssa voi tilata uutiskirjeen?
-Mihin arvontaan osallistutaan pelkän nimen kanssa, kun koko sivulla ei myöskään mainittu sanallakaan mistään arvonnasta?
Hups, lisäämme sähköpostikentän ja poistamme säännöt, ne ovat jääneet muista luukuista. Kiitos huomiosta.