OSA 1
Onko sinua kiinnostanut aina omien vieheiden rakentaminen? Nyt saat kädestä pitäen vinkit yhdeltä Suomen kokeneimmalta jerkkimestarilta Janne ”Jio” Ovaskalta. Janne on tehnyt Jio-jerkkejä noin 20 vuotta ja hän oli yksi ensimmäisistä suomalaisista haukijerkkien valmistajista. Tutustu Jannen vinkkipakkiin alta.
Tarvikkeet: puuta, tussi, viivain, saha, hiekkapaperia, terävä puukko, pikaliimaa, epoksia, ruokasoodaa, painoja, koukkuja, 1,5 mm teräslankaa, kaksi eri kokoista poranterää, porakone.
1. Aloita sopivasta puunapalasta. Kuvassa on puuliiteristäni löytynyt vanha aidan palanen, joka näytti olevan mäntyä.
2. Piirrä palikan kylkeen jerkin sivuprofiili. Keskiviiva on piirretty helpottamaan etu- ja takalenkin paikkaa.
3. Sahaa aihio reunoja myöten irti, esim. pystysahalla, tms. käytössä olevalla sahaustyökalulla.
4. Hio aihion reunat ja kyljet sileiksi ja mittaa mahaan, nokkaan ja perään aihion keskikohta ja merkitse silmäruuvien paikka.
Poraa pienellä terällä merkittyihin kohtiin kolot tulevia ruuveja varten. Näin ne eivät häviä muita vaiheita tehtäessä.
Tarvitset tätä varten pienen (3,0-3,5 mm) poranterän, joka on ohuempi kuin tuleva silmäruuvi.
5. Pyöristele aihion reunat paremman liun aikaansaamiseksi esim. puukolla (varovaisesti!) ja hiekkapaperilla.
Kannattaa muistaa tarkistaa hioessa ja vuollessa, ettei jompikumpi kylki näytä epäsuhtaiselta toiseen nähden! Vuollaan ja hiotaan siis puuta tasaisesti pois aihiosta.
6. Seuraavaksi tee jerkkiä varten silmäruuvit oheisen videon opein.
7. Poraa aihion keulaan ja perään reiät silmäruuvien liimaamista varten. Ensin ohuemmalla terällä (3,0-3,5 mm) tulevan mittainen reikä (mitataan kärjestä hiukan lenkin alareunaa syvemmälle) ja tämän jälkeen paksummalla (5,0-6,0 mm) terällä n. sentin reikä kumpaankin päähän.
Voit myös katsoa videon silmäruuvin kiinnittämisestä aihioon.
8. Varmista ennen liimaamista, että saat työnnettyä ruuvin riittävän syvälle! Täytä sitten ruuvikolo epoksilla ja sivele sitä myös ruuville ennen kiinnittämistä. Katso, että silmäruuvi menee sen verran syvälle, että lenkin alareuna peittyy liimalla.
9. Anna lenkin kuivua rauhassa ja muista tarkistaa ajoissa, että lenkki on suorassa!
10. Sivele puun suojaksi kerros pikaliimaa. Kannattaa käyttää kertakäyttöhanskoja tässä kohdin kädessä ja välttää liimasta irtoavien höyryjen hengittämistä!
11. Kyljen kolot ja epätasaisuudet kannattaa ”tasoittaa” puupurulla ja pikaliimalla ja hioa korjauskohdat hyvin. Sivele toinen kerros pikaliimaa kyljen päälle tämän jälkeen.
12. Jerkkiaihio on nyt painotuskunnossa. Suosin painotuksessa päärynäpainoja (joiden painon olen tarkistanut), avoimia ripustuslenkkejä (löytyy melkein kaikista rautakaupoista) sekä kumilangasta tehtyjä kumilenkkejä, joihin olen vääntänyt metallingasta koukun. Kun ryhdyt painottamaan aihiota, kiinnittä siihen myös oletuskoukut!
13. Täytä ämpäri vedellä ja laita aihio uimaan. Suosin vaaleaa ämpäriä paremman valaistuksen johdosta. Läpinäkyvyyttä en ole pitänyt välttämättömänä, koska aihion uppoamisasennon näkee ylhäältäkin.
14. Ripusta aihioon testipainot
15. Painoa on riittävästi, kun aihio on vajonnut pohjaan! Nyt voit lähteä hakemaan sopivaa uppoamisnopeutta lisäämällä ja vähentämällä painoa kummastakin suunnitellusta painotuskohdasta. Muista, että aihion kelluvuus pienenee painoja varten porattujen reikien myötä.
Yksinkertaisena periaatteena painoituksessa on, että mitä lähempänä toisiaan painot ovat, jerkki tekee herkemmin sik-sakkia ja mitä kauempana toisistaan, nousevat aihion liukuominaisuudet paremmin esille.
Merkitse painotuskohdat ja painon määrät hyvin aihioon!
16. Koska mäntyaihio on suht kevyttä puuta, tarvitsee aihio reilusti painoa. Tällöin ei voi tehdä yhtä siistiä reikää, vaan porataan reiät merkityn kohdan kummallekin puolelle ja laitetaan mitattu määrä lyijyä paikalleen. Tähän voi käyttää tinaa, lyijyä, onkipainoja, ilmakiväärin kuulia, laakereita, yms. käytössä olevia, painavia materiaaleja.
17. Laita lyijyn päälle ruokasoodaa ja sen päälle pikaliimaa (mitä ohuempaa, sen parempaa!) useaan otteeseen, kunnes kolo on täytetty hiukan ”yli”. Vältä myös tässä toimenpiteessä liimahöyryjä!
18. Tarkista painotus vielä kertaalleen ämpärissä. Itse lisäsin pienen määrän painoa vielä perään, jotta jerkki vajoaa vaakatasossa vedessä.
Hio painotuskolot tasaiseksi ja suojaa aihio vielä kerran, pari pikaliimalla. Kannattaa hioa aihio vesihiomapaperilla ”pikaliimausten” välissä liiman paremman tarttuvuuden varmistamiseksi. Yleensä se, että saadaan pinta rikki ja epätasaisuuksien poisto riittää hyvin.
Erityisen tärkeää olisi huomioida ensimmäistä jerkkiä tehdessä, ettei jerkki vajoa painotuksen jälkeen perä edellä. Tällöin jerkki pyrkii pintaan uitettaessa.
Seuraavassa osassa alamme pinnoittaa aihiota maalaus- ja lakkauskuntoon.
Jutun kirjoittaja on Janne ”JIO” Ovaska, joka on jerkin rakennuksen pioneerejä Suomessa. Hän valmistaa JIO vaappuja ja jerkkejä Obblers-toiminimen alla.
Voit tutustua eri viehetyppeihin täältä.