Kalastajan vaatteet
Kalastajan vaatteet vaihtelevat suuresti. Osalla on todella kalliit ja juuri kalastusharrastusta varten suunnitellut ja hankitut kalastusvaatteet, osalla huppari, verkkarit sekä vanha tuulitakki ajaa saman asian. Kaikenlaisilla varusteilla pärjää kalassa, mutta jos lähdetään pohtimaan millaisilla vaatteilla kalastus on mielekkäintä, mukavinta ja turvallisinta, kannattaa asiaan hieman paneutua.
Pari asiaa olisi syytä olla kalastajalla aina päällä: kesällä paukku- tai pelastusliivit sekä lippis ja talvella naskalit. Nämä ovat turvavarusteita, jotka suojaavat kalastajaa, joten niistä ei pidä tinkiä säällä kuin säällä.
Lämpimällä säällä suojaa auringolta ja tuulelta
Vaatetukseen tietenkin vaikuttaa sää ja vuodenaika. Koska kesällä lämpimään aikaan harvalla on haasteita löytää sopivia vaatteita kalaan emme pureudu tähän niin tarkkaan. Toki kesällä on tärkeä muistaa suojata iho auringolta. Moni polttaa itsensä helposti vesillä, kun tuuli haihduttaa kuumuuden iholta eikä auringon polttavuutta huomaa. Kalastajan Kanavan verkkokaupastakin löytyy UV-suojapaita kalastuksen harrastajille.
Kesäiselläkin säällä kannattaa muistaa se, että vaikka ilma on lämmin, on vesi harvoin Suomessa kovinkaan lämmin. Koska vesi johtaa lämpöä pois kehosta, veteen joutuessa kesähelteelläkään ei vedessä voi olla tuntitolkulla. Pintapelastajat mm. varoittavat kesällä veneestä pudotessa kylmän veden vaikutuksista. Hypotermia voi iskeä kesäkuumalla heinäkuussakin.
Tärkeää on myös suojata pää auringonpistolta sekä silmät aurinkolaseilla UV-säteiltä. Paljon vesillä viettävä saa nuorena kaihin, mikäli ei suojaa silmiään auringon UV-säteiltä. Paukku- tai pelastusliivejä ei pidä unohtaa, oli sää kuinka lämmin tahansa. Hätätilanne ei tule kello kaulassa varoittaen, joten jos tiput veneestä ja lyöt samalla pääsi ei paljoa auta, vaikka osaisit uida. Liivit päälle oli sää mikä tahansa. Suomen hengenpelastus- ja uimaopetusliiton SUHin mukaan 80 % hukkuneista olisi selvinnyt, jos heillä olisi ollut pelastusliivit päällä oikein puettuna.
Kalastajan vaatteet viileämmällä säällä
Kerrospukeutuminen on paras tapa pukeutua kalaan, oli sitten kesä tai talvi. Kesällä kerroksia tarvitaan yleensä vähemmän, mutta on toki niitäkin kesiä, että lähes samat vaatteet saa pukea päällensä kuin alkukeväästä tai loppusyksystä.
Meidän suositus kylmällä ilmalla on valita alimmaksi kerrokseksi merinovillakerrasto tai Svalan verkkokerrasto. Sen päälle fleece- tai jokin muu tekninen väliasu ja sitten kuorivaate, kelluntahaalari tai kuivapuku. Mikäli ulkona on todella kylmä on kerroksien määrää syytä lisätä. Kuoripuvun alle jäävän kerroksen olisi hyvä lämmittää ja pitää tuulta. Kerrosten määrä pitää testata käytännössä, mutta aina kannattaa olla mieluummin liikaa kuin liian vähän. Paleleminen vie energiaa, keskittymiskykyä ja pahimmillaan aiheuttaa vaaratilanteita. Muista topata lapset erityisen hyvin, sillä mitä pienempi ihminen, sitä nopeammin kylmä tulee.
Huom. Tärkeää on, että sisimmäisten kerrosten väliin jää ilmaa, sillä ilma on tehokkain eriste.
Kuoripuku
Erilaiset tuulipuvut ja kuoripuvut lienevät yleisimpiä vaatteita kalaan lähtijällä. Tärkeää kuoripuvussa kalastuksessa on mukavuus, vedenpitävyys ja takin liikkumatila käsille. Puvun housut eivät saa paljastaa selkää kymmenien kumartumisten ja kääntyiden aikana. Takissa pitää olla riittävästi tilaa liikkua, eihän kalastuksesta muuten mitään tule. Lisäksi on hyvä, että hihansuut saa tiukasti kiinni tarpeen mukaan ja huppu on riittävän iso, jotta sen saa vielä lippiksen päälle suojaamaan kasvoja sivutuulelta ja sateelta. Housujen lahkeet on hyvä testata sen mukaan, millaisia kenkiä käyttää kalassa. Punkkivaaran takia rannaltakalastavan on syytä varmistaa, että lahje menee saappaan päälle. Monessa paremmassa kuoritakissa on sivuissa tai kainaloissa tuuletusaukot, joilla saa viilennettyä oloa, jos sää lämpenee kesken päivää. Osassa takeista on myös perhokalastuksessa hyödyllinen haavin ripustuslenkki selässä. Housun taskut on hyvä olla sellaiset, että niihin pääsee istualteenkin käsiksi. Kuoriasuja on olemassa alle 100 euron hintaluokasta reippaasti yli 1000 euron pukuihin. Eroa näissä on vedenpitävyydessä sekä kestävyydessä merkin lisäksi.
Kelluntapuku
Moni kalastaja suosii lämmintä kellunta-asua, joka tuo lisäturvaa vesille. Kelluntapuku pitää käyttäjän lämpimänä ja usein miten myös kuivana kylmemmilläkin keleillä, kunhan veden varaan ei jouduta.
Kelluntapuvun osalta on tärkeä tiedostaa ero kuivapukuun. Kelluntapuku kelluttaa eli pitää kalastajan veden pinnalla, mutta puku ei ole vedenpitävä vedessä. Yleensä kelluntapuvun pintamateriaali on vedenpitävä, joten jos puvun kanssa on sateella kalassa, mutta ei joudu veden varaan, pysyy kalastaja kuivana. Jos kuitenkin vene uppoaa tai itse tippuu veteen, päästää kelluntapuku veden sisäänsä ja kalastaja kastuu toisin kuin kuivapuvussa.
Kelluntapukuja on sekä 2-osaisena että haalarimallisena. Koska näiden pukujen tarkoitus on kelluttaa ihmistä veteen pudotessa, on syytä kelluntahaalaria ostaessa pitää huoli, että puku on CE-merkitty ja vastaa nykyisiä standardeja. Tätä voi olla vaikea arvioida päältä katsomalla, joten ohessa tärkeimpiä huomioita:
- Kelluttavuuden on syytä olla reippaasti yli 50 N ja mitä painavampi kalastaja, sitä enemmän – huomaa, että ison miehen on syytä valita pelkästään paukkuliivit 300 N nosteella, joten tuskin 100 N nostekaan riittää
- jos puvun lämpöä eristävä kerros kelluttaa, aiheuttaa se vaaran, koska ihminen kelluu silloin vaakatasossa, päätä on vaikea kannatella veden yläpuolella, kelluketta pitää olla paljon niskan takana
- hihoissa voi olla tiukat mansetit, mutta jaloissa niitä ei saa missään nimessä olla, tällöin vesi jää väkisin pukuun.
- haalaripuku täytyy täysin vedellä ja vesi poistuu hitaasti, 2-osainen tyhjenee yleensä helpommin
- puvun materiaaleista riippuen puku voi kerätä vettä kymmeniä kiloja, joten vedestä nouseminen on vaikeaa, jopa mahdotonta, sen takia vettymätön puku on paras
2-osaisessa kelluntapuvussa on tärkeä muistaa, että vaikka puvussa tulisi lämmin, ei takkia pidä ottaa pois, sillä veteen joutuessa pelkissä housuissa, todennäköinen kellunta-asento on jalat veden pinnalla ja pää ja yläruumis veden alla.
Kelluntahaalarin ja seuraavana esiteltävän kuivapuvun olennainen ero on kuivana pitämisen lisäksi hinta. Kun kelluntahaalarin saa satasella parilla, täytyy kuivapukuun sijoittaa 1 000 euroa, jopa enemmän.
Katso video, miten käy pilkkihaalarin, kelluntahaalarin ja kuivapuvun kanssa, kun joudutaan veteen.
Kuivapuku eli pelastautumispuku
Kuivapuku pitää kalastajan kuivana, mikäli hän joutuu veden varaan. Tämä on ainut vaate, joka pitää ihmisen täysin kuivana ja vaikka 10 tuntia. Moni sekoittaa kelluntapuvun ja kuivapuvun, mutta näissä on selvä ero: Kelluntapukuun pääsee vesi ja puvusta riippuen kalastaja kastuu nopeammin tai hitaammin. Kuivapukuun ei vesi pääse.
Kuivapuvun henkeäpelastava ominaisuus on juuri kuivuus. Jos ihminen joutuu veteen, johtaa vesi 25 kertaa enemmän lämpöä kuin ilma, joten ihminen jäähtyy vedessä todella nopeasti ja hypotermia on vaarassa. Kun vedessä pysytään kuivana, on selviytymismahdollisuudet paljon paremmat jopa jäiden seasta tuntien jälkeen.
Kuivapuku eli pelastautumispuku voi olla kuorivaatteena, kuten Anne-Maaritilla vasemmalla, mutta se voi olla myös kuoriasun alle laitettava välipuku. Välipuku toimii erityisen hyvin pilkinnässä sekä kahlauskalastuksessa.
Kuivapukuja valmistaa niin ammattipelastajille kuten pintapelastajille ja tavan kalastajille suomalainen Ursuit Turussa. Jokainen kuivapuku paineistetaan ja testataan vedenpitävyys, jotta ne ovat varmasti turvallisia käytössä. Kuivapuvut ovat pelastautumisvälineitä, joten niiden valmistusta valvotaan tarkasti.
Vaikka kuivapuku on kallis investointi, on se vähintäänkin suositeltava hankinta paljon kalastavalle ja varsinkin keväällä ja syksyllä kalastaville. Huolellisesti käytettynä kuivapuvun käyttöikä on keskiarvolta 7-10 vuotta ja kotimaiset kuivapuvut voi myös korjata sekä huollattaa.
Hanskat
Hansikkaat taitavat olla yksi ongelmallisin kohta kalastajan varustusta. Hanskoja tarvitaan suojaamaan viimalta ja kylmältä vedeltä, silti suurin osa hanskoista kastuu suhteellisen nopeasti, mikäli ne ovat niin joustavat ja toimivat, että niitä voi käyttää kalastuksessa. Ja osaa asioista ei kuitenkaan voi tehdä hanskat kädessä, joten tiukkojen hanskojen poisottaminenkin nihkeistä käsistä on hankalaa. Vaihtoehtoja on monia, tässä kooste meidän hyviksi kokemista ratkaisuista:
- neopreeni/fleece-kynsikkäät, jossa joko etusormi ja peukalo tai kaikki sormet ovat avoinna, siirtymille paksut rukkaset
- Wondergrip-vedenpitävät kumihansikkaat, hieman jäykät ja vaativat pientä opettelua
- ohuet tekniset hanskat, joiden alle kumihansikkaat
- ei hanskoja lainkaan kuin siirtymille
Tavallisten hanskojen lisäksi kannattaa kalaan ottaa aina mukaan myös viiltosuojahansikkaat. Mikäli siimanpäähän saa kiukkuisen hauen (vaarallisimpia ovat alle 5 kilon kalat), on paljon turvallisempaa käyttää viiltosuojahansikkaita sen käsittelyyn. Tiedossamme on viimeiseltä muutamalta vuodelta useampi vakava verenmyrkytys kalan hampaista, joten hauki-ihottuma ei ole leikin tai ylpeilyn aihe.
Kalastusvaatteet talvella
Pilkkihaalari on kätevä vaate keskitalven koville pakkasille, kun jäät kestävät ja veteenpäätymisen vaaraa ei ole. Pilkkihaalareita on monenlaisia ja näistä yleensä löytyy myös naisille omia versioita. Nykyään pilkkihaalarin rinnalle on tullut 2-osaiset pilkkipuvut. Moni suosiikin niitä, jotta autossa ei tarvitse hikoilla vaan takin voi pukea vasta rannassa päälle. Pilkkipukuja on todella monen hintaisia, mutta usein hinta korreloi myös käytettävyyden ja ominaisuuksien kanssa. Jos haluaa vettäpitävän, lämpimän sekä istuvan puvun kovaan käyttöön on syytä varautua maksamaan hieman enemmän kuin joitain kymppejä. Tärkeää on varmistaa, että saapas mahtuu pilkkipuvun lahkeen alle ja toisaalta huppu on riittävän iso suojaamaan lumipyryssä kalastajaa. Hyödyllisiä lisäjuttuja on nykyään mm. lämmityspaneelit selässä ja rintakehässä nopeasti paleleville kalastajille. Hintahaarukka näissä vaatteissa vaihtelee reilusta 50 eurosta useaan sataan euroon.
Tärkeää kuitenkin talvikalastajalle on löytää itselleen sopivat alemmat kerrokset, jotka sopivat kunkin omaan lämpötalouteen. Meidän suosituksen mukaan alimmaksi kerrokseksi kannattaa valita merinovillakerrasto tai Svalan verkkokerrasto. Tämän päälle fleece- tai jokin muu tekninen väliasu ja sitten pilkkipuku. Mikäli päällimmäinen kerros on pelkkä kuoriasu, on tähän vielä syytä lisätä mahdollisesti yksi välikerros, joka lämmittää ja mielellään pitää tuulta. Kerrosten määrä pitää testata sillä jokainen on erilainen lämpötaloudeltaan ja varsinkin naisten on syytä pukea todella paljon päälle kylmällä säällä, jotta reissu ei mene palellessa. Tärkeää on, että kerrosten väliin jää ilmaa, sillä ilma on tehokas eriste, jos kuitenkin ilmakerros on uloimman kuoriasun ja lämpimän tiiviin kerroksen välissä, jäähtyy kalastaja nopeasti. Eli ilmaa pitää jäädä juuri kahden sisemmän kerroksen väliin.
Lisäksi talviselle kalareissulle tarvitaan mieluinen päähine, kaulaan puffi, hansikkaat ja saappaat. Nämä ovat tärkeitä, sillä usein palelu alkaa juuri jostain näistä paikoista. Kaiken pitäisi kestää tuulta ja toisaalta hengittää. Puffin on syytä olla riittävän paksu ja pitkä, jotta sen saa nostettua niskaan ja alhaalla se menee paidan alle tai päälle. Hanskoja kannattaa olla kahdenlaisia: kynsikkäät alla ja päällä isot rukkaset. Näin pystyy näpertämään tarkempia asioita kynsikkäillä, mutta kädet saa lämpimään sitten isojen rukkasten sisään. Nykyään on tarjolla myös lämmitettäviä rukkasia ja myös erillisiä kädenlämmitin pusseja on saatavilla. Varsin suositeltavia kylmäsormisille.
Saappaat on syytä hankkia riittävän kokoisena, jotta villasukkien lisäksi kenkään jää ilmaa eristämään. Jos saappaissa ei ole lämpöominaisuuksia kannattaa harkita myös lämpöpohjallisen hankintaa tai jopa huopaista sisäkenkää. Turvallisuusnäkökulmasta talvikalastussaappaissa olisi hyvä olla nastat tai sitten laittaa erikseen kiinnitettävät liukuesteet saappaisiin. Perinteisen liukastumisen lisäksi nykyään moni kairaa akkukoneella ja tällöin on tarkeää pysyä pystyssä.
Muista: Pilkillä hanskoja ja pipoja on hyvä olla useammat mukana, kun pää tai kädet kastuvat, pääsee kylmä herkästi yllättämään.