Opettele solmuja
Tervetuloa opettelemaan solmuja! Kalastuksessa tarvitaan vain kourallinen erilaisia solmuja ja yksikään niistä ei ole kovin vaikea. Kun opettelet 2-3 eri tarkoituksiin soveltuvaa solmua pärjäät niiden kanssa tilanteessa kuin tilanteessa.
Erilaisia solmuja tarvitaan lähinnä kahteen eri tarkoitukseen:
- siiman tai perukkeen solmimiseen lukkoon, leikariin tai renkaaseen.
- siiman solmimiseen perukemateriaaliin
Alla on koottuna tärkeimmät kalastajan solmut Kalastajan Kanavan Solmukoulun videoilla ja niissä kerrotaan mikä solmu sopii mihinkin tarkoitukseen ja kuinka kyseinen solmu tehdään.
Albright-solmu
Albright-solmu on liitossolmu kahdelle materiaalille kuten perukkeelle ja siimalle. Solmu on hyödyllinen erityisesti jigikalastajille sekä myös esim. merikalastajille.
Tuplauni-solmu
Unisolmu on monelle tuttu ja siitä sovellettu tuplauni-solmu on erinomainen liitossolmu. Erityisesti tuplauni-solmun edut korostuvat, kun ollaan liittämässä hyvin eri paksuisia materiaaleja toisiinsa. Esim. paksujen flurocarbon-perukkeiden teossa hauenkalastukseen tästä solmusta on hyötyä. Siitä löytyy myös ihan oma video: Fluorocarbon-peruke helposti.
Tattisolmu
Kutsuttakoon sitä vaikka ”Tattisolmuksi”, joka on raflaavasta nimestään huolimatta varsin toimiva solmu esim. fluorocarbon-perukkeen liittämiseksi kuitusiimaan. Tämän solmun etu on nopeus ja helppous. Lisäksi tämä on huolellisesti tehtynä erittäin varma liitossolmu.
Palomar
Palomar on kaikkien kalastajien kaveri. Saat palomarilla sidottua kuitusiiman leikariin tai lukkoon koska tahansa.
Clinch-solmu
Clinch-solmu toimii kaikkeen kalastukseen. Sillä saat sidottua nopeasti esim. viehelukon jigi- tai haukiperukkeena olevan fluorocarbonin päähän tai leikarin siimaan.
Tapsisolmu
Moni vetouistelija käyttää mielellään tuplauistimia tai jopa triploja, jos sen vaan vesialueen lupapolitiikka sallii, joka täytyy aina varmistaa ennen kuin aletaan tuplilla tai triploilla uistelemaan. Uistelijoilla on useita eri tapoja liittää tuplauistimen tapsi pääsiimaan ja tällä kertaa Kalastajan Kanavan solmukoulussa näytämme yhden tavan, miten tuplat saa helposti viritettyä ja miten itse tapsisolmu syntyy.
Tutustu myös kalastajan siimoihin ja tee-se-itse -perukkeisiin.
Solmut on helppoja, kun harjoittelee muutaman hyvin.