Ankeriaan rauhoitus 11 kuukauteen
Ankerias on hieno ja mystinen kala. Se on alkuperäinen Suomen vesien asukki, ollen aiemmin yleinenkin. Nykyisin ankeriaan määrät ovat vain muutamia prosentteja siitä, mitä ne olivat vielä joitakin vuosikymmeniä sitten. Sen kanta on romahtanut myös muualla Euroopassa. Mahdollisiksi tekijöiksi on arvioitu ylikalastusta, sisämaan elinympäristöjen katoamista, vesivoimaloiden rakentamista, ilmastonmuutosta ja merivirtojen muutosta, tauteja ja saasteita. Kalalaji on täysin istutusten varassa ja tästä syystä ankerias onkin Suomessa sekä myös muualla maailmassa luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi.
Vietettyään kymmeniä vuosia joessa tai järvessä ankerias lähtee tuhansien kilometrien vaellukselle kutemaan syntypaikalleen Sargassomerelle, lounaiselle Atlantille. Kutemisen jälkeen ankeriaat kuolevat.
Rauhoitusaika pidentyi vuonna 2022
Uhanalaisuutensa vuoksi EU-tasolla on ankeriaan suojaksi säädetty velvoite, jonka mukaan ankeriaan kalastus on kiellettävä merialueella vähintään kolmen kuukauden ajaksi elokuun alun ja helmikuun lopun välillä. Kiellon tarkoituksena on kattaa ankeriaan suurimman vaelluksen ajankohdat.
Valtioneuvosto päätti 2022 asetuksesta, jolla ankeriaan kalastus kielletään Suomessa kokonaan lukuun ottamatta heinäkuuta. Kalastuskielto koskee merialueita sekä sisävesiä. Asetuksessa sallitaan ankeriaan kalastus ainoastaan heinäkuussa, sillä se ei ole ankeriaalle merkittävää vaellusaikaa. Aiemmin rauhoitus on Suomessa ollut 1.10.–31.1.
Ankeriaan suojeluarvo on 3 510 euroa
Uhanalaisen ankeriaan pyytäminen rauhoitusaikana voi tulla kalliiksi kalastajalle. Uhanalaisiin lajeihin kohdistuvien kalastusrikosten ja -rikkomusten yhteydessä tuomitaan valtiolle menetettäväksi se arvo, joka laittomasti saaliiksi otetulla kalalla on lajinsa edustajana. Ankeriaan suojeluarvo on 3 510 euroa. Jos sivusaaliina vahingossa saat ankeriaan rauhoitusaikana, pitää se välittömästi vapauttaa elävänä tai kuolleena.
Juttu päivitetty 8.8.2023