Tenon sivuvesillä voi kalastaa 1.-3.7. yhden lohikalan
Tenojoen sivuvesiä koskeva kalastussääntö kesälle 2024 hyväksytty
Tenon sivuvesistössä 2024 sallittu kalastus painottuu muiden kalojen kuin heikossa tilanteessa olevan lohen kalastamiseen. Kalastussääntö avasi kuitenkin 1.–3.7. sivujoissa muutaman päivän pyyntiikkunan lohelle, jolloin saaliiksi saa yhteensä ottaa yhden 30 cm – 65 cm lohen kalastajaa kohden. Valtioneuvosto hyväksyi torstaina 20.6.2024 Tenojoen sivuvesiä koskevan asetuksen, joka täydensi Tenon muita kalastusmääräyksiä kuluvalle vuodelle. Muut määräykset astuivat voimaan jo toukokuun alussa.
Tenon sivuvesistössä sallittu kalastus painottuu myös tänä kesänä muiden kalalajien kuin lohen kalastamiseen, koska kokonaisuutena Tenojoen vesistön lohitilanne on edelleen erittäin heikko. Viime vuoteen verrattuna merkittävin muutos asetuksessa on se, että lohenkalastusta sallitaan hyvin rajoitetusti Utsjoen vesistön lohennousualueella ja Vetsijoessa, missä lohikantojen tila on ollut hieman parempi kuin muissa sivuvesistöissä.
Utsjoessa ja Vetsijoessa saa kalastaa lohta kahden vuorokauden ajan heinäkuun 1. päivästä heinäkuun 3. päivään maanantaista kello 19 keskiviikkoon kello 19. Saaliiksi saa yhteensä ottaa yhden 30 cm – 65 cm lohen kalastajaa kohden. Suuremmat lohet on vapautettava takaisin jokeen hellävaraisesti, sillä ne ovat tärkeitä emokaloja lohikantojen elpymisen kannalta. Rajajokialueella, Tenon pääuomassa ja Inarinjoessa lohenkalastusta ei sallita muuta kuin yksittäistapauksissa Tenon saamelaisen kalastuskulttuurin ylläpitoon liittyvillä, ELY-keskuksen myöntämillä poikkeusluvilla.
Muuten asetuksen säännökset eivät muutu merkittävästi edellisvuoteen verrattuna ja kalastusmääräykset ovat hyvin pitkälti samat kuin Tenon pääuomassa.
Luonnonvarakeskus seuraa myös tänä kesänä lohikantojen tilaa usealla eri tavalla Tenojoen vesistössä. Lohen nousumääriä Tenon alaosalla Polmakissa voi seurata Luonnonvarakeskuksen sivuilla. Nousumäärät alkukaudesta ovat olleet edellisvuosien tavoin varsin alhaisia, eli lohikantojen heikko tila näyttää jatkuvan. Kalastajilta toivotaan siksi vastuullisuutta omassa kalastuksessaan.
Tenon kalastussääntö 2024-2030
Aiemmin keväällä eduskunta hyväksyi ja presidentti Alexaner Stubb vahvisti Tenon kalastussäännön vuosille 2024-2030 ja sen voimaansaattamislain. Sääntö astui voimaan toukokuun alussa. Lailla tarkennetaan viranomaisten tehtäviä kalastuksen järjestämisessä ja kalakantojen hoidossa sekä säädetään kalastuslupien myymisestä, hinnoittelusta ja lupien käytöstä.
Norjan kanssa sovitun Tenojoen kalastussäännön sisältämät kalastuksen sääntelytoimet on suunniteltu lohikantojen vahvistumisen kannalta tehokkaiksi. Kalastuksen järjestämiseksi on tärkeää, että Suomella ja Norjalla on yhteinen kalastussääntö, jonka mukaan Tenolla kalastetaan.
Lohikantojen heikon tilanteen takia lohen kalastusta esitetään säädeltäväksi portaittain, lohikantojen elpymisen ja joen pääuoman eri lohikantojen vaellusajankohtien mukaan. Kalastussääntö sisältää kriteerit siitä, miten lohenkalastusta avataan lohikantojen elpyessä.
Heikon lohitilanteen vuoksi lohenkalastuksen avaaminen tulevana kesänä ei ole vielä mahdollista. Tämän vuoksi muiden lajien kuin lohen kalastusmahdollisuuksia helpotetaan. Myös kyttyrälohen kalastukseen lisättiin tässä kalastussäännössä erillisiä kalastusmahdollisuuksia.
Hyväksynnän yhteydessä eduskunta antoi kaksi lausumaa:
- Eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto seuraa tarkasti Tenon lohikantojen tilaa. Voimakkaita saamelaisten oikeuksien ja omaisuuden suojan kannalta ongelmallisia kalastuksen rajoitustoimenpiteitä ylläpidetään vain siinä määrin kuin on välttämätöntä lohikantojen toipumisen näkökulmasta.
- Eduskunta edellyttää myös, että valtioneuvosto teettää riippumattoman, juridisen selvityksen siitä, miten Tenon kalastus voidaan järjestää omaisuuden suojaa ja muita perusoikeuksia mahdollisimman vähän rajoittavalla tavalla sekä lohikantojen tila huomioiden.
Lue aiempi uutinen aiheesta: Tenolla ei kalastettavaa 2024.
Lähde: Maa- ja metsäatalousministeriö