Kalastaja, auta ainoaa mertamme
Hanki uniikki Itämeri-vaappu
Itämeren tila on edelleen pääosin heikko. Kaikilla merialueilla rehevöitymisen vaikutukset häiritsevät luonnon monimuotoisuutta ja ravintoverkon toimivuutta. Pääasialliset syyt Itämeren heikentyneeseen tilaan ovat ihmisen toiminta merellä ja rannalla ja varsinkin valuma-alueelta tuleva maatalouden ja metsätalouden rehevöittävä kuormitus. Me kalastajat voimme kuitenkin myös myös vaikuttaa Itämeren tilaan. Yksi mahdollisuus on hankkia uniikki Ahdinko-uistin Itämeripäivänä. Lue alta lisää, mihin nämä rahat menevät ja perehdy Itämeren suojeluvinkkeihin.
Itämeri tarjoaa parhaimmillaan kalastajille upeita elämyksiä ja ikimuistoisia hetkiä. Mutta Itämeri on myös yksi maailman saastuneimmista meristä, joka kaipaa apua ja huolenpitoa. Me kalastajat voimme tehdä pieniä tekoja, joista listaa alla, isommat toimijat kuten John Nurminen ja Baltic Sea Action Group (BSAG) edistävät Itämeren tilaa vaikuttamalla isompiin toimijoihin.
Nyt sinä voit antaa panoksesi myös tähän työhön hankkimalla Itämeri-vaapun. ”Ahdinko”-vaappu on Suomen Uistimen ja Baltic Sea Action Groupin (BSAG) yhteistyönä suunnittelema ottipeli, joka muistuttaa ahdingossa vatsallaan uivaa ahventa. Se kuvastaa, miten Itämeren ongelmat vaikuttavat kaloihin ja kalakantoihin. Vaappua on valmistettu rajoitettu erä, jonka myynnistä saatavat tuotot lahjoitetaan Itämeren BSAG:n suojelutoimiin.
Itämeri-vaappu tulee myyntiin Itämeripäivän aamulla 29.8.2024. Vaappu on taattua Karikko-laatua ja tuleva keräilyharvinaisuus – osta omasi ja auta Itämerta!
Käänteentekeviä toimia Itämeren hyväksi
BSAG tekee toimia, jotka edistävät meriluonnon suojelua eri tavoin. Kokreettisina merkittävinä toimina ovat mm. meriliikenteen jätevesipäästöjen vähentäminen, maatalouden ravinteiden pitäminen pellossa sekä metsätalouden vesistöpäästöjen minimointi yhteistyössä tutkijoiden ja yksityisen sektorin kanssa.
BSAG on itsenäinen voittoa tavoittelematon säätiö, joka on perustettu Suomessa vuonna 2008. Säätiö tekee päivittäin töitä pahoinvoivan Itämeren pelastamiseksi. Uudistavan maatalouden, vastuullisen merenkulun sekä meriluonnon monimuotoisuuden edistäminen ovat uusimpia keinoja Itämeren auttamiseksi.Itämeren oireiden lievittämisen sijaan säätiö etsii syyt meren ongelmiin ja kokoaa oikeat toimijat niitä yhteistyöllä ratkomaan.
Lue lisää näistä toimista tästä.
Katso video vielä tänään ja voita Ahdinko vaappu.
Itämeripäivän iltaan asti arvomme kaksi uniikkia Ahdinko-vaappua kaikkien videon katsoneiden ja kommentoineiden kesken.
Vaikuta itse!
Ainoa meremme Itämeri on erityisen haavoittuvainen sen mataluuden ja veden alhaisen suolapitoisuuden vuoksi. Ilmastonmuutos ja rehevöityminen ovat Itämeren suurimmat ongelmat, jotka ovat saattaneet meren ekosysteemin kriittiseen tilaan.
Vapaa-ajankalastus ei ole uhka Itämeren kalakannoille, mutta kalaan lähdettäessä on kuitenkin syytä muistaa vastuullisen kalastamisen perusasiat. Kalastamalla kestävästi suojelet sekä Itämeren elinympäristöjä että lajeja ja turvaat kalastusharrastuksen jatkuvuutta. Itämeren suojeluun erikoistunut Baltic Sea Action Group (BSAG) listasi seitsemän vinkkiä vastuulliselle vapaa-ajan kalastajalle:
- Kalasta monipuolisesti – särkikalojen kalastaminen hillitsee rehevöitymistä, ja niistä saa oikein valmistamalla herkullista ruokaa. Lisäksi on hyvä muistaa, että myös sisävesillä särkikalojen kalastaminen auttaa Itämerta: mitä vähemmän järvet ja mereen laskevat joet kärsivät rehevöitymisestä, sitä paremmin myös Itämeri voi.
- Syö viikoittain itsepyydettyä kalaa – suositus olisi syödä vähintään kaksi kertaa viikossa kalaa, suosi kotimaista ja vaihtele kalalajeja
- Älä pese venettä, astioita tai itseäsi rannassa – valitse aina mieluummin biohajoava pesuaine, vältä myrkkymaaleja
- Älä roskaa – mitä viet vesille, jaksat tuoda takaisin, tumpitkaan eikä nuuskapussit kuulu veteen
- Huolla, kierrätä, korjaa välineitä – vältä halpoja ja kertakäyttöisiä tuotteita
- Pidä huoli, etteivät kalastusvälineesi jää vesistöön – hae verkot ja muut pyydykset pois vedestä ennen myrskyä ja jäiden tuloa, valitse kalastusmuotoon ja kalalajiin sopivat välineet, jotta vieheitä ei jää vesistöön.
- Noudata aina kalastusrauhoituksia, alamittoja sekä rauhoitusaikoja ja muistathan, että luonnonvarainen meritaimen on rauhoitettu kaikilla merialueilla.
Voit myös tukea BSAG:n työtä hankkimalla ”kerta- tai kausilipun” Itämereen