Kaupallinen yhteistyö: Garmin Finland
Hintaluokka noin 2 500 euroa
Luotain ja karttaplotteri budjetin mukaan -artikkelisarja
Olemme koostaneet artikkelisarjan avaamaan mitä kalastaja tai veneilijä saa milläkin budjetilla ja millaiseen käyttöön paketit sopivat. Esimerkkeinä käytämme Garminin kaikuluotaimia, karttaplottereita ja yhdistelmälaitteita sekä niihin sopivia luotainantureita.
Juttusarjan läpikäytävät hintaluokat ovat noin 500 euroa, 1 500 euroa, 2 500 euroa ja 5 000 euroa. Pakettien hinnat perustuvat tämän hetken vene-elektroniikkaa myyvien kauppojen hintatasoon (4/2023), mutta aivan kovimpia alennuskampanjoita ei ole niissä huomioitu. Joitain tuotteista voi saada edullisemmin ja toisaalta hinta voi olla myös kalliimpi riippuen ostopaikasta ja tarjouksista.
Tutustu juttusarjan aikaisempiin osiin: Osa 1: 500 eurolla alkuun, Osa 2: Se ”yleisin” hintaluokka, 1500 euroa.
Voit myös tutustua tarkemmin eri kaikukanaviin Kalastajan Kanavan Kaikukoulussa.
Tämä hintaluokka tuo mukaan muutaman uuden ulottuvuuden. Vaihtoehtoisesti täsmäkalastajien käyttämän livekaikuluotaimen tai kahden näytön kokonaisuuden esimerkiksi vetouistelukäyttöön. Toki kahden näytön ratkaisu on myös monelle veneilijälle varteenotettava vaihtoehto.
2 500 euron hintaluokkaan on poimittu seuraavat paketit:
1. Liveluotauksesta kiinnostunut kalastaja
Ensimmäinen paketti on edullisin setti liveluotauksesta ja/tai täsmäkalastuksesta kiinnostuneelle kalastajalle. Paketilla pääsee sisään liveluotauksen maailmaan ja samaa näyttöä voi käyttää siirtymillä karttaplotterina. Aiemmasta hintaluokasta tuttu uudemman sukupolven Echomap UHD2 9-tuumaisella ruudulla yhdistettynä aiemman sukupolven LiveScope-pakettiin, joka sisältää GLS10-moduulin ja LVS32-LiveScope-anturin. Paketti ei sisällä muita kaikuantureita, joten viistoa ja perinteistä kalakaikua kaipaavan on syytä kasvattaa budjettia.
Uudempi Echomapin UHD2-malli tarjoaa parannetun resoluution tuoden tarkkuutta liveluotauksessa kohteiden tunnistamiseen. Kosketusnäytön avulla on helppo säätää herkkyyttä sekä luodattavan alueen etäisyyttä. Nämä molemmat ovat tärkeitä ominaisuuksia hyvän livekaikukuvan saamiseksi. 9-tuumainen toimii mainiosti puhtaana livenäyttönä jo hieman kauempaakin katsottuna. Jos näyttö on tarkoitus jakaa, alkaa yhdeksän tuumainen olla siinä rajoilla ja tällöin kannattaa panostaa 12-tuumaiseen näyttöön.
Lue lisää Echomap UHD2 9-tuumaisesta yhdistelmälaitteesta tästä.
Tutustu LiveScopen käyttöön tarkemmin täältä.
Laajennettavuus:
9-tuumaisen UHD2:n yksi verkkoportti rajoittaa jonkin verran. Jatkossa jos haluaa lisätä järjestelmään toisen näyton, on lisäksi hankittava GMS10-porttihubi. Vaihtoehtoisesti täytyy toiseksi näytöksi valita kahdella ethernet-portilla oleva Echomap Ultra -sarjan laite. Suositeltava peräpeilianturi liveanturin kaveriksi on ehdottomasti GT56. Näyttöä voi myös käyttää pilkillä ja tällöin matkaan kannattaa hankkia erillinen pilkkianturi (GT8HW-IF). Tärkeää on muistaa jo näyttöä hankittaessa, että sarja on laajennettavissa vain saman sarjan laitteilla eli GPSMAP- ja Echomap-sarjan laitteita ei voi verkottaa sekaisin.
Huomioi myös:
Näytön resoluutiolla ja kosketusnäytön helppokäyttöisyydellä on merkitystä liveluotauksessa. Jos näyttöä on tarkoitus käyttää lähinnä jaettuna näyttönä kartan, viiston ja liveluotainnäkymän kesken, kannattaa panostaa kookkaampaan 12-tuuman näyttöön.
2. Uistelijan ja veneilijän verkotetut näytöt
Toinen ulottuvuus tässä hintaryhmässä on uistelua ja veneilyä silmällä pitäen tuplanäyttövaihtoehto. Vetouistelussa monelle on tärkeää veneen alla oleva syvyystieto, takilankuulan saaminen näkyviin 2D-luotaimessa sekä ajettavien ajolinjojen suunnittelu kartalta. Lisäksi monet uistelijat hyödyntävät myös viistoluotainta kalapaikkojen kartoittamiseen sekä ajolinjojen suunnitteluun. Tähän tarkoitukseen kaksi Echomap UHD2 9-tuumaista laitetta yhteen verkotettuna ethernetillä ajaa hyvin asian. Kun pakettiin yhdistetään perushyvä GT54-kaikuanturi saa näyttöjä hyödynnettyä varsin monipuolisesti niin kalastukseen kuin veneilyynkin.
Kalastuksessa toisen näytön saa jaettua tehokkaasti karttakäyttöön kahdella eri karttanäkymällä (laajempi ja zoomattu). Toiseen näyttöön voi jakaa koko leveän viistoikkunan yläreunaan ja sen alle leveämmän 2D-näkymän sekä kapeamman alaspäin näyttävän kaikunäkymän. Uistelukäytössä toinen vaihtoehto on sijoittaa yksi näyttö pulpettiin ja toinen veneen perään. Tällöin data kannattaa jakaa siten, että pulpetilla on täysleveä viistoikkuna ja alapuolella isompi karttaikkuna pienemmän 2D-näkymän kera. Veneen takakaiteen näyttö auttaa muun muassa takiloiden seurannassa. Jos veneestä löytyy autopilotti, pystyy venettä ajaa myös takanäytöltä.
Siirtymillä tuplanäyttöjä voi hyödyntää kookkaana yleiskarttana ja toisessa ruudussa zoomattuna karttana ja toisella näytöllä moottoridata bensankulutuksineen ja kierroslukuineen.
Lue lisää Echomap UHD2 9”-laitteesta tästä.
Laajennettavuus:
UHD2:n yksi verkkoportti rajoittaa jonkin verran laajennettavuutta. Jos jatkossa haluaa ottaa käyttöön myös LiveScopen, on lisäksi hankittava GMS10-porttihubi. Näyttöä voi myös käyttää pilkillä ja tällöin matkaan kannattaa hankkia erillinen pilkkianturi (GT8HW-IF). Muista hankintavaiheessa, että valitsemasi sarja on laajennettavissa vain saman sarjan laitteilla.
Huomioi myös:
Muutaman sadan euron lisäpanoksella tähän pakettiin saa GT56-anturin.
Juttusarjan viimeisessä osassa selviää, miten tilanne muuttuu budjetin kasvaessa 5 000 euroon.