Isot ahvenet 2023
Isot kalat kiinnostavat aina, joten päätimme koota kuvakimaran Kalastajan Kanavan isoimmista ahvenista vuonna 2023. Kuvissa on kaloja, jotka ovat nousseet Kalastajan Kanavan kalareissuilla, vaan ei pelkästään Kalastajan Kanavan tekijöille. Kerromme toki myös, millä vieheillä nämä isomukset saatiin.
Jäältä ennätysahven Jyrille
Vuosi alkoi tammikuussa pilkkireissulla Saimaalle. Kuvasimme samalla ison ahvenen pilkintävideota yhteistyössä Garminin kanssa asiantuntijoina Hannu Vesaranta ja Juho Mustonen. Ensimmäinen päivä meni odotuksiin nähden hieman pieleen suurimpien harvojen ahventen ollessa 30 cm luokkaa. Toisen päivän odotukset eivät olleet kovin korkealla haastavan kirkkaan sään takia. Päivä kuitenkin yllätti. Päivän aikana kaikille pilkkijöille yli 40 cm ahven. Hannulle 43 cm, Juholle 44 cm ja Jyrille ennätysahven 49,5 cm. Jyri kotimaan pituusennätyksen rikkonut kala nousi ”pökäleellä” välivedestä, eli vieheenä Z-man Big TRD värissä The Deal. Hannu ja Juho käyttivät pääsääntöisesti Pääevän tasapainopilkkejä.
Kevät alkoi Ahvenanmaan reissulla
Huhtikuussa oli sovittu Ahvenanmaan reissu isojen ahventen perään Tomi Valkamaan kanssa. Myöhästyimme kalastuksesta ennen kutua käytännössä vain vuorokaudella, joten pari ensimmäistä päivää meni kalastaen yksittäisiä 25-38 cm kaloja sieltä täältä.
Toki nämä päivät meni kyllä myös aivan uudenlaisen tekniikan opetteluun – kalastimme nimittäin alle 0,5 m vettä, jossa oli pohjassa kasvillisuutta. Miten tällaisessa olosuhteessa pystyy yleensäkään kalastamaan jigillä? Tomi opasti: ”Dropshot, offset-koukutetulla jigillä”. Dropshot-paino keräsi pohjasta limaisen kuolleen kasvillisuuden ja jigi pysyi puhtaana ja pyytävänä 20-25 senttiä lähempänä pintaa. Yllättävää oli myös koukun koko Käytimme jopa 3/0-4/0 -koon offset-koukkuja.
Viimeisenä päivänä kalastimme jopa vieläkin matalampaa vettä ja lisänä oli kova tuuli. Erikoisuutena oli myös se, että vedessä näkyvyys oli noin 5-10 cm. Siiman päähän päätyikin keltaista, oranssia, valkoista, mustaa, hyvin tummaa ruskeaa/mustaa. Ylisuurella dropshot-painolla sai jigit lentämään pahemmassakin tuulessa, mutta dropshot-nypytys sai olla silti suhteellisen hidasta ja pysäytykset pitkiä. Yksi viehe pärjäsi tässä olosuhteessa yli muiden. Se oli Bite of the Bleakin DFC Worm ja Coppertreuse värissä.
Anne-Maaritilla oli alusta lähtien tähän varsin erikoisen näköiseen vieheeseen luottoa ja sillä hän onnistuikin. Päivän saldo 7 yli 40 cm kalaa: yksi Tomille, yksi Jyrille ja 5 Anne-Maaritille: 40, 41, 2 x 43 ja 45 cm. Isoista ahvenista vain kaksi ylitti kilon rajapyykin, koska kalat olivat juuri kuteneet. Päivän aikana tuli lukuisia 35-40 cm ahvenia ja ihan komea hauki.
Saimaan kesäahvenet
Kesäkuussa säät vaihtelivat varsin paljon, kylmästä kuumaan. Kesäkuussa yksi puruveteläinen 40 cm ahven haksahti Jyrille Keitech Easy Shiner 4″ -jigiin värissä Barch 2. Lisäksi kesäahvenille maistui Rapalan RippinRap sekä erilaiset spintailit.
Heinäkuussa Näillä onnistut ahvenenkalastus -videon kuvauksissa nousi Jyrille kaksi yli 40 cm ahventa. Isompi ahven oli 47,5 cm ja 1,42 kg. Kala innostui Savage Gearin Fat Minnow T-Tail -jigistä koossa 7,5 cm.
Pienempi oli varsin tukevaraaminen 41 cm ja sekin painoi 1070 g. Tämä iloinen kiloinen haksahti Savage Gearin 3D Stickleback Tailspin -kovavieheeseen. Näissä kuvauksissa saatiin lisäksi useampia 35-40 cm ahvenia, joista osa pääsi seuraavan päivän ruokalistalle.
Syyskuussa Päijänteellä ja Saimaalla
Aivan syyskuun alussa Alutroll 465 Trooperin kyytiin hyppäsivät Alutroll-kalapäivän voittajat Saimaalla. Hieman oli kala alkuun hukassa, mutta sitkeällä työllä löytyi kulma, jossa Jyri vinkkasi pohjan tuntumassa liikkuvista +40 cm ahvenista. Tärppejä tuli, vaan kaloja ei noussut ylös ja kalat siirtyivät veneen alle. Jyri kysyi vierailta, saako hänkin kokeilla. Luvan saatuaan, hän tiputti pökäleen (Z-man TRD) laidan yli ja pim, pam ja poks, reilusti ennen pohjaa vihainen tärppi ja haaviin 45 cm raitapaita.
Syyskuu oli muutenkin varsin ahvenpitoinen kuukausi. Olimme reissussa Saimaalla ja myös Päijänteellä. Syyskuun alussa teimme myös Kalle Paavolan kanssa kuvaukset Rapalalle Päijänteellä. Kuvauksissa saatiin reilu nippu yli 35 cm ahventa ja muutama ylitti 40 cm rajankin. Jyri nosti tämän kauniin reilun kiloisen 42 cm raitapaidan kesken kuvausten. Ahven tuli Rapalan CrushCity Major -jigillä.
Syyskuussa kutsuimme myös yhteistyökumppaneita mökille tutustumaan Saimaan ahvenenkalastukseen. Moni päivä oli kelien osalta varsin haastava ja kalatkin olivat penseitä, mutta onneksi osuttiin satunnaisiin paremman syönnin pyrskeisiin. Tavoitettiin myös muutamia isomuksia, joista alla esimerkkejä.
Uusia vesistöjä, isoja kaloja
Lokakuussa on meillä yleensä myös hieman aikaa kalastaa ilman projekteja eli tiedossa tällöin on testausta, uusien asioiden opettelua jne., ei pelkästään tilaushankkeita. Näillä reissuilla myös Anne-Maarit pääsee vavan varteen. Lokakuun isot ahvenet löytyivät lähes täysin uusilta alueilta. Vieheinä vahvasti ne, mitkä toimivat aiemmilla syysreissulla. Jyrille nousi useita 40-45 cm ahvenia ja bonarina yksi 46 cm körmy.
Eräänä päivänä Anne-Maarit veti paikasta kuin paikasta 39 cm ahvenen tai useamman. Kuin samasta muotista vedettyjä 39-senttisiä taisi nousta veneeseen päivän aikana 5 tai 6 kappaletta. Vaan osuipa joukkoon myös yksi 40 sentin rajan puhkaissut raitapaitakin. Näitä ahvenia jallitettiin niin pökäleillä (Z-Man TRD) kuin Rapalan Crushcity Stingmanin Darth Vador-värillä. Pökäle toimi syksyllä hyvin normaali pään lisäksi myös erie-päällä.
Keskikoon kalat ruuaksi, isot takaisin
Isoimmat kalat eli yli 40 cm ahvenet kannattaa palauttaa takaisin veteen, kunhan ne ovat hyvässä kunnossa, niitä ei ole pyydetty liian syvältä ja niitä on kohdeltu asianmukaisesti (lyhyt ilma-altistusaika, koukut irti rauhallisesti ja varovasti, varottu kalan limapintaa mitattaessa ja käsiteltäessä). Isoilla ahvenilla on hyvät geenit, joten niiden kannattaa antaa lisääntyä ja pitää vesistön kalakanta hyvässä kunnossa. Ruokapöydässä sen sijaan erinomainen filekoko on 30-35 cm ahven ja pienemmät ahvenet voi laittaa savuun tai nylkeä vaikka ahvenkukkoon. Aivan pienet sintit kannattaa myös vapauttaa, niiden laittaminen on työlästä ja ravintohyöty minimaalinen.
Jos sumputat kaloja, pidä huoli, että vesi vaihtuu ja astiassa riittää kaloille happi. Helpointa onkin laittaa ongitut kalat suoraan isoon haaviin veneen laidalle, jossa haavin havas ulottuu veteen asti.