Tunnetko kotimaan kalat? Suomen vesissä elää vakituisesti noin 70 kalalajia, joista 20 lajia on melko helppo kalastaa. Tälle sivulle keräämme vähitellen artikkeleita yleisimmistä kalalajeista. Jokaisesta kalalajista kerrotaan yleistietoa, vinkkejä tunnistamiseen, kalastamiseen, kalankäsittelyyn sekä sen valmistamiseen ruuaksi.

Sorva

Sorva Cardinius erythropthalamus, rudd (englanniksi) ja sarv (ruotsiksi) Toimittaja: Niko Satto Sorva on monelle tuttu kesäisten rantojen onkikala, joita näkee laitureiden vieressä, ja kaislikkopoukamissa, usein melko lähellä pintaa. Harva on syönyt sorvaa, sillä tämän ruotoisen kasvissyöjän lihaa ei pidetä juuri minkäänlaisessa arvossa. Sorvan liha on kuitenkin varsin maukasta ja siitä tehdään tällä viikolla ruokaa, sillä…

Muikku

Muikku Toimittaja: Jari Rannisto Muikku – Coregonus albula, vendace (engl), siklöjä (ruotsi) Lohikaloihin kuuluva muikku elää koko Suomessa. Se on tyypillisesti syvien ja karujen vesien kala. Kaikkein matalimmista ja rehevöityneimmistä järvistä se puuttuu kokonaan kuten myös aivan pohjoisimmasta Lapista. Muikku vaatii vedeltä hyvää happitilannetta ja tämä on osasyy, miksi se puuttuu monista rehevöityneistä ja humuksen…

Täplärapu

Täplärapu Täplärapu – Pacifastacus leniusculus, signal crayfish (englanti), signalkräfta (ruotsi) Toimittaja Anne-Maarit Sepling Täplärapu on nykyään valtaapitävä vesistöjemme rapulaji. Se on erittäin maukas äyriäinen ja kaupalliselle kalastukselle alueellisesti varsin merkittävä. Täplärapu on vieraslaji, jota istutettiin systemaattisesti Suomeen vasta 1980-luvulta lähtien. Nykyään sen istuttaminen on kiellettyä. Koska rapu on myös monen loppukesän suurta herkkua ja pyydettävissä…

Säyne

Säyne Leuciscus Idus, ide, orfe (englanti), id (ruotsi) Toimittaja Jari Rannisto Säyne on tukeva hieman särkeä muistuttava kala, jota kutsutaan myös säynäväksi tai säynääksi. Suomessa säyne on levinnyt koko maahan lukuun ottamatta pohjoisinta Lappia. Säyne on yksi isokokoisimmista särkikaloistamme, joka liikkuu kutuajan ulkopuolella pienissä parvissa. Juhani Aho kutsui aikoinaan kirjoituksissaan säynettä salaperäiseksi. Säyneestä onkin moneksi.…

Siika

Siika Coregonus-suku, whitefish (englanti), sik (ruotsi) Toimittaja: Niko Satto Siika on sisä- ja rannikkovesissämme elävä lohikalojen lahkoon kuuluva kala. Se on monimuotoinen laji, sillä samassa vesistössä voi elää ravinnonkäytöltään, kasvunopeudeltaan ja kutukäyttäytymiseltään erilaisia populaatioita. Siikaa voi kalastaa kaikkina vuodenaikoina, mutta jokaisena ajankohtana kalastusmuoto vaihtelee. Tuntomerkit Siialla on hopeanväriset, suomujen peittämät pilkuttomat kyljet ja yksiväriset, harmaat…

Kuha

Kuha Kuha – Sander lucioperca , zander/pike-perch (englanti), gös (ruotsi) toimittaja Jari Rannisto Ahventen heimoon kuuluva kuha elää Suomessa levinneisyysalueensa pohjoisreunalla. Se on heimonsa kookkain laji. Erityisen yleinen kuha on eteläisessä ja keskisessä Suomessa. Pohjoisessa sen levinneisyys yltää hieman napapiirin pohjoispuolelle. Kuha on varsin arvostettu ruokakala monen ruokapöydässä. Aiemmin ahvenpitoisissa vesissä laajalle levittäytynyttä kuhaa kannattaa…

Hauki

Hauki Hauki – esox lucius, pike (englanti), gädda (ruotsi) Toimittaja: Niko Satto Hauki on yksi suosituimmista vapaa-ajankalastuksen kohteista ja lähes kaikille tuttu saaliskala. Hauki on sisä- ja rannikkovesissä elävä petokala, jota tavataan koko Suomessa. Laji on eteläistä merialuetta lukuunottamatta varsin elinvoimainen. Hauki on pitkulainen ja solakka, ja perään painottuvat evät tekevät siitä kotimaan nopeimman kalan.…

Kirjolohi

Kirjolohi Kirjolohi – oncorhynchus mykiss, rainbow trout (englanti), regnbågsöring, regnbågsforell (ruotsi) Toimittaja: Jari Rannisto Kirjolohi on suosittu niin ruokapöydässä, istutuskalana kuin saaliina. Tyynenmeren lohien suvun edustajana kirjolohi on siiman päässä taistelija. Moni kalastaja suuntaa kirjolohikohteisiin aina, kun istutusauto on käynyt kääntymässä. Huomaa, että nämä kohteet vaativat aina kalastonhoitomaksun lisäksi vesialueen luvan. Opettele myös tunnistamaan kirjolohi…

Lahna

Lahna Abramis brama, bream (englanti), braxen (ruotsi) Toimittaja Niko Satto Lahna on litteä ja korkea särkikala, jota löytyy lähes kaikista vesistöistä Sodankylän korkeudelle asti. Suomalaisten ruokapöydästä kadonnut lahna on maukas kala ja hyvä kolesterolin alentaja. Suurkalojen onkijat ovat löytäneet lahnan viime vuosina uudelleen, mutta ruokapöytään se ei ehkä silti useinkaan päädy. Tällä viikolla saat vinkit…

Särki

Särki Särki – Rutilus rutilus , Roach (englanti), Mört (ruotsi) Toimittaja Jari Rannisto Särki on yleisimpiä kalalajejamme ja se on hyvin yleinen onkisaalis. Monelle särki onkin juuri se ensimmäinen onkimalla tullut laji. Särki on hyötynyt vesien rehevöitymisestä ja ilmaston lämpenemisestä. Sen kannat kestävät voimakkaankin kalastuksen. Särkeäkin on kutsuttu roskakalaksi. Uusi määritelmä vaikeammin hyödynnettävästä kalalajista osuu paremmin…

Ahven

Ahven Ahven – Perca fluviatilis, Perch (englanti), Abborre (ruotsi) Toimittaja Niko Satto Ahven on yleisin kalalajimme ja yleisin vapaa-ajankalastajien saaliskala. Se on myös maukas ja suosittu ruokakala, jonka kanta kestää kohtuullisen hyvin kalastuspainetta. Ahventa voi kalastaa varsin monipuolisesti eri tavoin ja siitä on myös helppo valmistaa ruokaa. Tuntomerkit Ahven on helppo tunnistettava, sillä sitä on…

Silakka

Silakka Toimittaja Niko Satto Silakka on Itämeressä elävä parvikala ja tärkeä ravintokala monelle isommalle kalalle. Ennen vanhaan tätä mainiota kalaa syötiin lähes viikoittain suomalaisten ruokapöydissä, nykyään se ei ole niin yleistä. Silakka on yhä tärkeä saaliskala ammattikalastajille. Silakkaa voi litkata keväällä ja syksyllä silloilta sekä veneestä ja osa pyytää silakkaa verkoilla. Onko sinulla silakkatietous hallussa?…