Kaupallinen yhteistyö: Garmin Finland
Yleisin karttaplotterin ja luotaimen hintaluokka 1 500 euroa
Luotain ja karttaplotteri budjetin mukaan -artikkelisarja
Olemme koostaneet artikkelisarjan avaamaan mitä kalastaja tai veneilijä saa milläkin budjetilla ja millaiseen käyttöön paketit sopivat. Esimerkkeinä käytämme Garminin kaikuluotaimia, karttaplottereita ja yhdistelmälaitteita sekä niihin sopivia luotainantureita.
Juttusarjan läpikäytävät hintaluokat ovat noin 500 euroa, 1 500 euroa, 2 500 euroa ja 5 000 euroa. Pakettien hinnat perustuvat tämän hetken vene-elektroniikkaa myyvien kauppojen hintatasoon (4/2023), mutta aivan kovimpia alennuskampanjoita ei ole niissä huomioitu. Joitain tuotteista voi saada edullisemmin ja toisaalta hinta voi olla myös kalliimpi riippuen ostopaikasta ja tarjouksista.
Tutustu juttusarjan ensimmäiseen osaan, jossa käydään läpi noin 500 euron luotainvaihtoehtoja.
Voit myös tutustua tarkemmin eri kaikukanaviin Kalastajan Kanavan Kaikukoulussa.
”Puolentoistatonnin” budjetti edustaa tällä hetkellä ehkä eniten myytyä hintaluokkaa veneilylaitteissa. Yhtenä syynä kategorian yleistymiseen on se, että moni venevalmistaja asentaa tämän profiilin karttaplotterin perusanturilla veneeseen vakiovarusteena, tarjoten lisähinnasta esimerkiksi parempaa viistoanturia.
Vaan mitä sitten veneilijä ja kalastaja summalla saa? 1 500 euron budjetilla saa jo varsin monipuolisen paketin veneilyelektroniikkaa edelliseen kategoriaan verrattuna; 9-tuumaisen yhdistelmälaitteen varsin laadukkaan kaikuluotainanturin kera. Ajoittain hintaluokkaan mahtuu tarjouksista jopa 10-12 -tuumainen yhdistelmälaite.
1 500 eurolla kolme erilaista vaihtoehtoa eri käyttötarkoituksiin:
1. Aktiivikalastajan tai uuden veneilijän yhdistelmälaite
Aktiivikalastajan, joka haluaa panostaa yhteen yhdistelmälaitteeseen laadukaan viistoluotaimen kera, kannattaa tutustua Echomap UHD2 -sarjan 9-tuumaiseen 92sv-malliin GT56 UHD-TM -anturin kanssa. Sama laite soveltuu myös uuden veneen ostajan ainoaksi karttaplotterinäytöksi.
UHD2:n numero 2 viittaa laitteen kokonaisvaltaiseen päivittämiseen. Laitteen teho on kasvanut aiempaan UHD-malliin verrattuna ja näytön tarkkuus on parantunut (resoluutio 1024 x 600 kuvapistettä). Echomapissa on hybridinäyttö, eli sekä näppäimet että kosketusnäyttö. Jos kosketusnäyttö ei tumput kädessä ota vastaan komentoja, saa tärkeimmät ennakkoon tallennetut toiminnot käyttöön pikavalintanäppäimistä. Niihin voi tallentaa valmiiksi eri näkymiä siirtymäajoa, kalapaikan luotaamista ja eri kalastustilanteita varten.
Valitsemassamme paketissa on Garminin tämän hetken paras viistoluotainanturi GT56 UHD-TM, jonka lähetysteho on kasvanut aiemmasta GT54-anturista. Suurempi lähetysteho mahdollistaa tarkemman erottelukyvyn ja pidemmän viiston luotausetäisyyden. GT56-anturia käytettäessä voi valita myös useita eri taajuuksia – korkeammalla taajuudella saadaan selkeämpää ja tarkempaa kuvaa, kun taas matalammilla taajuuksilla saadaan kasvatettua luotausetäisyyksiä. Sama anturi soveltuu erinomaisesti myös huomattavasti kalliimpien ruutujen kaveriksi.
Echomap UHD2 tekee lähes kaiken, mitä kalastuksessa voi kaivata. Anturi piirtää tarkasti, näyttää kalat mainiosti, oli kyse sitten perinteisestä kalakaiusta, alaspäinäyttävästä ClearVü:sta tai SideVü-viistokaiusta. Näyttö on jaettavissa useilla eri tavoilla ja 9-tuumaisen ruudun muoto mahdollistaa erinomaisesti leveän viistokuvan näytön yläreunaan, toiseen alakulmaan kartan ja toiseen alakulmaan joko perinteisen 2D-näkymän tai alaspäin näyttävän luotainnäkymän.
Kirkkaan näytön ansiosta laitteen voi sijoittaa veneessä jopa siten, että sitä voi katsoa hieman sivusta. Echomap UHD2:ssa voi hyödyntää Garmin Navionics+ -merikarttoja, mutta sillä voi lisäksi tallentaa omia karttoja QuickDraw Contoursin avulla – omat kartat saa näkymään näytöllä karttakortin karttojen päällä.
Laajennettavuus:
Moni käyttäjä tekee tämän hintaluokan investoinnin ajatuksella, että laajentaa järjestelmäänsä tulevaisuudessa tavalla tai toisella. Echomap UHD2 92sv:ssä on yksi ethernet-verkkoportti, johon voi suoraan liittää joko toisen vastaavan laitteen tai Garmin LiveScopen. Verkottamalla kaksi saman sarjan laitetta saadaan niiden sisällöt jaettua kahdelle eri näytölle, jolloin sovellusten koko ruudulla kasvaa. Jos kokonaisuutta haluaa edelleen laajentaa, esimerkiksi kahteen näyttöön ja LiveScopeen, on hankittava lisäksi GMS10-hubi.
Toinen vaihtoehto on ostaa toiseksi näytöksi Echomap-sarjan laite, jossa on kaksi ethernet-paikkaa. Garmin Force -keulasähkömoottorin voi yhdistää langattomasti Echomapiin esimerkiksi reittien luontia ja seurantaa, reittipisteisiin navigointia, nopeuden hallintaa varten. Laitteeseen lisäksi voi yhdistää uistelijan kaipaamia lisälaitteita kuten VHF-radion, AIS:n ja autopilotin NMEA 2000 -verkon avulla. Tärkeää on muistaa, että GPSMAP- ja Echomap-sarjan laitteita ei voi verkottaa ristiin.
Huomioi myös:
Vain yksi verkkoportti rajoittaa laajennettavuutta. Jatkossa jos haluaa toisen samanlaisen näytön ja Garmin LiveScopen, on lisäksi hankittava GMS10-porttihubi.
Tutustu tarkemmin GT56-anturiin tai laitteeseen.
2. Kookkaampaa ja entistäkin monipuolisempaa laitetta samaan rahaan
Tähän hintaluokkaan tarjolle on myös Echomap Ultra -sarjan 10”-tuumainen laite, vanhemmalla ja pykälää matalampitehoisella GT54-kaikuanturilla. Isomman ruudun lisäksi hyötynä UHD2:seen verrattuna on laitteen parempi liitettävyys kahdella ethernet-paikalla. GT54-kaikuanturi on varsin hyvä kalastukseen, mutta aivan yhtä kattavaa ja tarkkaa kuvaa tällä viistoluotaimella ei saa aikaan, kuin mitä aiemmin esitellyllä GT56-anturilla. Muuten Ultra on ominaisuuksiltaan varsin samanlainen kuin UHD2. Toki Ultran voi varustella myös GT56-anturilla, mutta silloin budjetti hieman karkaa.
Echomap Ultrassa on lähestulkoon samat ominaisuudet ja yhteensopivuudet kuin uudemmassa UHD2:ssa. Kahden ethernet-liitännän sekä kahden muistikortin paikan ero on joissain käyttötilanteissa ylivoimaa. Myös Echomap Ultra käyttää Garmin Navionics+ -merikarttoja ja sillä voi tallentaa omia karttoja.
Laajennettavuus:
Kaksi ethernet-verkkoporttia helpottaa lisälaitteiden asentamista. Yhteen ethernet-porttiin toinen Echomap-sarjan luotain ja toiseen esimerkiksi Garmin LiveScope. Verkottamalla saadaan ruutujen kuvat jaettua kahdelle eri näytölle, jolloin sovellusten koko ruudulla kasvaa. Myös autopilotin voi yhdistää Ultraan NMEA 2000 -verkon avulla. Echomap Ultra tukee myös Garmin Force -keulakonetta, VHF-laitteita. Muista, että Echomap-sarjan laitteet ovat verkotettavissa vain saman sarjan sisällä.
Huomioi myös:
Jos tavoitteena on laajentaa järjestelmää jatkossa, kannattaa panostaa laitteisiin, joissa on kaksi ethernet-paikkaa – helpottaa jatkosuunnittelua.
3. Veneilijän tai kalastajan puhdas karttaplotteri
Jos tässä hintaluokassa hakee puhdasta karttaplotteria tai apunäyttöä, on Garmin GPSMAP 923xsv yksi monipuolisimmista vaihtoehdoista. Laite on varsin siro kooltaan, joten se on helppo sijoittaa veneessä joko omalle telineelle tai upottaa kojelautaan. Erinomaisen prosessoritehon ansiosta näyttö on todella kirkas ja erottelukykyinen, edullisempiin malleihin verrattuna laite on suorituskykyisempi ja reagoi nopeammin käskyihin. Näytön erinomainen resoluutio, 1280 x 720 kuvapistettä, takaa kohteiden tarkan erottelun ja kirkkaus auttaa navigoitaessa suorassa auringonpaisteessa.
Tämä yhdistelmälaite toimii pelkästään kosketusnäytön avulla, mutta on varsin toimintavarma, eikä reilumpi sadekaan vaikeuta käyttöä. Valikkorakenne on selvästi monimutkaisempi kuin Strikerissa ja Echomapissa, mutta valikoiden toimintalogiikan oppii nopeasti eikä tämäkään tietokone mene rikki sillä, että käy valikoita läpi ja kokeilee rohkeasti.
Veneilijälle laitteessa on rutkasti ominaisuuksia ja lisävarustevaihtoehtoja.
Tutustu tarkemmin GPSMAP 923xsv -plotterin ominaisuuksiin.
Laajennettavuus:
Tähän sarjaan voi hankkia erikseen myöhemmin useita erilaisia luotainantureita, esim. GT56-peräpeilianturin, GT8HW-IF-pilkkianturin, Garmin LiveScopen jne. GPSMAP-sarja on ainut, johon pystyy yhdistämään myös tutkan. Autopilotti liitetään laitteeseen NMEA 2000 -verkon kautta. GPSMAP 923xsv -näyttöön saa näkymään myös moottoridatan monista perämoottorimerkeistä. Tämän laitteen saa yhdistettyä jopa sääpalveluun, FUSION-Link™-äänentoistojärjestelmään, VHF-radioon sekä AIS-laitteiseen. Garmin Force -keulakoneeseen linkitys tapahtuu langattomasti. GPSMAP-sarja on laajennettavissa vain saman sarjan laitteilla.
Huomioi myös:
Erinomaisen kompaktin kokoinen 9-tuumainen on helppo asennettava ahtaanpaankin pulpettiin ja toisaalta sopii mukana kuljetettavaksi ”all season”-laitteeksi. Mahdollista nauhoittaa Active Captain -kännykkäsovelluksen avulla laitteen näyttövideota. Sovelluksen avulla saa myös näytön jaettua tablettiin langattomasti ja hallittua näyttöä sen avulla.
Juttusarja jatkuu ja seuraavassa osassa on käsittelyssä, mitä 2 500 euron budjetilla saa enemmän kuin pienemmillä budjeteilla.