Millainen vapa ja kela?
Vapoja ja keloja on tuhansia ja niissä on myös satoja erilaisia ominaisuuksia. Jotta vapojen ja kelojen maailmaan pääsee hieman sisään olemme koonneet tähän perusasioita vavoista ja keloista. Syy miksi käsittelemme ne yhdessä, selviää seuraavassa kappaleessa.
Ennen kuin mennään vielä yksityiskohtaisemmin keloihin tai vapoihin, on tärkeä tiedostaa, että kela ja vapa voivat olla erikseen erinomaiset, mutta yhdessä vain keskinkertainen tai jopa heikohko kokonaisuus. Jotta näin ei käy, on olennaista ymmärtää, vapa-kelasetin tasapainon merkitys sen kalastusominaisuuksiin. Mitä pidempään on kalastanut ja myös mitä enemmän kalastaa, sitä enemmän kannattaa kiinnittää huomiota setin tasapainoon. Vain kalastuskokemuksen karttumisen kautta osaa arvioida myös paremmin millaiset vavan ja kelan ominaisuudet ovat omaan käteen sopivimmat.
Tasapainoinen setti takaa hyvän kalastuspäivän
Tasapainolla tarkoitetaan sitä, missä kohdassa vapaa on tasapainopiste, kun kela on kiinnitetty siihen. Pystyt arvioimaan setin tasapainoa sillä, että tasapainoilet yhden sormen varassa vapa-kelasettiä etsien kohdan, jossa vapa ei kallistu eteen, eikä taaksepäin. Setin tasapaino on parhaimmillaan, kun se on muutaman sentin kelan etupuolella. Tällöin kalastustilanteessa vapa ei väännä koko ajan eteenpäin, eikä kalastajan tarvitse koko ajan jännittää rannetta pitääkseen setin oikeassa kalastusasennossa. Optimitilanteessa setti on kädessä, eikä se pyri nojaamaan eteenpäin. Takapainoisia vapa-kelasetit ovat aniharvoin.
Tasapainoa voi myös korjata. Jos löytää esimerkiksi itselleen erinomaisen vavan, joka esimerkiksi pituudesta johtuen on oman suosikkikelan kanssa liian etupainoinen, on se korjattavissa pienellä vaivalla. Tasapainon korjaaminen tapahtuu painottamalla vavan peräpäätä eli buttia. Tasapainon voi hyvin hakea kohdalleen vaikka teippaamalla maalarinteipillä vavan päähän metalliprikkoja, muttereita tms. ja kun paketti on balanssissa, punnitsee lisäpainon määrän. Tämän jälkeen voi muotoilla joko naputtelemalla pyöreästä tai soikeasta siimapainosta sopivan muotoisen kappaleen tai käyttää prikkoja ja liimata ne epoksilla pysyvästi vavan päähän. Paketin voi viimeistellä vaikka Wingrip-tyylisellä vavankahvateipillä tai sitten ihan eristysnauhalla. Tähän tarkoitukseen on olemassa myös ihan valmiita buttipainoja (vavan päähän tuleva kumitulppa, jonka sisään voi lisätä tai sieltä voi poistaa painoja).
Vavan ja kelan valinta
Vavan ja kelan valinnassa on monia eri muuttujia ja etenkin vavoissa vaikuttaa lisäksi hyvin paljon kalastajan henkilökohtaiset mieltymykset. Markkinoilla on todella laaja skaala erityyppisiä, eri kokoisia ja eri hintaisia tuotteita. Hinta määräytyy vavoissa pitkälti hiilikuidun laadun, keveyden ja komponenttien (renkaat, kelakiinnike, kahvat) mukaan. Keloissa hintaerot syntyvät koneistosta, materiaaleista, laakereista sekä muista komponenteista. Lähtökohtaisesti keloissakin keveys nostaa hintaa.
Lue lisää kalastajan vavoista täältä ja kalastajan keloista täältä!
Voit katsoa lisää kelan ja vavan valinnasta täältä.