Luontoliikunta ja kalastus säästää yhteiskunnan varoja
Metsähallitus ja UKK-instituutti ovat laskeneet ensimmäisen kerran luonnossa liikkumisen hyödyt kansantaloudelle. Vuonna 2022 ihmisten liikkuminen kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla vähensi yhteiskunnan kustannuksia 164 miljoonalla eurolla. Liikkuminen luonnossa tuo yhteiskunnalle säästöä kahdella tavalla: luontoliikunta vähentää kansansairauksista aiheutuneita kustannuksia ja auttaa ihmisiä pysymään työkykyisinä.
Luonnossa liikkumisella on todistetusti terveysvaikutuksia, mutta nyt Metsähallitus ja UKK-instituutti ovat ensimmäistä kertaa myös laskenut hyödyt kansantaloudelle. Verrattuna yhteiskunnalle muodostuviin liikkumattomuuden kustannuksiin, on luontokohteiden ylläpito kustannustehokas keino säästää yhteiskunnalle muodostuvia liikkumattomuuden kustannuksia ja edistää kansanterveyttä.
Metsähallituksen luontopalvelujohtaja Henrik Jansson kertoo: ”On tärkeää, että luontokohteisiin tehtyjen käyntien merkitys ymmärretään myös taloudellisesta näkökulmasta. Jos kävijämäärät luontokohteissa säilyisivät vähintään nykyisellä tasolla, laskennallisesti säästöä muodostuisi seuraavan 10 vuoden aikana yhteensä jopa 1,6 miljardia euroa.”
UKK-instituutin ja Metsähallituksen laskelmien taustalla ovat liikkumattomuudesta yhteiskunnalle muodostuneet kustannukset, jotka ovat vuositasolla noin 3,2 miljardia euroa. Liikkumattomuuden kustannukset pohjautuvat tutkimukseen, joka on tehty yhteistyössä UKK-instituutin, Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun, Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Likesin ja Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskuksen kanssa.
Metsähallituksella paljon kalastuskohteita
Kalastus on Suomen yleisimpiä harrastuksia ja se kulkee usein rinta rinnan luonnossa liikkumisen kanssa. Kalastuksella on vaikutuksia myös kansanterveyteen, sillä yli 80 prosenttia Metsähallituksen kalastusasiakkaista kokee kalastusretken parantaneen kuntoa, rentouttaneen mieltä ja lujittaneen kaverisuhteita.
Metsähallituksen kohteisiin on helppo lähteä vaikka koko perheen voimin liikkumaan ja harrastamaan. Onkiminen ja pilkkiminen, joihin ei erikseen tarvita lupia, ovat pääsääntöisesti sallittuja luonnonsuojelualueilla. Metsähallituksen luvalla muutakin kalastusta, kuten esimerkiksi viehe- ja pyydyskalastusta, voidaan harjoittaa, kunhan muistaa luvat.
Luvat on sijoitus luontoon
Monet Metsähallituksen kalastuskohteet ovat niin sanottuja eritysilupakohteita ja vaativat kalastonhoitoluvan lisäksi erityisluvan alueella kalastamiseen. Sekä kalastonhoitomaksulla että erityislupatuloilla parannetaan kalojen elinympäristöjä ja samalla tietenkin kalastajien mahdollisuuksia harrastaa.
Kuuntele podcast: Miksi maksaa kalastonhoitomaksu: Kalastajan Radio: Miksi maksaa kalastonhoitomaksu?
Kalastamassa hyvinvointia
Miten ja millaisia hyvinvointivaikutuksia kalastuksella sitten on? Kalastajan Kanava toteutti Metsähallituksen kanssa yhteistyössä Kalastamassa hyvinvointia -dokumenttisarjan erilaisista kalastuksen hyvinvointivaikutuksista. Sarjassa käsitellään yleisesti luonnon ja kalastuksen hyvinvointivaikutuksia, mutta myös tarkemmin liikunnan, sosiaalisten suhteiden, lasten luontosuhteen, stressin lievityksen ja monen muun näkökulman kautta.
Tutustu teemaan tarkemmin Kalastamassa hyvinvointia minidokkareiden avulla. Videot kestävät n. 8-10 minuuttia.
Lähteet: UKK-instituutti, Metsähallitus