Kaupallinen yhteistyö: Garmin Finland
500 eurolla alkuun karttaplotterin ja luotaimen hankinnassa
Luotain ja karttaplotteri budjetin mukaan -artikkelisarja
Olemme koostaneet artikkelisarjan avaamaan mitä kalastaja tai veneilijä saa milläkin budjetilla ja millaiseen käyttöön paketit sopivat. Esimerkkeinä käytämme Garminin kaikuluotaimia, karttaplottereita ja yhdistelmälaitteita sekä niihin sopivia luotainantureita.
Juttusarjan läpikäytävät hintaluokat ovat noin 500 euroa, 1 500 euroa, 2 500 euroa ja 5 000 euroa. Pakettien hinnat perustuvat tämän hetken vene-elektroniikkaa myyvien kauppojen hintatasoon (4/2023), mutta aivan kovimpia alennuskampanjoita ei ole niissä huomioitu. Joitain tuotteista voi saada edullisemmin ja toisaalta hinta voi olla myös kalliimpi riippuen ostopaikasta ja tarjouksista.
Voit myös tutustua tarkemmin eri kaikukanaviin Kalastajan Kanavan Kaikukoulussa.
Mitä puolella tonnilla saa käyttöönsä? Tämä on hintaryhmä, jolla pääsee hyvin alkuun ja monen ensimmäinen kaikuluotain onkin juuri tässä hintaluokassa. Puhekielessä näitä laitteita voidaan kutsua perusluotaimiksi, jotka soveltuvat peruskalakaiuksi ja karttaplotteriksi niin avovesillä kuin pilkillä. Paketit eivät ole paremmuusjärjestyksessä vaan kuvaavat erilaisia käyttötarkoituksia.
Kolme erilaista 500 €:n pakettia:
1. Avovesikalastajan perusluotain
Ensimmäinen paketeista on varsin toimiva avovesikalastajalle veneestä riippumatta. Garmin Striker Vivid 7sv 7-tuumainen kaikuluotain GT52-peräpeilianturilla tarjoaa kalastajalle perinteisen 2D-näkymän, alaspäin näyttävän ClearVü-luotainkanavan sekä edullisemman pään SideVü-viistoluotaimen, joilla pystyy kartoittamaan kalapaikat jo varsin mallikkaasti.
Näyttö on jaettavissa usealla eri tavalla ja monta ikkunaa saadaan näkymään yhtäaikaisesti. Jaon voi tehdä niin, että laittaa ruudun alalaitaan koko näytön leveydeltä viistoluotaimen, vasemmalle ylös 2D:n ja oikealle ylös kartan.
Strikeriin ei saa karttakorttia, mutta laitteen sisäisen GPS:n ansiosta siihen voi tallentaa karttapisteitä. Lisäksi Strikeristä löytyy kalastajille mainio ominaisuus – omien karttojen piirto Quickdraw Contoursilla. Kalapaikkaa hitaasti etsittäessä tai uistellessa voidaan laittaa kartanpiirto päälle ja vähitellen laite tallentaa omaa pohjakarttaa vesistöstä sisäiseen muistiinsa. Lisäksi Strikerillä voi hyödyntää toisten tallentamia yhteisökarttoja ja ladata niitä Active Captain -kännykkäsovelluksen kautta luotaimen näytölle.
Strikerissa ei ole kosketusnäyttöä, eli kaikki toiminnot hallitaan näppäimistön avulla. Laitteen valikko on kohtuullisen selkeä ja helposti omaksuttava, joten muutaman reissun aikana saa sen haltuun. 7-tuuman näytössä on 800 x 480 kuvapistettä, joka riittää perusluotaimeen.
Laajennettavuus:
Garmin Striker soveltuu pilkkikäyttöön hankkimalla luotaimeen pilkkianturin (GT8HW-IF). Kesällä löydetyt kalapaikat ovat hyödynnettävissä saman luotainlaitteen näytöltä pilkkijäillä. Pilkkianturissa on kylmää kestävä johto, joka pysyy notkeana myös pakkasessa. Jos jatkossa on toiveena verkottaa tai yhdistää luotain toisiin Garminin laitteisiin, Striker ei ole vaihtoehto, vaan tällöin kannattaa tutustua mm. Echomap-sarjan luotaimiin.
Huomioi myös:
7-tuumainen ruutu jää auttamatta pieneksi, jos katseluetäisyys kasvaa vähäistä pidemmäksi varsinkin käytettäessä jaettua näyttöä. Ikänäköisen on syytä huomioida ruudun katseluetäisyys tarkemmin ja toimivampi vaihtoehto voi olla suosiolla isompi ruutu tai kaksi pientä ruutua rinnakkain. Laitteessa ei ole karttakortille paikkaa, joten kalapaikat saa siirtymään toiseen laitteeseen vain Active Captain -sovelluksen avulla.
Tutustu kaikukanaviin kuten 2D eli kalakaiku, alaspäinnäyttävä luotain ja viistoluotain Kalastajan Kanavan Kaikukoulussa.
2. Monin tavoin laajennettava perusluotain avovesikalastajalle
Toinen vaihtoehto tässä hintaluokassa on pykälää pienemmällä näytöllä, mutta varsinaisella karttaplotterilla varustettu peruskaikuluotain Garmin Echomap UHD2 52cv. 5-tuumainen vaakanäyttö riittää hyvin avovesille ainakin pienempään veneeseen. Näytön kaveriksi valikoitui peräpeilanturi GT20, joten kaikuluotaimelta nähdään ”peruskalakaiun” eli 2D-luotaimen avulla perinteiset kalakaaret. Kalat erottaa vielä tarkemmin alaspäin näyttävän ClearVü-luotaimen avulla. Käytössä on syytä vain huomioida, että näytön koon takia kalastettaessa on hyvä käyttää 2D- tai ClearVü-näkymää. Liikuttaessa veneellä näyttöön kannattaa vaihtaa karttaplotterinäkymä.
Echomap UHD2 on jo täysverinen karttaplotteri, joka hyödyntää Garmin Navionics+ -veneilykarttoja. Laitteella voi tallentaa myös omia karttoja kuten Strikerilla.
UHD2:ta hallinnoidaan näppäimillä kuten Strikeriakin ja myös tämän laitteen valikko on varsin selkeä ja helppokäyttöinen. Kirkas ja hyvin erottelukykyinen näyttö tarjoaa 2 tuumaa pienemmästä koostaan huolimatta saman resoluution 800 x 480 kuvapistettä, kuin mitä aiemmin mainittu Striker-sarjan 7-tuumainen laite.
Laajennettavuus:
Echomap UHD2 laajenee pilkkikäyttöön vaihtamalla peräpeilianturin tilalle pilkkianturi (GT8HW-IF). Karttaplotterin hyödyt saa ulosmitattua talvella kantamalla kevyen luotainlaitteen pilkkijäille, sillä perus-2D riittää pitkälle pilkinnässä ja kesän kalapaikat saa käyttöön kartalta. Mikäli jatkossa on toiveena hankkia lisää laitteita, Echomap on tällöin toimiva vaihtoehto verkotettavuutensa ansiosta.
Echomap UHD2 -luotaimen voi yhdistää halutessaan toiseen samanlaiseen näyttöön langattomasti wifillä. Tällöin kippari sekä keulamies saavat kumpikin oman näytön käyttöönsä. Kahdesta näytöstä hyötyy myös uistellessa – takanäytöltä voi seurata 2D:ltä takiloita ja kartalta ajolinjoja.
Huomioi myös:
5-tuumainen ruutu jää pieneksi, jos katseluetäisyys on vähäistä pidempi. Jaetun näytön hyödyt näin pienessä ruudussa jäävät kyseenalaiseksi. Ikänäköisen on syytä huomioida ruudun katseluetäisyys ja käyttö tarkasti. Mikäli jaettua ruutua on tarkoitus käyttää, kannattaa suunniteltua ratkaisua testata ennalta tai suosiolla panostaa isompaan ruutuun.
Katso video, jossa testataan UHD2-laitteita.
3. Ympärivuotisen kalastajan peruspaketti
Kolmas 500 euron hintaluokan paketeista on kompakti ja kevyt setti niin pilkkijälle kuin ahkeralle venekalastajalle. Paketissa on Garminin 5-tuumainen peruskaikuluotain Striker Vivid 5cv GT20-peräpeilianturilla sekä pilkintään sopiva GT8HW-IF -anturi.
Avovesillä kalojen kartoittamiseen Strikerilla näkyviin saa perinteisen 2D-näkymän ja alaspäinnäyttävän ClearVü-kuvan. Talvella pilkille saa mukaansa ketterän luotaimen notkeajohtoisen pilkkianturin kanssa.
Luotaimen näyttö on periaatteessa jaettavissa, mutta 5-tuumainen ruutu rajoittaa jaetun näkymän hyötyä. Kuten aiemmin todettiin Strikeriin ei saa karttakorttia, mutta laitteella voi tallentaa karttapisteitä ja piirtää omia karttoja Quickdraw Contoursilla. Kun samaa luotainta käytetään avovesillä ja jäillä, on kalapaikat aina visusti mukana.
Näppäinkäyttöisen laitteen valikko sisältää suhteellisen vähän vaihtoehtoja, joten se on varsin helppokäyttöinen jopa hanskat kädessä. 5-tuuman näytön 800 x 480 kuvapistettä riittää hyvin perusluotaimeen.
Laajennettavuus:
Garmin Striker ei ole yhdistettävissä muihin laitteisiin. Jos tällaisia vaihtoehtoja haluaa jättää mahdolliseksi, kannattaa tutustua Echomap-sarjan luotaimiin. Valitsemalla Strikerin 7-tuumaisen luotaimen, saa siihen halutessaan myös viistoluotainanturin.
Huomioi myös:
5-tuumainen ruutu jää auttamatta pieneksi, jos katseluetäisyys kasvaa vähäistä pidemmäksi, varsinkin jaetulla näytöllä. Pilkillä 5” riittää pitkälle, vaan jos veneellä on tarkoitus käyttää kartan piirtoa ja kalakaikua samaan aikaan, on ainakin ikänäköisen paras harkita isompaa ruutua tai kahden pienen näytön rinnakkain asentamista.
Juttusarja jatkuu ja seuraavassa osassa käymme läpi, mitä 1 500 euron budjetilla saa veneeseen.
Kommentoi ja kysy lisää, vastaamme kysymyksiin.